Geriatrik bireylerde fiziksel uygunluğu belirlemede SF-36 ve EUROFIT erişkin test bataryası ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the SF-36 and EUROFIT test batteries for the determination of physicall fitness in geriatric individuals
  1. Tez No: 242249
  2. Yazar: BURCU ŞEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. S.UFUK YURDALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, EUROFIT, SF?36, Geriatric, EUROFIT, quality of life
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: İzmir Urla Darüşşafaka Rezidansında yapılan bu araştırmada 65 yaş üstü, yaş ortalaması 77.91 ± 8.82 yıl olan 22 olguda `EUROFIT Erişkin Fiziksel Uygunluk Bataryası' ile fiziksel uygunluk ve SF?36 yaşam kalitesi ölçeğinin fiziksel uygunluk bölümü birlikte değerlendirilerek arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç-Yöntem: EUROFIT test bataryası kapsamında olguların vücut kompozisyonu (beden kitle indeksi, vücut yağ oranı, deri kıvrımı ölçümleri), kardiyopulmoner uygunluğu (6 dakika yürüme testi, önsayım VO2max ), kas iskelet sistemi uygunluğu (el kavrama kuvveti, gövde esnekliği) ve motor uygunluğu (hız) değerlendirilmiştir. Yanı sıra SF-36'nın fiziksel uygunluk ile ilgili olan bölümü bireylerin kendileri tarafından doldurulmak üzere verilmiştir.Bulgular: Vücut kompozisyonu değerlendirmelerinde beden kitle indeksi, yağ ağırlığı, yağsız vücut ağırlığı ve yağ oranı yüzdeleri ile SF?36 değerleri arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir (p>0.05). Kardiyopulmoner uygunluk kapsamında yürünen mesafe ve SF?36 sonuçları arasında anlamlı bir ilişki saptanmaz iken Orijinal Borg Skalası verileri ve SF?36 sonuçları arasında anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur (p0.05).Sonuç: Araştırmamızda fiziksel uygunluğu fiziksel testlerle değerlendirmenin zor olabildiği geriatrik özellikle yaşlı-yaşlı bireylerde, EUROFIT test bataryası ile EUROFIT test bataryasına karşılık gelebileceği varsayılan SF?36 anketi fiziksel uygunluk bölümü arasındaki korelasyona bakılmıştır. İki değerlendirme arasında sadece bazı parametrelerde korelasyon saptandığından, ilişki bulunan parametreler geriatri egzersiz programlarında kullanılmalı, sonraki çalışmalarda farklı geriatrik yaş dağılımlarında daha çok olgu ile korelasyon araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Physical fitness of 22 individuals in Izmir Urla Darüşşafaka Residence, over 65 (mean age 77.91 ± 8.82 years old) was evaluated by using `EUROFIT Adult Test Battery? and the physical fitness part of SF-36 quality of life scale. The aim of this study was to determine the relationship between two assessments.Materials and methods: As part of the EUROFIT test battery, body composition of subjects (body mass index, body fat ratio, skinfold measurement), cardiopulmonary fitness (distance walked in 6 minutes, predicted VO2max), musculoskeletal fitness (hand grip strength and trunk flexibility) and motor fitness (speed) were evaluated. Also the physical fitness part of the SF-36 scale was given to the subjects to fill in.Results: According to the body composition measurements, no significant relationship were observed between body mass index, fat mass, lean body mass, fat percentages and SF?36 values (p>0.05). No significant relationship between walked distance in cardiopulmonary fitness and SF-36 results were observed (p>0.05). There was a significant and negative correlation between the original Borg Scale data and SF-36 results (p0.05).Conclusion: In this research, the correlation between the EUROFIT Test Baterry and the physical fitness part of the SF-36 scale, which was supposed to correspond to the EUROFIT Test Battery, evaluated in the old-old geriatric group, in which it is hard to evaluate physical fitness with the physical tests. Since there is only correlation between some of theparameters of the two evaluation methods, the correlated parameters should use in geriatric exercise programs. New researches in different geriatric distributions with more subjects may design to test the correlation between EUROFIT and SF?36 scale.