Astımlı hastalarda standart doz YRBT ile düşük doz YRBT bulgularının karşılaştırılması
Comparison findings of standard dose and low dose HRCT on patients with asthma
  1. Tez No: 247931
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ALTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME ŞERMATOVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, standart doz yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi, düşük doz yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi, mAs, duvar kalınlaşması, Asthma, standart dose high resolution computed tomography, lowe dose high resolution computed tomography, mAs, wall thickness
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Son yıllarda kronik astım olgularında bronş duvarı kalınlaşması gibi yapısal değişikliklerin toraks yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi (YRBT) ile saptanabildiği bildirilmektedir.Bu olası değişiklikleri saptamak, astım şiddeti ile ilişkisini araştırmak, standart ve düşük doz YRBT bulgularını karşılaştırmak amacıyla 10. 10. 2008 - 01. 07. 2009 tarihleri arasında, akciğer radyogramında belirgin patoloji tespit edilmeyen, 30 stabil astımlı olguya hem standart doz (120kVp-180 mAs) hem de düşük doz (120kVp-60mAs ) toraks YRBT çekildi. Astımlı olguların 14 (% 46,7)'ü erkek, 16 (% 53,3)'si kadın olup, yaş ortalaması 40,06 ± 12.56 yıl idi. Hastalık süresi 6.46 ± 5.21 yıl idi.Astım şiddetine göre grup 1 (hafif intermitan,persistan) ve grup 2 (orta ve ağır persistan)'nin standart ve düşük doz toraks YRBT bulguları karşılatırıldı.Fibrotik değişikler açısından anlamlı fark saptandı (P0,05). Sadece sağ akciğer lob bronşu T/D oranı yönünden anlamlı bir fark vardı (P0,05)Yarar/zarar oranı karşılaştırıldığında; düşük doz YRBT çalışmalarında, hastanın aldığı radyasyon dozunun azalması ve YRBT cihazının tüp ömrünün uzamasından dolayı, düşük doz YRBT çalışmalarının tercih edilmesi giderek önem kazanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Has informed that structural changes as bronch wall thickness can determine with torax high resolution computed tomography recent years. To determine this possible changes, to study relationship with asthma severity, with the aim of comparing standart and low dose HRCT findings, between 10 September 2008 and 1 July 2009, 30 stable cases with asthma that hasn?t promiment patology on lung radiogram, both standart dose (120 kVp 180 mAs) and low dose (120 kVp- 60 mAs) torax HRCT was taken at same time.. 14 (46,7%) of asthma cases were man, 16 (53,3%) of asthma cases were women and mean age was 40,06 ± 12,56 years. Duration of disease was 6,46±5,21 years.Standart and lowe dose in group 1 (slight intermittent, persistent) and group 2 (mean and heavy persistent) torax HRCT findings were compared according to asthma severity. Fibrotic variables from the angle expressive was determine.(P0,05). Only Right lung bronch wall thickness (WA)/outer diamater (D) ratio from the angle expressive one diference was determined (P 0,05.When Benefit/harm ratio were compared; in low-dose HRCT studies, the reduction of radiation dose the patient receives and HRCT tools tube due to prolongation of life, low-dose HRCT studies should be preferred gaining importance.