Hastaların hemşirenin hasta eğitimindeki rolüne yönelik görüşleri
Patient?s opinions about nurse?s role of patient education
  1. Tez No: 242306
  2. Yazar: N. SİM AYGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİM ULUPINAR ALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Egitim Hemsireligi, Hasta Egitimi, Kardiyovasküler Cerrahi, Patient education role of the nurse, patient education, cardiyovascularsurgery
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Arastırma; kardiyovasküler cerrahi operasyonu geçirmis hastaların bilgilendirilmedurumlarını ve hastaların hemsirenin egitimci rolü ile ilgili görüslerini incelemek amacıylayapıldı. Örneklemi, stanbul ilinde biri özel digeri kamu hastanesinde yatan KVCoperasyonu geçirmis 148 hasta olusturdu. Veriler, hastaların tanıtıcı bilgileri, hastalıklarıhakkındaki bilgisi, hasta yakınlarının egitimi ve hemsirenin hasta egitimindeki rolünüiçeren 34 soruluk bir anket formuyla toplandı. Hastaların %68'i devlet hastanesinde,%32'si özel hastanede yatmaktadır, yas ortalaması 56,6'dır. Hastaların %65'i erkek,%86'sı evli, %57'si ilkögretim mezunu, %43'ü serbest meslek sahibidir, yarısından fazlasıbaypas operasyonu geçirmistir. Yatıs süresi ortalaması 10 gündür. Hastaların ögrenimseviyesi yükseldikçe, hastalıkları hakkında bilgilerinin yeterli oldugunu düsünme oranlarıartmaktadır, daha çok baypas operasyonu geçirmis hastalar bilgilerinin yetersiz oldugunudüsünmektedir. Hastaların tamamına yakını hastalıkları süresince bilgi aldıgını ifadeetmistir. Hastalar hastaneye yatıs öncesinde, hastaneye kabulde, ameliyat öncesinde vetaburculuk sürecinde en fazla doktorlar tarafından bilgilendirilmekte, bunu hemsirelerizlemektedir. Tüm süreçlerde özel hastanede tedavi gören hastalar daha fazlabilgilendirilmistir. Hastalar; ameliyat süreci, ameliyat günü yapılacaklar, ayaga kalkma,gögüs kemiginin korunması konularında daha fazla bilgilendirilmistir. Hastaların, en fazlasözlü olarak bilgilendirildigi ve brosür verildigi belirlenmistir. Hastalar, esleri veçocuklarına bilgi verilmesini istemislerdir. Hastalar, hasta egitimlerinde en fazla, doktor,hastaya bakan hemsire ve egitim hemsiresinin rol alması gerektigini ifade etmistir.Hastaların yarısından fazlası hemsirelerin verdigi bilgileri yeterli bulmus, çoguhemsirelerin ilgisinden memnun kalmıs, hemsirelere rahatça soru sorabilmis ve aldıklarıcevapları yeterli bulmustur. Hastaların tamamına yakını hastanede özel bir egitimhemsiresinin olmasını gerekli bulmustur.
Özet (Çeviri)
Survey is performed to investigate informational condition of cardiovascular surgeryoperation patients and their ideas about nurse?s role of patient education. Study sampling iscomposed of 148 cardiovascular surgery operation?s patients. Data is obtained by aninquiry form with 34 questions containing information of patient?s demographicinformation, illness information, patient?s family education and nurses? role of patienteducation. It was determined that 68% of patients are treated in public hospital, 32%treated in private hospital, the average age is 56,6. 65% of them are male, 86% are married,57% are graduated form secondary school, 43% are self-employed, more then 50% hadbypass operation. The average hospitalization duration is 10 days. Approximately totalamount of patients implied that they were informed about their illnesses. Before treatment,at patient?s acceptance, before operation and discharge, patients are informed mostly bydoctors, nurses are following them. At the whole process patients treated in privatehospitals are informed more. Patients are informed mostly under the subject of operationperiod, actions on operation day, stand up and prevention of sternum. It was found thatpatients are informed mostly in verbal and brochures are given to them. Patients preferredtheir spouse and children to be informed. Patients think about that doctor, nurse and patienteducator should take more role in patient?s education. More half of them found theinformation given by nurses adequate and most of them are satisfied by nurses? relation,they could ask easily question and are answered adequately. Approximately total patientsthink about that an executive educator nurse is necessary in hospital.