Zara özgü katkı maddelerinin ve apoptoz sürecinin zarda oluşturduğu değişimlerin yeni geliştirilen floresans problarla belirlenmesi
Determination of changes in the membrane generated by apoptosis and membrane-specific additives by newly developed fluorescent probes
  1. Tez No: 242300
  2. Yazar: ŞULE ÖNCÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GARİP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: 3-Hidroksiflavon türevleri, floresans spektroskopi, lipidorganizasyon, model zarlar, oransal floresans görüntüleme, 3-Hydroxyflavone derivatives, fluorescence spectroscopy, lipidorganization, model membranes, ratiometric fluorescence imaging
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalısmada diğer yöntemlerle belirlenmesi zor olan, zar lipidorganizasyonunda meydana gelen değisimlerin görüntülenmeleri amacıyla yenigelistirilen floresan oransal problar karakterize edilmis ve hücre zarları floresanyöntemler aracılığıyla incelenmis ve görüntülenmistir. ?lk olarak sıcaklığın 3-hidroksiflavon ve türevlerinin floresans yanıtına etkileri incelenmis ve sıcaklığaduyarlı yanıtlar verdikleri gözlenmistir. Yeni gelistirilen 3-hidroksiflavon türevifloresan probların fotofiziksel özelliklerinin protik ve aprotik organik çözücülerdeçözücü polaritesiyle korelasyonu floresans spektroskopisi aracılığıyla saptanmıstır.Biyolojik zarlarda kullanılması amaçlanan oransal floresan problarla farklı fosfolipidiçeriklerine sahip tek tabakalı ve çok tabakalı lipid veziküller etiketlenerek, floresansspektroskopisi aracılığıyla probların lipid çift tabakadaki yerlesim ve davranıslarıincelenmistir. Çalısmamızda, 3-HF türevi floresan boya F2N12S' in zar lipid çifttabakasındaki farklı fazları belirleyebilirliğini göstermek amacıyla akıcı düzensiz,akıcı-düzenli (raft) ve her iki durumun birarada bulunduğu üç farklı tipte dev tektabakalı lipid veziküller hazırlanarak floresan oransal görüntülemede akıcı düzensiz(Ld) ve akıcı düzenli (Lo) fazlara ait bölgeler net olarak görüntülenmistir. U87MGmalin astositoma hücrelerinin zar lipid organizayonlarını değistirmek amacıyla,hücrelerin Aktiomisin D ile apoptoza indüklenmesi ve Metil-b Siklodekstrinaracılığıyla kolesterol içeriğinin değistirilmesi olmak üzere iki farklı uygulamagerçeklestirilmistir ve bu hücreler hem akıcı-düzensiz faza hem de raftlara bağlananF2N12S probuyla boyanarak, floresans oransal görüntüleme yöntemiyle hücre zarılipid organizasyonundaki değisimler saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
This work aimed to detect and display the changes that occur in lipidorganization of the cell membrane with newly developed ratiometric florescenceprobes; a goal that has not yet been completely achieved. Initially, the fluorescenceresponse of ratiometric 3-hydroxyflavones and derivatives was investigated . Theresponse of these probes was found to depend on temperature. The photophysicalproperties of these novel fluorescent probes detected with fluorescence spectroscopycorrelated with the solvent polarity in protic or aprotic organic solvents. As thesefluorescent probes are intended to be used in biological membranes, at firstunilamellar and multilamellar lipid vesicles were labelled with 3-hydroxyflavonederivatives and the location of these probes in the lipid bilayers was established. Inorder to demonstrate that the 3-hydroxyflavone derivative fluorescent probe F2N12Scan be used to determine the different phases in the lipid bilayer, three different typesof giant unilamellar vesicles were generated: one with a liquid disordered phasestructure, one with liquid ordered (rafts) phase structure and one in which both ofthese phases were present. These different phases were clearly demonstrated byfluorescence ratiometric imaging. To alter the lipid organization of the U87MGastrocyte cell membrane, cells were either two induced to apoptosis withactinomycin D or the cholesterol content of the cell membrane was altered byMethyl-b cyclodextrin. These cells were subsequently labelled with F2N12S whichbinds to the liquid disordered phase and also to rafts, and the changes in lipidorganization of the cell membrane were determined with both fluorescencespectroscopy and fluorescence ratiometric imaging.