Tıbbi dokümantasyonun sağlık kurumları açısından önemi ve bir uygulama: Kamu ve özel hastane çalışanlarının tıbbi kayıt sistemine yönelik tutumları
Importance of medical documentation in terms of health institutions and a case study: The attitude of public and private hospital employees toward medical recording
- Tez No: 501094
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÇİGDEM MERCANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dokümantasyon ve Enformasyon, Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Documentation and Information, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi kayıt, Elektronik Tıbbi Kayıt, Kalite, Akreditasyon
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Sağlık kuruluşlarında birbirlerinden farklı düzey ve alanlarda birçok tıbbi doküman kullanılmaktadır. Sunulan sağlık hizmetlerinin hayati bir değer taşıması beraberinde tıbbi dokümantasyon süreçlerinin de etkin ve düzenli yönetimini ve kullanımını gerektirmektedir. Tıbbi dokümanların hastalar açısından bu derece öneminin yanı sıra sağlık çalışanları, sağlık kuruluşları, adli tıp, halk sağlığı ve eğitim çalışmaları yönünden de büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışmada; İstanbul ili Bakırköy bölgesinde bulunan kamu ve özel hastanelerde çalışan hekim ve diğer uygulayıcı personellerin tıbbi dokümantasyon süreçlerine ilişkin tutumlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla 450 kişiye 34 soruluk anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler ''SPSS for Windows 22.00'' programı ile analiz edilmiştir. Demografik değişkenlere ait analizlerde t-testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda araştırmamızdaki üç değişken olan ''Form Tıbbi Kayıt Sistemine Yönelik Tutum'' , ''Elektronik Tıbbi Kayıt Sistemine Yönelik Tutum'' ve ''Kalite ve Akreditasyon Açısında Tıbbi Kayıt Sistemine Yönelik Tutum'' Uygulayıcı sağlık çalışanlarının demografik özelliklere göre algılama düzeylerinde farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Özellikle meslek grubu tıbbi sekreter olanların, kurum açısından özel hastane çalışanlarının ve gelir düzeyleri açısından ise asgari ücret seviyesinde çalışanlarının tüm boyutlarda diğerlerine göre algılama düzeyleri açısından daha yüksek puan verdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many different medical documents are being used at different levels and areas in health institutions. Of course, the vital value of the health services offered by institutions requires effective use and regular management of the medical documentation processes. In addition to the importance of medical documents in terms of patients, they also have a great precaution in terms of staffs, institutions, forensics, public health and education. In this study; it is aimed to reveal the attitudes of physicians and other executive staffs toward the medical documentation processes, who are working in public and private hospitals in the Bakırköy region of Istanbul province. For this purpose, a questionnaire of consisting 34 questions was applied to 450 staffs. The obtained data is analyzed using the“SPSS for Windows 22.00”application. The t-test and ANOVA test were utilized for analyzes of demographic variables. As a result of the analyzes; we found that the independent variables containing staffs demographich characteristics was having varied impact on their attitudes toward the three dependent variables; (i)“Attitude toward Form Medical Record System”, (ii)“Attitudes towards Electronic Medical Record System”and (iii)“Attitude towards Medical Record System in Accuracy and Quality of Accreditation”. In particular, it has been found that those who are employed as medical secretaries in the profession group of private hospital employees, and those staffs who work with minimum salary levels showed higher level of scores in terms of perception level than others in all dimensions. Keywords : Medical Record, Electronic Medical Record, Quality, Accreditation