Sağlık kurumlarında tıbbi dokümantasyona yönelik kalite ve akreditasyon üzerine bir araştırma
A research on quality and accreditation for medical documentation in health institutions
  1. Tez No: 749312
  2. Yazar: RUŞİN HACİŞAHİNOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZLEM KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dokümantasyon ve Enformasyon, Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Documentation and Information, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Tıbbi Kayıt, Tıbbi Dokümantasyon, Kalite, Akreditasyon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 373
Özet
Sağlık kurumlarında birbirinden farklı branşa sahip olan sağlık çalışanları ilgili alanda çok sayıda doküman kullanmaktadırlar. Kalite ve akreditasyon standartları kapsamında oluşturulan tıbbi dokümantasyon sistemi değerlendirilerek yaşanan zorluklar, hizmet kalitesi, hasta ve çalışan güvenliği bakımından olumsuz durumlar belirlenmelidir. Araştırmanın amacı, ankete katılan sağlık çalışanlarının tıbbi kayıt sistemine olan yaklaşımlarının değerlendirilmesidir. Araştırmanın yöntemi nicel araştırma yöntemi olup anket tekniği kullanılmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde; sağlık ve sağlık hizmetleri kavramlarına, ikinci bölümünde; tıbbi dokümantasyon, tıbbi kayıt, tıbbi rapor, hasta dosyası kavramları ve sağlık kurumlarında arşiv kullanım sistemleri, üçüncü bölümünde; kalite, toplam kalite yönetimi ve akreditasyon kavramları, dördüncü bölümünde; üçüncü bölümde bahsi geçen konuların sağlık hizmetlerine endekslenmiş şekline, tıbbi kayıt sisteminin sağlık hizmetlerindeki kalite ve akreditasyon bakımından ele alınması konusuna yer verilmiştir. Beşinci bölümünde; araştırmanın konusu, amacı, önemi, soruları, modeli, hipotezleri, sınırlılıkları, yöntemi, bulgularına yer verilmiştir. Sonuç ve öneriler bölümünde ise; literatür taramasının bir bütün olarak özetinin yanı sıra anketlerden elde edilen sonuçlara, sonraki dönemlerde araştırma yapacak olan araştırmacılar ve sağlık çalışanları için önerilere yer verilmiştir. Bütün bunlar araştırmanın kapsamı olmaktadır. Sonuç olarak, araştırmaya katılan sağlık personelinin demografik özelliklerinden hiçbirinin form olarak tıbbi kayıt sistemine yönelik tutumlar ile anlamlı olarak farklılaşmadığı, ancak meslek değişkeninin hem elektronik hem de kalite ve akreditasyon süreci bakımından tıbbi kayıt sistemine yönelik tutumlar ile anlamlı olarak farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Health professionals who have different branches in health institutions, use a large number of document in the revelant field. The medical documentation system created within the scope of quality and accreditation standards should be evaluated and negative situations in terms of service quality, patient and employee safety should be determined. The aim of study is to evaluate the approaches of health professionals who participated in the survey the medical record system. The method of the research is quantitative research method and questionnaire technique was used. In the first part of this study; health and health services concepts, in the second part; medical documentation, medical record, medical report, patient file and archive usage systems in health institutions, in the third part; quality, total quality management and accreditation concepts, in the fourth part; in the third part, the indexed form of the aforementioned issues to health services and the handling of medical record system in terms of quality and accreditation in health services are included. In the fifth part; the subject, purpose, importance, questions, model, hypotheses, limitations, method and findings of the research are included. In the conclusion and recommendations section; in addition to summary of the literatüre review as a whole, the results obtained from the surveys and suggestions for researchers and healthcare professionals who will conduct research in the future are included. All this is the scope of the research. As a result, it was determined that none of the demographic characteristics of the health personnel participating in the research differed significantly with the attitudes towards the medical record system as a form, but the profession variable differed significantly with the attitudes towards the medical record system in terms of both electronic and quality and accreditation process. KeyWords: Health Services, Medical Record, Medical Documentation, Quality, Accreditation