Nöroşirurji hastalarında düşme risk derecesinin belirlenmesi
Determining of falling risk score in patients undergone to neurosurgery
- Tez No: 242305
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Düşme, düşme risk derecesi, cerrahi, nöroşirurji, Falling, Falling Risk Score, Surgery, Neurosurgery
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırma; Nöroşirurji hastalarında, düşme risk derecesini belirlemek amacıylayapıldı.İstanbul Anadolu yakasındaki bir eğitim hastanesinin ?Nöroşirurji Kliniği'nde?11 Mart 2008- 9 Temmuz 2008 tarihleri arasında, nöroşirurji açısından tıbbi tanı alanve genel anestezi altında cerrahi girişim geçiren 127 hasta çalışma kapsamına alındı.Veriler, literatür incelemesi, uzman görüşü ve araştırmacıların bilgi ve gözlemleridoğrultusunda geliştirilen `'Veri Toplama Formu'' ve `'Düşme Risk DeğerlendirmeFormu'' aracılığı ile toplandı.Araştırmanın sonucunda; nöroşirurji kliniğinde cerrahi girişim geçiren hastaların(n=127), %29.9 (n=38) 'unun yüksek, %23.6 (n=30)'sının orta, %46.5 (n=59)'inindüşük derecede düşme riskine sahip olduğu belirlendi. İleri yaş, cerrahi girişimbölgesi ve süresi, bilinç bulanıklığı, düşme öyküsü, denge bozukluğu, görmeproblemleri, ortostatik hipotansiyon, gereksinimlerin bağımlı olarak karşılanması,düşme riskini arttırabilecek ilaçların kullanımı ve kronik hastalıkların düşme riskiniarttıran faktörler arasında yer aldığı görüldü.Bu sonuçlara göre nöroşirurji alanında cerrahi girişim geçirecek hastalarıntümünün değişik düzeylerde düşme riskine sahip olduğu söylenebilir. Bu nedenlecerrahi hastasının aldığı tanıya bakılmaksızın olası risklere yönelik bireysel veçevresel önlemler alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research is applied to determine the risk of falling inneurosurgical patients.Material-Method: The study includes 127 patients who underwent toneurosurgical operation under general anesthesia in an educational center betweenMarch 2008 and July 2009 in Istanbul-Turkey. Data are obtained via ?DataCollecting Form? and ?Falling Risk Assessment Form? which is developed withliterature research, expert opinion and researcher?s information and observation.Results: Of the total patients (n=127), %29.9 ( n=38) of patients high, %23.6(n=38) moderate and %29.9 (n=30) were with low risk of falling. Advanced age,localization of surgical area, duration of surgery, confusion, vision problems, historyof falling, orthostatic hypotension, taking drugs related to risk of falling, additionalchronically diseases are determined as risk factors of falling.Conclusion: All patients who were undergone to surgery have risk of falling. Forthis reason, individual and environmental precautions should be pretaken regardlessof diagnosis in terms of falling.