Primer açık açılı glokom hastalarında obstrüktif uyku apne sendromu
Obstructive sleep apnea syndrome in patients with primer open angel glaucoma
- Tez No: 242282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNER BALBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: glokom, primer açık açılı glokom, uyku apne, horlama, glaucoma, primary open angle glaucoma, sleep apnea, snoring
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giris: Obstrüktif uyku apne sendromunun (OUAS) optik sinir bası kan akımınınbozulması, özellikle vasküler disregülasyonun yol açtıgı perfüzyon artıs ve azalısları sonrasıdoku atrofisi hatta infarktı ve uzamıs hipoksiye sekonder direkt optik sinir hasarı gibinedenlerle glokoma yol açabilecegi ya da var olan glokomu artırabilecegi ileri sürülmektedir.Primer açık açılı glokom (PAAG) hastalarında OUAS prevalansının yüksek olup olmadıgıarastırıldı.Yöntem: Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Poliklinigine Temmuz 2007-Subat 2008tarihleri arasında basvuran ardısık 21 eriskin PAAG'lu hasta (12 kadın/ 9 erkek) çalısmayaalınarak polisomnografi uygulandı.Bulgular: Polisomnografik çalısma sonrasında 7 glokomlu olguda (%33,3) OUAStespit edildi (%14.3'sı hafif ve % 19'u orta). OUAS olanlarda yas, boyun çevresi olmayanlaragöre anlamlı olarak, derialtı kalınlıgı da anlamlıya yakın yüksek bulundu. OUAS bulunanglokomlu olguların tamamında horlama mevcuttu. Habitüel horlama ve tanıklı apne olanlardaOUAS görülme sıklıgı anlamlı olarak yüksekti. Majör semptomların birlikteligi arttıkçaOUAS görülme sıklıgı da anlamlı olarak artıyordu.Sonuç: Bu çalısmada her ne kadar bir neden-sonuç iliskisi ortaya konmasa daPAAG'da yüksek OUAS prevalansının göz hastalıkları uzmanlarına degisik bir bakıs açısısunabilecegini düsünmekteyiz. Her iki hastalıgın birlikteligini, etkilesimini ve uzun dönemsonuçlarını ortaya koymak için özellikle CPAP (Continuous positive airway pressure) tedavisialan ve uzun süreli izlenen daha büyük hasta gruplarının yer aldıgı karsılastırmalı, prospektifçalısmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: It was claimed that obstructive sleep apnea syndrome (OSAS)aggravates or even causes glaucoma by impaired optic nerve head blood flow and by tissueatrophy even infarct after increases and decreases in perfusions especially due to vasculardysregulation or by directly damage to the optic nerve secondary to prolonged hypoxia. Theobjective of this study was to investigate the prevalence of OSAS in patient with primaryopen angle glaucoma (POAG).Material and Methods: The consecutive 21 POAG patients (12 female/ 9 male)attending the outpatient clinic of the department of Ophthalmology between July 2007 andFebruary 2008 were included in this study. All of these patients underwent toPolysomnographic examination.Results: The prevalence of OSAS was 33.3 % in glaucoma patients (14.3% mild and19% moderate). The age and the diameter of the neck in patients with OSAS weresignificantly greater than those with no OSAS. The adipose tissue thickness in triceps reachednear significance in glaucomatous OSAS patients. Snoring was observed in all glaucomacases with OSAS. Particularly, the prevalence of OSAS was significantly more common inglaucoma patients having the symptoms of habitual snoring, witnessed apnea than those ofnot. The prevalence of OSAS was also significantly increased with having major symptomstogether.Conclusions: Although it was not provided an evidence for a cause-effect relationshipin the present study, the high prevalence of OSAS in patients with POAG might put forward adifferent view of aspect to ophthalmologists. Further studies are required especially in largegroups who had CPAP (Continuous positive airway pressure) therapy to explore the long termresults of coincidence, relation and cross interaction of these two common disorders.