Geri Dön

Orta ve ağır şiddetli astımlı hastalarda egzersizin fonksiyonel kapasiteye etkisi

The effect of exercise on functional capacity in patients with moderate to severe asthma

  1. Tez No: 242194
  2. Yazar: AYŞE ŞEN ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ÖZALEVLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 109

Özet

Amaç: Orta ve ağır şiddetli astım hastalarında solunum, aerobik ve kuvvetlendirme egzersizlerini içeren egzersiz programının, hastaların solunum fonksiyonları, egzersiz kapasiteleri ve yaşam kaliteleri üzerine etkilerini araştırmaktır.Gereç-Yöntem: Çalışmaya DEÜTF Göğüs Hastalıkları AD'da takip edilen ve optimal tedaviye rağmen, klinik ve fonksiyonel olarak iyileşmeyen 15 orta ve ağır derecede şiddetli bronşial astımı olan hastalar dahil edildi. Olgular randomize olarak 8 egzersiz ve 7 kontrol grubu hastası olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik bilgileri, klinik semptomları ve akciğer fonksiyonları kaydedildi. Bisiklet ergometresi ile yapılan kardiyopulmoner egzersiz testi sonucu maksimal oksijen tüketimleri hesaplandı. Test sırasında hastaların algıladıkları dispne ve bacak yorgunluğu şiddeti Modifiye Borg Skalası ile değerlendirildi. Hastalığa özel yaşam kalitesi SGRQ, genel sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi WHOQOL-BREF anketi ile değerlendirildi. Egzersiz grubu hastaları 12 haftalık gözetimli egzersiz programı ile takip edildi. Kontrol grubu hastalarına herhangi bir egzersiz programı uygulanmadı.Bulgular: Egzersiz grubunun yaş ortalaması 56.12±6.51 yıl, kontrol grubunun 50.28±13.42 yıl ve sırasıyla astım tanısı ile izlenme yıl ortalamaları 18.75±14.09 ve 16.28±11.84 yıldı. Egzersiz grubunda tedavi sonrasında solunumsal semptomlarda iyileşme elde edilirken, kontrol grubunda bir değişiklik görülmedi ve kontrol grubunun daha fazla atak geçirdiği saptandı (p=0.02). Egzersiz grubunda tedavi sonrasında akciğer fonksiyonlarında istatistiksel olarak anlamlı olmayan artışlar saptandı (p>0.05). Kontrol grubu hastalarında izlem sonrasındaki akciğer fonksiyonlarının PEF ve FVC parametrelerinde azalma kaydedildi (p0.05). Yine egzersiz grubunda izlem sonrasında efor kalp hızı, dispne ve bacak yorgunluğu şiddeti ve periferal oksijen saturasyon değerlerinde anlamlı bir azalma olduğu görüldü (p0.05). Her iki grup için izlem sonrasında WHOQOL-BREF anketinde bir fark saptanmadı (p>0.05). Egzersiz grubunda tedavi sonrasında SGRQ anketinin aktivite, etki ve toplam skorlarında artış olduğu kaydedilirken (p0.05).Sonuç: Optimal tedaviye rağmen iyileşmeyen orta-ağır şiddetli astımlı hastalarda uygulanan, solunum, aerobik ve kuvvetlendirme egzersizlerinden oluşan egzersiz programının hastalığın kliniğini, semptomlarını iyileştirdiği, fonksiyonel kapasitelerini ve hastalıkla ilişkili yaşam kalitelerini geliştirmesi nedeniyle bu hastaların rutin tedavisinde egzersiz uygulamalarının etkin olarak yer alması gerektiğini düşündürmektedir.

Özet (Çeviri)

Objective: To investigate the effect of exercise program including breathing, aerobic and strengthening exercises on patients? lung functions, exercise capacity and quality of life in moderate and severe asthma patients.Material-Method: 15 moderate and severe asthma patients who were followed by DEU School of Medicine Hospital, Department of Chest Diseases and did not recover clinically and functionally despite optimal treatment were included in the study. Subjects were randomly divided into two groups as 8 exercise and 7 control group patients. Demographic features, clinical symptoms and lung functions of the patients were recorded. Maximum oxygen expenditure as a result of cardiopulmonary exercise test which was done by cycle ergometer was calculated. Patients? perceived dyspnea and leg fatigue severity during the test were assessed with Modified Borg Scale. Disease specific quality of life was measured by St. George?s Respiratory Questionnaire and general health-related quality of life was measured by WHOQOL-BREF Questionnaire. Patients of exercise group were followed with a 12-week supervised exercise program. Control group patients did not receive any exercise.Results: Mean age of exercise group was 56.12±6.51 years and it was 50.28±13.42 years for control group and mean durations of asthma diagnose were 18.75±14.09 and 16.28±11.84 years, respectively. While improvement was obtained in respiratory symptoms in exercise group after treatment there was no change in control group and it was found that control group patients had more attacks (p=0.02). After treatment statistically non-significant increases were found in lung functions of exercise group patients (p>0.05). Statistically significant decreases in PEF and FVC parameters of lung functions were recorded in control group after follow-up (p0.05). Again in exercise group after follow-up statistically significant decreases in effort heart rate, dyspnea and leg fatigue severity and peripheral oxygen saturation values were found in comparison to pre-treatment. No change was found in control group patients (p>0.05). There was no statistically significant difference in WHOQOL-BREF Questionnaire in both groups after follow-up (p>0.05). While statistically significant increases in activity and impact subgroups and total score of SGRQ were found in exercise group (p0.05).Conclusion: It was found that exercise program including breathing, aerobic and strengthening exercises relieved clinic and symptoms of the disease and improved functional capacity and disease-related quality of life in moderate to severe asthma patients who did not recover in spite of optimal treatment.

Benzer Tezler

  1. The role of oxidative stress factors in the pathophysiology of Ocular Rosacea, analysis of tears and other materials

    Oküler Rosacea patofizyolojisinde oksidatif stres faktörlerinin rolü, gözyaşı ve diğer materyallerin analizi

    NİLÜFER YEŞİLIRMAK

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    BiyokimyaGazi Üniversitesi

    Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NESLİHAN BUKAN

    PROF. DR. JEAN-LOUIS BOURGES

  2. Akut astım atağı nedeniyle hastaneye yatırılan çocukların yaşa göre değerlendirilmesi

    The evaluation of the age of hospitalized children due to acute asthma attack

    ŞEYMA BÜTÜN TÜRK

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıGazi Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İPEK TÜRKTAŞ

  3. Astımlı hastalarda standart doz YRBT ile düşük doz YRBT bulgularının karşılaştırılması

    Comparison findings of standard dose and low dose HRCT on patients with asthma

    İBRAHİM HALİL ALTAŞ

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Radyoloji ve Nükleer TıpHarran Üniversitesi

    Radyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SAİME ŞERMATOVA

  4. Astım hastalarında obstrüktif uyku apne hipopne sendromu

    Obstructive sleep apnea syndrome with asthma patient

    NEŞE AKIN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Göğüs HastalıklarıDüzce Üniversitesi

    Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ALİ NİHAT ANNAKKAYA

  5. Kronik ürtiker, analjezik intoleransı ve mevsimsel rinit, eşlik ettiği astımın farklı derece ve fenotiplerinin klinik belirteci midir?

    Başlık çevirisi yok

    İBRAHİM SERHAT ÇELİKEL

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Allerji ve İmmünolojiHacettepe Üniversitesi

    Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. A.FUAT KALYONCU