Son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda ACE gen polimorfizmi, anjiotensinojen gen polimorfizmi ve anjiotensin reseptör tip 1 gen polimorfizminin bozulmuş glukoz toleransı ile ilişkisi
Relation of ACE gene polymorphism , angiotensinogen gene polymorphism and angiotensin receptor type 1 gene polymorphism with impared glucose tolerance in patient with end stage kidney failure
- Tez No: 242276
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN KÜRŞAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Renal yetmezlik, glukoz tolerans, gen, polimorfizm, Renal failure, glucose tolerance, gene, polymorphism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç ve Kapsam: RAAS renal hemodinami, kan basıncı ve sıvı elektrolit dengesinin regülasyonu yanı sıra son dönem böbrek yetmezliğine progresyonda da rolü olan bir sistemdir. Bu sistemin temel medyatörü, anjiotensin II` nin İnsülin reseptöründe ve reseptör sonrası sinyal yolaklarında işlevsel bozulmaya yol açtığı düşünülmektedir. Bu çalışma ile RAAS` ın aşırı aktivasyonuna genetik yatkınlığa yol açan ACE, AT1 R ve AGT gen polimorfizmlerinin, glikoz intoleransı ile ilişkisini son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda ortaya koymayı amaçladık.Materyal-metod:Çalışmaya prediyalitik ve diyalitik dönemdeki son dönem böbrek yetmezlikli 100 hasta alındı. Bilinen diyabeti olmayan hastalara 75 gram OGTT uygulandı. Açlık plazma glukoz değeri ve OGTT ikinci saat glukoz değerlerine göre hastalar, glukoz toleransı normal ve glukoz intoleranslılar ( BAG, BGT ve DM ) olarak guruplandırıldılar. Ayrıca OGTT yapılan tüm hastalarda HOMA-IR metodu ile insülin direnci ve ISI-S metodu ile insülin sensivite indeksi hesaplandı. ACE gen,AT1 R gen ve anjiotensinojen gen polimorfizmi PCR yöntemi ile belirlendi.56Bulgular: Hastaların kreatinin klerensi ortalama değerleri 10,77 ± 2,40 olarak hesaplandı. Normal glukoz toleranslı ve glukoz intoleranslı hastaların sayısı sırasıyla 20 ve 80 olarak bulundu.Glukoz intoleranslı gurupta BAG ,BGT ve DM olan hastaların sayısı sırasıyla 5,25 ve 50 olarak bulundu. ACE gen, AT1 R gen ve AGT gen, genotiplerinin dağılımı ile glukoz tolerans durumu arasındaki ilişki incelendi.Sonuç: Son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda; ACE gen D alel ile glukoz intoleransı arasında bir ilişki olduğunu düşündüren sonuçlar elde edildi. Ayrıca AGT gen,T alel ile insülin direnci arasında bir ilişki olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim and scope: RAAS renal hemodynamics is a system that has a role in blood pressure and fluid electrolyte balance regulation along with progression to end stage kidney failure. Angiotension II, the main mediator of this system, is thought to cause a functional impairment in insulin receptor and postreceptor signaling pathways. In this study, our aim was to show the relation of AC , AT1 R and angiotensinogen gene polymorphisms, that cause genetic susceptibility to over activation of RAAS, to glucose intolerance in patients with end stage kidney failure.Material and methods:100 dialysis and predialysis patients with end stage kidney failure were included in the study. Patients with no known diabetes were administered 75 gr OGTT. Based on fasting plasma glucose values and OGTT 2-hour glucose values, patients were grouped as normal patients and patients with glucose intolerance ( BAG,BGT ve DM ). Moreover, in all the patients that had undergone OGTT, insulin resistance was calculated by HOMA-IR method and insulin sensitivity index was calculated by ISI-S method. ACE gene, AT1 R gene and angiotensinogen gene polymorphism was detected by PCR method.58Results:The average creatine clearance of patients was calculated as 10,77 ± 2,40. Number of patients with normal glucose tolerance and glucose intolerance were found as 20 and 80, respectively. In the glucose intolerance group, number of patients with BAG, BGT and DM were found as 5, 25 and 50, respectively. The relation between genotype distribution of ACE gene, AT1 R gene and angiotensinogen gene and glucose intolerance was studied.Conclusion: We have obtained results suggesting a relation between ACE gene D allele and glucose intolerance in in patients with end stage kidney failure, Moreover; a relation has been shown between angiotensinogen gene T allele and insulin resistance.