Yoğun bakım ünitelerinde santral venöz kateter ilişkili kan dolaşımı infeksiyonu sıklığı, mikrobiyolojik etkenleri, antibiyotik duyarlılıkları ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of incidence, risk factors, causative agents, and antimicrobial susceptibilities of central venous catheter?related bloodstream infections in intensive care units
  1. Tez No: 242206
  2. Yazar: NURAN SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN HIZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Santral venöz kateter, bakteriyemi, yoğun bakım ünitesi, Central venous catheter, bacteremia, Intensive care unit
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çalışmamızda santral venöz kateter ilişkili infeksiyonların sıklığı, risk fak-törleri, mikrobiyolojisi ve duyarlılık sonuçlarını belirlemek amaçlanmıştır. Beş yoğun bakım ünitesinde 2008 yılı İnfeksiyon Kontrol Komitesi sürveyans verilerine göre KİKDİ hızı ve SVK kullanım oranları değerlendirilmiştir. Nozokomiyal KİKDİ tanımlamaları için CDC kriterleri, kullanılmıştır. SVK kul-lanım oranı ve SKİH hesaplamalarında NNIS verileri kullanılmıştır. KİKDİ verileri saptanan yetmiş hastada risk faktörleri, izole edilen mikroorganizmalar, duyarlılık sonuçları analiz edilmiştir.Santral kateter kullanım oranı %48 ve SKİH 8.07 olarak saptanmıştır. Kateterin kalış süresinin >7 gün, çok lümenli, tünelsiz ve femoral yerleşimli olmasının KİKDİ riskini artırdığı saptanmıştır (p60 yaş, malignite, travma, immünsupresyon, steroid kullanı-mı, mekanik ventilasyon varlığında anlamlı olarak yüksek saptanmıştır.İzole edilen 72 patojenin , 28' i gram pozitif (% 28.9), 31'i gram negatif ( % 43.6), 13' ü mantar (%18.5) olup, koagülaz negatif stafilokok (%22), Candida spp. (%18.8) Acinetobacter spp. (%16.6) en sık saptanan etkenler ol-muştur. Koagülaz negatif stafilokoklarda metisilin direnci % 81, S. aureus' da %67 saptanmıştır. Kandidalar diyabetiklerde ve 60 yaş üzerinde daha sık izole edilmiştir (sırasıyla p=0.017, p=0.002).Gereksiz santral kateter kullanımından kaçınılması, endikasyon kalkınca çıkarılması ve altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi ile KİKDİ oranlarında azalma sağlanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of the study was to determine the incidence, risk factors, causative agents, and antimicrobial susceptibilities of central venous catheter-related bloodstream Infection (CRBSI) in five ICU. The incidence of CRBSI and central line utilization ratio were calculated using the data obtained from Infection Control Committee according to NNIS. The de ? nition of CDC was used for diagnosis of nosocomial CRBSI. Catheter utilization ratios and CRBSI rates were calculated using National Nosocomial Infections Surveillance (NNIS). Seventy patients with CRBSI were evaluated for the risk factors, isolated microorganisms, their susceptibility patterns and mortality rates.The mean rate of CRBSI was 8.07 per 1000 central-catheter-days with a catheter utilization rate of 48%. Duration of catheter >7 day, number of lumen >1, using a non-tunneled central venous catheter and femoral vein localization of the catheter were determined as risk factors for CRBSI (P60 years and comorbid conditions such as , trauma, malignancy, using steroid therapy and mechanically ventilation.72 pathogen were isolated in patients with CRBSI 31 (43.06%) were Gram-negative, 28 (28.9%) were Gram-positive bacteria, and 13 (18.05%) were fungal pathogen. Most frequently isolated pathogens were coagulase-negative staphylococci (22.2%), Candida spp.(18.0%), and Acinetobacter spp. (16.6%). Methicilline-resistance was found in 81% of coagulase-negative staphylococci and % 67 of S. aureus. Candida spp. was isolated predominantly in diabetic patients and > 60 years old (p=0.017, p=0.002, respectively)Removel of the catheter as soon as possible and managing of underlying conditions could reduce the risk of CRBSİ