Geri Dön

Türkiye'de örme sektörünün bugünkü durumu ve geleceği

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 24219
  2. Yazar: NUR IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KURBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 122

Özet

- 96 - 8. ÖZET Bu araştırmada, örme sektörüne ait geçmiş yıllardaki veriler ele alınarak, grafik halinde yıllara göre gösterilmiştir. Bu amaçla örme sektöründe üretim miktarları, tüketim (talep) miktarları, ihracat miktarları ve ithalat miktarları yıllara göre grafik halinde elde edilmiştir. Günümüze kadar sektörde artan yönde gelişmeler olduğu gözlenmiştir. Gelecek on yıl içinde sektördeki üretim,tüketim, ihracat ve ithalat miktarının ne olacağını, hangi ürünlerde ve hangi elyaf çeşidinde daha çok talep yaşanacağını saptamak için geçmiş yıllara ait verilerden yararlanılmıştır. Dolayısı ile, sektörün gelecekte şanslı olduğu alanlar saptanmaya çalışılarak, ilerisi için yeni yatırımcılara da yol gösterilmeye çalışılmıştır. Gelecekte örme sektöründeki durumun saptanması amacı ile eldeki verilere dayanarak“ en küçük kareler ”metodu kullanılarak regrasyon analizi ile tahmin çalışması yapılmıştır. Yapılan analizlerden yola çıkılarak örme sektöründe üre¬ tim miktarı 2000 yılında 460.241 ton tahmin edilirken, tüketim miktarının 19fc.?66 ton olacağı tahmin edilmiştir. 2000 yılında ihracatın 353.906 ton civarında, ithalatın ise 1.365 ton civarında olacağı tahmin edilmiştir. Ancak, pratikte tüketim, ihracat ve ithalat değerlerinin değişmeyeceği varsayılırsa, teorik olarak üretimir 548.80? ton olması gerektiği- 97 - sonucu ortaya çıkmaktadır. ürün cinsi itibarı ile iççamaşırı, çorap ve trikotaj mamulleri esas alınmıştır. En çok örme iç giyimin gelecekte talep göreceği yapılan tahminçalışmasından görülmüştür (Grafik-13). Elyaf cinsi itibarı ile pamuk elyafının örme sektörün¬ de yaygınlaşacağı ve önem kazanacağı, yünün ise nispeten daha az miktarda talebinin gerçekleşeceği yapılan tahmin çalışmalarından görülmüştür. Buna göre örmede pamuk ipliği ihtiyacı 2000 yılında 100-150 bin ton civarında tahmin edilirken, yün ipliği ihtiyacının ise 50 bin ton civarında olacağı tahmin edilmiştir (Bkz. örmede pamuk ipliği ihtiyacı ve örmede yün ipliği ihtiyacı) Ayrıca örmede yün taklidi olarak kullanılan akrilik ve polyester elyafının gelecektede önemini koruyacağı söylenebilir. Bunun nedeni, yünün gelecekte üretiminin sınırlı kalacağı bunun yerine sentetiklerin gelecekteki talebi karşılayacağı gerçeğidir.

Özet (Çeviri)

- 98 - 9. SUMMARY in this research, datum of knitting sectors previous years a re shown graphical för each year. For this purpose production outputs domestic consumption, export and import quantities of knitting sector are expressed in graphical form. Update increasing developments are registerated. in order to prognose domestic consumption, export and import numbers next decade and also to decide the product sortiment and production fibers, the datum of the previous years are used. The aim this work is to show future possibilities of this sector för the new comer ihvestors. in this research,“ Least square method ”is used to make regression analyses prognose. We can prognose that in the year of 2000 production output would be 468.241 tons, domestic consuraption would De 196o 266 tons the exports about 353«>906 tons and the iraports about 1"365 tons. in acceptence of permanent consumption, export and import various the production would be theori- tically 54öeö07 tons. in this research the examination is based on mainly under wear, socks and trikot products. As a result of this research, we can conclude that the under wear product.«rould be prefed. We can also conclude that the usage of cotton fibers will increase despite the usage of wool will decrease.- 99 - în the year of 2000 the deraond for cotton yarn is concerned 100-150.000 tons and the demond for wool yarn is cancerned 50.000 tons (See the pages of : 77-23) We can prognose that the supstitute fibers wool such as acryli and polyester fibers keep their importance. Because the production of wool yarn is very limited.

Benzer Tezler

  1. Кыргызстандагы текстиль жана тигүү ɵнɵр жай тармактарынын ɵнүгүүсү

    Kırgızistan'daki tekstil ve giyim dikme sektӧrünün kalkınması

    RASHİDA CHEE

    Yüksek Lisans

    Kırgızca

    Kırgızca

    2012

    EkonomiKırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi

    Ekonomi Ana Bilim Dalı

    AR.GÖR. DANIŞMAN YOK

  2. 2010-2015 yıllarında Türk tekstil giyim sektörünün gelişimi ve bu gelişimin kadın modasına etkisi

    The development of Turkish textile clothing industry between the years 2010 – 2015 and effects of this development in women's fashion

    YUSUF YOLAŞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Giyim EndüstrisiBeykent Üniversitesi

    İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. KAMİL USLU

  3. Ses yalıtım ve maliyet performansına bağlı duvar tipi seçimi için bir yaklaşım

    An approach for wall type selection based on sound insulation and cost performance

    BİLGE ŞAN ÖZBİLEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DR. NURGÜN BAYAZIT

  4. Tekstil sektörünün incelenmesi ve fabrika araştırmaları

    An Examination of the textile industry and research of the textile factories

    DİLEK ERİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1991

    Tekstil ve Tekstil Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. ATAÇ SOYSAL

  5. Yatırım teşvik tedbirlerinin kapsamı ve Kahramanmaraş ilinde tekstil sektörüne verilen yatırımı teşvik tedbirleri

    Başlık çevirisi yok

    AHMET NURİ KAŞOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    ZiraatKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MİTHAT DİREK