Hastanelerde elektronik doküman yönetimi
Electronics document management in hospitals
- Tez No: 242302
- Danışmanlar: PROF. DR. ATIF AKDAŞ, DOÇ. DR. NURAL BEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Doküman Yönetimi, Elektronik Doküman, Hastane, TıbbiArsiv, Tıbbi Doküman
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde saglık sektöründe rekabet en üst seviyeye ulasmıs, hastalarınmemnuniyeti ve kaliteli, hızlı hizmet önemli unsurlar haline gelmistir. Nüfusunartmasına ve toplumun saglık kavramına bakısındaki degisikliklere paralel olarakartan hasta sayısı hukuki olarak tıbbi kayıtları saklama zorunlulugu olan hastaneleriçin arsiv yönetimini güçlestirmistir. Diger taraftan bir ülkede veya bir sektördeyapılan islemlerin düzgün sekilde kayıt altına alınması o ülkenin veya sektörünilerlemis oldugunun bir göstergesidir. Bu tez çalısması ile hastanelerde üretilen vehastaneye gelen tüm dokümanların yönetimi, arsivlenmesi ve gerektiginde elektronikortamda sorgulanması, baska bir ifade ile istenen bilgiye en hızlı sekildeulasılabilmesi için yapılması gerekenlerin tartısılması amaçlanmaktadır. Buçalısmada ilk bölümde tıbbın Türkiye ve dünyadaki gelisimi ele alınarak tıbbikayıtların saglık sektöründeki yeri incelenmis, ardından da hastanelerde elektronikdöküman yönetiminin tıbbi kayıtların tutulmasındaki fonksiyonu incelenmistir.Çalısmanın son bölümünde ise hastanelerin tıbbi arsiv bölümlerine elektronikdöküman yönetimi sisteminin nasıl kurulacagı ve kullanılacagı bir örnek üzerindeincelenmistir.
Özet (Çeviri)
In today's health sector, competition has reached the top level, patient satisfactionand high quality, fast service have become important issues. Parallel to increases inthe population and changes in society's views on health, rising patient numbers havemade archive management difficult for hospitals, which are legally obliged to keepmedical records. On the other hand, keeping proper records of procedures in acountry or in a sector is a benchmark of development in that country or sector. Thisthesis aims to analyse what is necessary for the management, filing and searching ofelectronic databases for documents in the hospital environment, namely, foraccessing information in the quickest way. In the first part of this work, thedevelopment of medical science and the importance of medical records in the healthsector are elaborated, then, the function of electronic document management inhospitals for keeping medical records is analysed. The last part illustrates how anelectronic document management system can be established and used in the medicalarchive departments of hospitals using a case study.Key words; Document manegament, electronic documents, hospital, medicaldatabase, medical documents