İntensif insülin tedavisi alan tip 1 diyabetik hastalarda karbonhidrat sayımı uygulamasının metabolik kontrol üzerine etkisinin araştırılması
A research on the effects of the application of carbohydrate counting on metabolik control of medicine type 1 diabetic patients cured with intensve insuline therapy
- Tez No: 242155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diyabetes Mellitus, karbonhidrat sayımı, kalorilik diyet programı, metabolik kontrol, vücut ağırlığı, Type 1 Diabetes Mellitus, carbohydrate counting, caloric dietprogramme, metabolic control, weight
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Tip 1 Diyabet tedavisinde tıbbi beslenme tedavisinin önemi büyüktür.. Bu anlamda kullanılan başlıca tıbbi beslenme tedavileri kalorilik diyet programı ve karbonhidrat sayma yöntemi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu çalışmada da, kullanılan bu iki beslenme tedavi şeklinin kan şekerleri ve kilo üzerine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yoğun insülin tedavisi alan, diyabet süresi en az 1 yıl olan Tip 1 Diyabetli hastalar arasından kontrollere düzenli gelebilecek ilk 29 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hastaların 15'üne karbonhidrat sayımı yöntemi uygulanırken geri kalan 14 hastaya kalorilik diyet programı düzenlendi. Hastalar 6 ay süre ile takip edildi. Her ay fruktozamin, kilo ve bel çevresi değerleri , 3 ayda bir ise HbA1c değerleri kaydedildi. Karbonhidrat sayımı uygulanan grubun HbA1c ve fruktozamin değerlerinde anlamlı bir azalma sağlanmıştır (p=0.004, p=0.002). Kalorilik diyet uygulayan grubun kan parametrelerinde anlamlı bir değişme olmazken kilo ve BKI değerleri anlamlı olarak yükselmiştir (p=0.02, p=0.006). Ancak iki yöntem birbiri ile karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bu çalışma karbonhidrat sayımı yönteminin doğru uygulandığında kilo alımı olmadan HbA1c değerlerini kalorilik diyet sistemine göre daha iyi düzelttiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In Type 1 diabetics treatment medical feeding treatment is of great importance. In this respect there are two methods; the fist method is caloric diet programme and the second one is carbohydrate counting. In this study it is aimed to compare the effects of these two treatment methods on the blood glucose and weight. Amongst the patients who have been receiving intensive insulin treatment and having diabetics with type 1Diabetes Mellitus for one year only those twenty-seven patients who would come for check up regularly were chosen for the study. Carbohydrate counting method was implemented on the 14 patients and the calory dieting programme was implemented on the other 13 patients. These patients were followed for 6 months. Their fruktozamin and, weight and waist circumference values were recorded every month and their HbA1c values were recorded every three months. As a result; there has been meaningful decrease in the values of fruktozamin and HbA1c of the patients who had carbohydrate counting treatment (p=0.004, p=0.002). But in the group who had dieting treatment, while there has been no meaningful change in the blood parameters, the values of weight and BKI has increased meaningfully (p=0.02, p=0.006). However, when these two treatment methods were compared no meaningful difference was observed. This study showed that when carbohydrate counting is implemented correctly, it can correct HbA1c values without gaining weight to calory dieting programme.