İleri evre kalp yetersizliği hastalarda yüksek doz furosemid ile ultrafiltrasyon tedavilerinin karşılaştırması
Comparison of high-dose furosemide and ultrafiltration treatments in patients with advanced heart failure
- Tez No: 999694
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUĞRUL İNANÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ejeksiyon fraksiyonu, furosemid, kalp yetmezliği, periton diyalizi, Ejection fraction, furosemide, heart failure, peritoneal dialysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İLERİ EVRE KALP YETERSİZLİĞİ HASTALARDA YÜKSEK DOZ FUROSEMİD İLE ULTRAFİLTRASYON TEDAVİLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI ÖZET Amaç: İleri evre kalp yetmezliği olan hastalarda konjesyon tedavisinde yüksek doz furosemid ile ultrafiltrasyon tedavisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır Materyal ve metod: Çalışmaya konjesyon sebebiyle nefroloji ve kardiyoloji servislerinde yatan ileri evre kalp yetmezliği hastaları dahil edilmiştir . 11'i kadın , 46 sı erkek olmak üzere toplam 57 hasta dahil edildi. Furosemid grubunda 120 mg (6 ampül) olarak tedaviye başlandı. 2 ampul puşe , 4 ampul infüzyon genel olarak tercih edilen yöntemlerdi . Hastanın günlük durumuna göre ek doz furosemid yapıldı . Ultrafiltrasyon grubunda periton diyalizine giren hastalara batın içerisine kateter yerleştirildikten sonra ultrafiltrasyon tedavilerine başlandı . Hastaların bazal demografik özellikleri ve kullandığı ilaçlar değerlendirilmiştir. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası biyokimyasal parametreler, ekokardiyografik parametler, tedavi sonrası ilk 6 ayda ve 1yıl içerisinde dispne şikayeti ile hastaneye yatış oranları karşılaştırılmıştır. Bu süreç içerisinde mortalite oranları da karşılaştırılmıştır Bulgular: Çalışmaya giren gruplar arasında demografik özelliklere bakıldığında yaş ortalama olarak furosemid grubunda daha yüksek, sigara kullananlar ise periton diyalizi grubunda daha fazlaydı ve her iki durum istatistiksel olarak anlamlıydı(p=0.008 ve p=0.00).Gruplar arasında hipertansiyon, koroner arter hastalığı gibi ek komorbiditeleri açısından istatistiksel olarak bir fark yoktu (p=0.001 ve p=0.034). Grupların hastane dışı kullandıkları ilaçlar karşılaştırıldığında nonsteroidal antiinflamatuvar ilaç kullanımını sadece furosemid grubunda mevcuttu ve istatistiksel anlamlı bulundu(p= 0.010).Furosemid ve periton diyalizi gruplarının mortalite ve morbidite oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlendi ve periton diyalizi grubunda morbidite ve mortalite oranları düşük bulundu (p=0.005 ve p=0.042). Hastaların morbidite günlerinin de ortalaması karşılaştırılmış olup periton diyalizinde daha düşük izlenmiştir (p=0.004).Tedavi sonrası ejeksiyon fraksiyonunda periton diyalizinde istatistiksel olarak anlamlı düzelme izlenmiştir(p=0.022). Sonuç: Bu çalışma ile ileri evre kalp yetmezliği hastalarında konjesyon tedavisinde periton diyalizin faydalı olduğunu göstermektedir. Hastaların dispneye bağlı tekrarlayan yatışlarını azaltmıştır. Ayrıca hastaların ejeksiyon fraksiyonunda düzelme sağlayarak hastaların yaşam kalitesine katkı sağlayabilir. Morbiditenin azalması sağlık sistemleri üzerindeki yükü azaltacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF HIGH-DOSE FUROSEMIDE AND ULTRAFILTRATION TREATMENTS IN PATIENTS WITH ADVANCED HEART FAILURE ABSTRACT Objective: The aim was to compare high-dose furosemide with ultrafiltration therapy in the treatment of congestion in patients with advanced heart failure. Materials and Methods: Patients with advanced heart failure hospitalized in nephrology and cardiology wards due to congestion were included in the study. A total of 57 patients were included, 11 female and 46 male. In the furosemide group, treatment was initiated at 120 mg (6 ampoules). Two ampoules in push and four ampoules in infusion were the generally preferred methods. Additional doses of furosemide were administered based on the patient's daily condition. Patients in the ultrafiltration group who were undergoing peritoneal dialysis began ultrafiltration treatments after intraabdominal catheter placement. Baseline demographic characteristics and medications were evaluated. Pre- and post-treatment biochemical parameters, echocardiographic parameters, and rates of dyspnea and hospitalization in the first 6 months and 1 year after treatment were compared. Mortality rates were also compared during this period. Results: When demographic characteristics were examined among the groups included in the study, the average age was higher in the furosemide group, and the number of smokers was higher in the peritoneal dialysis group, and both findings were statistically significant (p=0.008 and p=0.00). There was no statistically significant difference between the groups in terms of additional comorbidities such as hypertension and coronary artery disease (p=0.001 and p=0.034). When comparing the medications used outside the hospital by the groups, nonsteroidal anti-inflammatory drugs were only used in the furosemide group and this was statistically significant (p=0.010). Statistically significant differences were observed between the mortality and morbidity rates of the furosemide and peritoneal dialysis groups, with morbidity and mortality rates being lower in the peritoneal dialysis group (p=0.005 and p=0.042). The mean morbidity days of the patients were also compared and were observed to be lower in peritoneal dialysis (p=0.004). Statistically significant improvement in ejection fraction was observed in peritoneal dialysis after treatment (p=0.022). Conclusion: Our study demonstrates the benefit of peritoneal dialysis in the treatment of congestion in patients with advanced heart failure. It has reduced the number of recurrent hospitalizations due to dyspnea. It may also contribute to patients' quality of life by improving their ejection fraction. It is believed that reducing morbidity will reduce the burden on healthcare systems.