Diferansiye tiroid karsinomlu olgularda L-tiroksin supresyon tedavisinin kemik mineral yoğunluğu, osteoporozla ilişkili sitokinler,nükleer faktör ?b' nin reseptör aktivatör ligandı, osteoprotogerin, kemik yapım ve yıkım parametreleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The effects of l-thyroxine supressive treatment on bone mineral density, osteoporosis associated cytokines, receptor activator of nuclear factor ?b ligand, osteoprotogerin, and parameters of bone formation and resorbtion in patients with differantiated thyroid carcinoma
  1. Tez No: 242277
  2. Yazar: SABRİYE ÖZKAYA KAFESÇ?LER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA HEKİMSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: subklinik hipertiroidi, osteoporoz, diferansiye tiroid kanser, OPG, RANKL, subclinical hyperthyroidism, differentiated thyroid cancer, osteoporosis, OPG, RANKL
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Diferansiye tiroid kanserinde tümör dokusunun TSH bağımlı büyümesinedeniyle, bu hastalar TSH düzeyi 0.1 ?U/ml'den düsük olacak sekilde Ltiroksinile tedavi edilir. Uzun süreli suprafizyolojik dozda L- tiroksin tedavisikilo kaybı, atrial fibrilasyon, psikolojik buzukluklar gibi yan etkilere nedenolabilir. Ayrıca kemik döngüsü ve KMY'nu da olumsuz etkileyerek kemikkaybı, osteoporoz ve onunla iliskili kırıklara neden olabilir.Bu çalısmada biz DTK'li hastalarda L-tiroksin supresyon tedavisi ileolusan ekzojen subklinik hipertiroidinin KMY, kemik döngüsü belirteçleri,kemik yıkımı ile iliskili bazı sitokinler ve OPG-RANKL sistemi üzerindekietkisini arastırmayı amaçladık.Çalısmamıza yas ortalaması 46.32±10.54 yıl, yas dağılımı 22 ile 64 yılolan 49 diferansiye tiroid kanserli (17 premenopozal, 22 postmenopozalkadın ve 10 erkekten) hasta dahil edildi. Tüm hastaların L-tiroksin ile TSHsupresyon tedavisi öncesi ve tedavinin 1. yılında kemik yapım ve yıkımmarkırları, sitokinler, RANKL-OPG, KMY (gr/cm2) değerlendirildi. TSHsupresyon tedavisinin 1. yılında lomber 1-4 vertebra ve femur boynuKMY'nda anlamlı azalma saptandı. Subgrup analizlerinde ise; erkeklerde L3ve femur boynu, premenopozal kadınlarda L2, L3 ve L1-4 KMY'nda anlamlıazalma saptanırken, postmenopozal kadınlarda supresyonun 1. yılındaKMY'nda anlamlı bir değisiklik görülmedi.L-tiroksin ile olusan TSH supresyonu sonrasında kemik döngüsübelirteçlerinde (özellikle DPD ve ALP) artma görüldü. Proinflamatuvarsitokinler ve RANKL'da anlamlı bir değisiklik görülmezken, kemik yıkımıaçısından koruyucu bir markır olarak bilinen OPG azalmıs olarak bulundu.Sonuç olarak DTK'de L-tiroksin ile TSH supresyon tedavisinin nedenolduğu ekzojen subklinik hipertiroidi durumunda;1) Kemik döngüsünün arttığı,2) Osteoklastogenezi baskılayan ve kemik yıkımını önleyen OPGdüzeyinin azaldığı,3) KMY'nda azalma ile kemik kaybına neden olduğu görüldü.724) Gelecekte yapılacak uzun süreli, randomize, prospektif, daha fazlasayıda hasta içeren büyük çalısmalar ile ve bu çalısmalarınsonuçlarına göre, L-tiroksin ile TSH supresyon tedavisi alan DTK'lihastalarda kemik kaybını engelleyen, kemik koruyucu tedavi gündemegelebilir.
Özet (Çeviri)
Due to the TSH dependent growth of the tumor tissue in differentialthyroid cancer, these patients are treated with L-thyroxine so that the THSlevel is lower than 0.1 ?U/ml. Long-term L-thyroxine treatment insupraphysiological doses may cause side effects such as weight loss, atrialfibrillation, psychological disorders. Furthermore, it may also adversely affectbone turnover and BMD, causing bone loss, osteoporosis and relatedfractures.In this study, we have attempted to research effects of the subclinicalhyperthyroidism arising from L-thyroxine suppression treatment of DTCpatients on BMD, bone turnover markers, some cytokines related to boneresorbtıon and the OPG-RANKL system.49 differential thyroid cancer patients (17 premenopausal and 22postmenopausal women and 10 men) with a mean of 46.32±10.54 years(range 22 to 64 years) were included in our research. The bone constructionand resorbtıon markers, cytokines, RANKL-OPG and BMD (gr/cm2) wereevaluated for all patients before TSH suppressive treatment with L-thyroxineand during the first year of the treatment. Significant reduction was observedin the BMD of the lumbar vertebrae L1-4 and the neck of the femur in the 1.year of the TSH suppressıve treatment. In subgroup analyses, while menexhibited significant reduction in BMD in L3, and premenopausal women inL2, L3 and L1-4, there was no significant change in the BMD ofpostmenopausal women in the first year of suppression.An increase in the bone turnover markers (especially DPD and ALP) wasobserved after the TSH suppression with L-thyroxine. While no significant74change was observed in the proinflammatory cytokines, RANKL and OPG,known as a protective marker for bone resorbtion, was reduced.In conclusion, it has been shown that the exogen subclinicalhyperthyroidism due to TSH suppression treatment with L-thyroxine causes;1) Increased bone turnover,2) Lowered levels of OPG, which suppresses osteoclastogenesis andprevents bone resorbtion,3) Lower BMD and bone loss.In future prospective, randomized, long term studies with a larger numberof patients will be necessary in order to better assess the relative risk ofosteoporosis in patients undergoing TSH suppressive treatment. Accordingto the results of such studies a protective treatment to prevent bone loss inDTC patients receiving TSH suppressive treatments with L-thyroxine may beimplemented.