Temporal lob epilepsi hastalarında doku epoksit hidrolaz-2 aktivitesinin ölçülmesi
Tissue expressions of soluble human epoxide hydrolase-2 enzyme in patients with temporal lobe epilepsy
- Tez No: 538437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER TANRIVERDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Moleküler Tıp, Nöroşirürji, Biochemistry, Molecular Medicine, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Epoksid hidrolaz, İnflamasyon, Temporal lob epilepsi, Epoxide hydrolase, Inflammation, Temporal lobe epilepsy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Temporal lob epilepsili hastaların temporal korteks ve hipokampal komplekslerindeki insan çözünebilir epoksit hidrolaz-2 enzim seviyelerinin belirlenmesi. Yöntem ve Gereçler: Temporal lob epilepsi nedeniyle anterior temporal rezeksiyon yapılan toplam 20 hasta ve trafik kazası veya yüksekten düşme nedeniyle hayatını kaybeden ve otopsi yapılan toplam 15 kontrol grubu çalışmaya dâhil edildi. Temporal korteks ve hipokampal kompleks doku örnekleri hastalardan ameliyat sırasında ve kontrol grubundan ise otopsi sırasında elde edildi. Her örnek enzim çalışması yapılacak zamana kadar −80 °C'de saklandı. Bulgular: Temporal korteks enzim seviyeleri hastalarda anlamlı derecede yüksek bulundu (p = 0.03). Korelasyon analizi temporal korteksteki enzim düzeyleri arttıkça hipokampal komplekste de arttığını gösterdi (r2 = 0.06, p = 0.00001). Daha da önemlisi, hastaların hem temporal korteks hem de hipokampal komplekslerindeki doku enzim seviyeleri nöbet sıklığı ile pozitif korelasyon gösterdi (temporal korteks için r2 = 0.7, p = 0.00001 ve hipokampal kompleks için r2 = 0.4, p = 0.003). Epilepsi süresinin de hipokampal enzim düzeyleri ile pozitif ilişkili olduğu bulundu (r2 = 0.06, p = 0.00001). Sonuç: İnsan epoksit hidrolaz-2 seviyeleri temporal lob epilepsi hastalarında hem lateral hem de mediyal temporal dokularda artış göstermiştir. Literatürde yayınlanan deneysel epilepsi modelleri bu enzimin inhibisyonunun nöbetleri belirgin oranda azalttığı ya da tamamen durduğu ve nöroinflamasyonu azalttığını bildirildiği için ileri çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: to simply show how levels of soluble human epoxide hydrolase-2 shows changes in both temporal cortex and hippocampal complex in patients with temporal lobe epilepsy. Materials and Methods: A total of 20 patients underwent anterior temporal resection due to temporal lobe epilepsy and 15 people who died in traffic accidents or by falling from height; all underwent autopsy procedures were included. An adequately-sized temporal cortex and hippocampal samples were removed from each patient during surgery and the same anatomical structures from the controls were removed during the autopsy procedures. Each sample was stored at -80°C as quickly as possible until the enzyme assay. Results: Temporal cortex in patients has significantly higher enzyme levels than controls (p = 0.03). Correlation analysis showed as the enzyme levels increase in the temporal cortex, it also increases in the hippocampal complex (r2 = 0.06, p = 0.00001). More importantly, enzyme tissue levels showed positive correlations with seizure frequency in both temporal cortex and hippocampal complex in patients (r2 = 0.7, p = 0.00001 for temporal cortex and r2 = 0.4, p = 0.003 for hippocampal complex). Duration of epilepsy was also positively correlated with the hippocampal enzyme levels (r2 = 0.06, p = 0.00001). Conclusion: Soluble human epoxy hydrolase enzyme-2 is increased in both lateral and medical temporal tissues in temporal lobe epilepsy. Further studies should be done since inhibition of this enzyme has resulted in a significant decrease or stop seizure and attenuated neuro-inflammation in experimental epilepsy models demonstrated in the current literature.