Behçet hastalarında işitmenin değerlendirilmesi
The evaluation of hearing in the patients with behçet?s disease
- Tez No: 242274
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUZU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet?s Disease, hearing system, BERA test, audiometry
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Behçet Hastalığında, altta yatan temel patoloji olan vaskülite bağlı olarak içkulakta dahil olmak üzere bütün organ ve sistemlerde tutulum olabileceğidüşünülmektedir. Bu çalışmada yöremizdeki Behçet hastalarında işitme sistemi tutulumsıklığı ve şiddeti araştırılmıştır.Çalışmaya Uluslararası Çalışma Grubu'nun Behçet Hastalığı tanı kriterlerinegöre ilk kez tanı alan veya kontrolleri devam eden 30 Behçet Hastası ve 30 sağlıklıgönüllü kişi alındı. Hasta ve kontrol grubuna saf ses odyometri ve BERA işitme testleriyapıldı.Hasta ve kontrol grubuna yapılan saf ses odyometrik incelemede ortalama işitmedüzeyleri arasında anlamlı fark yoktu ( p1=0.350, p2=0.130, p3=0.404, p4=0.685,p>0.05, p1=sağ kulak hava yolu, p2=sağ kulak kemik yolu, p3=sol kulak hava yolu,p4=sol kulak kemik yolu). Ancak BERA testi ortalama işitme düzeylerikarşılaştırılmasında ise Behçet hastalarında işitme kaybı kontrol grubuna göreistatistiksel olarak anlamlı düzeyde fazla bulundu ( p5=0.002, p6=0.001, p0.05, pyaş=0.996, pbaş.yaşı=0.899, ph.süre=0.749).Çalışmamız işitme kayıplarının unilateral veya bilateral ve sıklıkla hafif düzeydeolduğunu gösterdi. Ayrıca yaş ve hastalık süresinin işitme sistemi tutulumu için önemliolmadığı görüldü. Bunun yanı sıra Behçet hastalarında işitmenin değerlendirilmesindesaf ses odyometrinin yanı sıra BERA'nın da kullanılması gerektiği söylenebilir.Anahtar Kelimler: Behçet Hastalığı, İşitme Sistemi, BERA Testi, odyometri
Özet (Çeviri)
In Behçet?s disease, all the organs and systems including the inner ear due tovasculitis which is the main underlying pathologic process. In this study, we invesigatethe frequency and severity of the involvement of the hearing system in the patients withBehçet?s disease in our region.30 patients with Behçet?s disease diagnosed first time according to the DiagnosisCriteria of International Behçet Disease Study Group and are stil being followed up and30 healthy controls were included to the study. Pure tone audiometry and BrainstemEvoked Response Audiometry (BERA) were used for evaluating the hearing levels.In audiometric evaluation, there was no significant difference between thepatients and the controls according to average hearing levels (p1=0.350, p2=0.130,p3=0.404, p4=0.685, p>0.05, p1=right ear air path, p2=right ear bones, p3=left ear airpath, p4=left ear bones). However in comparison with control group, the patients withBehçet?s disease had statistically significant higher rates of hearing loss according toaverage hearing levels measured with BERA test (p5=0.002, p6=0.001, p0.05, page=0.996, ponset age=0.899, pdisease duration=0.749).Our study has shown that hearing loss in the patients was unilateral or bilateraland often mild. Morever, age and duration of the disease had no importance for hearingsystem involvement. Furthermore, it can be said that BERA must be used for evaluatingthe hearing levels of the patients with Behçet?s disease as well as the pure toneaudiometry.