Random bağış trombosit süspansiyonlarında bakteriyel kontaminasyonun akış sitometrisi ile gösterilmesi.
Flow cytometric presentation of bacterial contamination in random donor platelet suspentions.
- Tez No: 242172
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN KARADOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Random bağış trombositi, bakteriyel kontaminasyon, akış sitometri, Random donor platelet, bacterial contamination, flow cytometry
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Trombosit transfüzyonları günümüzde trombosit sayısında azalma ve/veya trombosit fonksiyonlarında bozulma ile giden çeşitli kanamalı hastalıkların tedavisinde ve/veya proflaksisinde, özellikle malign hastalıkların tedavisinde izlenen yoğun kemoradyoterapiden sonra açığa çıkan aplazi dönemlerinde en önemli destek tedavisidir.Trombosit süspansiyonları gönüllü bağışçılardan alınan tam kanın santrifügasyon yöntemi ile elde edilir.Bu şekilde elde edilen trombosite '' Random Bağış Trombositi '' denir.Random bağış trombositlerinin hazırlanma aşamalarında asepsi ve kapalı ortam koşullarına uyulmasına rağmen saklama süresinin dört günü aşması, trombositlerin oda ısısında saklanması bakteriyel kontaminasyon varlığında üreme olasılığını arttırmaktadır.Bakteri bulaşı farkedilmez ise transfüzyon sonrası yaşamı tehdit eden ağır septik tablolar izlenebilirTrombosit süspansiyonlarında bakteriyel kontaminasyonun tam olarak gösterilmesi için çeşitli otomatik kültür sistemleri kullanılmaktadır.Akış sitometrisi ile bakteri varlığının gösterilmesi mümkündür. Ancak hızlı ve pratik şekilde gösterilmesini sağlayan standardize edilmiş bir yöntem bulunmamaktadır.Kapalı ortam koşullarında hazırladığımız random bağış trombositlerinde 24 saatlik, normal koşullar altında ve 5 gün, inkübasyon sonrası akış sitometrisi ile bakteri DNA' larını boyayan thiazole orange boyasını kullanarak bakteri varlığını göstermeye çalıştık.24 saat ve beş günlük saklama sonrası otomatik kültür sistemleri ile korelasyonunu araştırdık.
Özet (Çeviri)
Nowadays, platelet transfusion is the most important supporting treatment at the period of aplasia emerging after the intense kemoradyotherapy used especially in the treatment of malign disease, in the treatment and/or prophylaxis of various hemorrage disease, goes with decreasing of the number of platelet.Platelet suspansion is obtained by the method of full blood centrifugation which is gotten from volunteer contributor.Platelet gotten by this method is called ''Random Donation Platelet''.Exceeding four days for storage time in spite of the complying with conditions asepsi and covered environment in the preparation steps of random donation platelets, the storage of platelets in room heats.İf bacterial contamination exists, it increases the probability of procreation.If bacteria infect is not noticed, heavy septic cases treating the vita could be seen after transfusion.In platelet suspansions, various automatic culture systems is used to demonstrate bacterial contamination.İt is possible to demonstrate the existing of bacteria with flow cytometer.But there isn't a standart method which shows fast and practical way.We will try to show the existing of bacteria by using thiazole orange stain which colours the DNA of bacteria with in early stages of flow cytometer after the incubation for 24 hours in random donation platelet made in covered environment conditions with automatic culture systems after the storage for five days.