Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A Versiyonunun geçerlik ve güvenirlik çalışması
The study of reliability and validity of the Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire of the Version A
- Tez No: 242161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİLE KUKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum korkusu, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği, geçerlik, güvenirlik
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı gebelerin yaşadığı doğum korkusunun düzeyini belirlemek üzere Klaas ve Barbro Wijma tarafından geliştirilmiş olan Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) A versiyonunu Türkçe'ye uyarlayarak geçerlik ve güvenirliğini belirmektir.Araştırmanın örneklem grubu, gebeliğinin 28-40. haftasında olan 660 sağlıklı gebeden oluşmaktadır. Gebelerle 4 Şubat-24 Ekim 2008 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi (220), Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (220) ve Antalya Atatürk Devlet Hastanesi (220) kadın doğum polikliniklerinin bekleme salonlarında görüşülerek ölçek uygulanmıştır.W-DEQ Ölçeği A versiyonunun güvenirliğini değerlendirmek amacıyla iki yöntem kullanılmıştır. Bunlar, iç tutarlılık güvenirlik katsayısı ve split half yöntemidir. Hem cronbach alfa (0.89) hem de split half değeri (0.90) ölçeğin güvenilir olduğunu gösteren 0.70 değerinin üzerindedir. Nullipar ve multiparların güvenirlik katsayıları arasında bir fark yoktur.Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek üzere bilinen grup yöntemi kullanılmıştır. Doğum korkusuna farklı tepkiler vereceği tahmin edilen nulliparlar ve multiparlar arasında independent sample t-test yapılmıştır. Ayrıca W-DEQ' nün eş zaman geçerliğini belirlemek üzere Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Depresyon, Stres, Anksiyete Ölçeği (DASÖ) ve Endişe Şiddeti Ölçeği (EŞÖ) kullanılmıştır. Hem nulliparlar, hem de multiparlar için Pearson Korelasyon Katsayısına bakılmıştır. Tüm ölçekler ile W-DEQ arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.Sonuç olarak, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A versiyonunun Türkçe formunun gebelerin yaşadığı doğum korkusu düzeyini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır. Bundan sonra yapılacak araştırmalar için, W-DEQ' nun farklı sosyo-demografik özelliklere sahip gruplarda uygulanması ve bu gruplardaki geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aims of the present study are to translate the Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire (W-DEQ) Version A which was developed by Klaas and Barbro Wijma for determining the fear of childbirth into Turkish and to investigate its validity and reliability for Turkish population.A total of 660 healty women with normal pregnancies at gestational ages of between 28 and 40 weeks when attending the routine scan were used in this study. The participants were asked to answer the questionnaires, at Akdeniz University Hospital (n=220), Atatürk State Hospital (n=220), Antalya Research and Education Hospital (n=220) between February 4th- November 27th 2008.Two methods were used for determining the reliability of the W-DEQ: the internal consistency reliability (Cronbach?s ?), and split-half reliability. Both the split-half correlation coefficient (0.90) and the alpha coefficient (0.89) are well above the 0.70 criterion for the split-half reliability and internal consistency reliability. There was no difference in the reliability estimates between the nulliparous and parous groups.Construct validity was also determined utilizing the known-groups method. In this study, independent sample t-tests were used to compare the nulliparous and parous groups differing in known fear status. In order to test the construct of the W-DEQ, BAI, DASS and BMWS scales were chosen as these scales are expected to correlate with the W-DEQ. Analysis of the construct validity of the W-DEQ version A using Pearson?s correlation coefficients was performed for both nulliparous and parous women separately. All the scales in both groups showed a statistically significant correlation with the W-DEQConsequently, Turkish form of Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire Version A was fixed as reliable and valid means to measure the level of fear of childbirth among Turkish pregnants. Also it is recommended to apply on different groups that carry out different socio-demographic features and analysis of the validity and reliability of the Turkish version of W-DEQ version A for the oncoming researches.Key Word: Fear of childbirth, Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire, validity, reliability