Deneysel alt ekstremite iskemi reperfüzyon modelinde deksmedetomidinin akut akciğer hasarı üzerindeki etklinliğinin araştırılması
Investigation of efficacy of dexmedetomidine on acute lung injury in experimental lower limb ischemia-reperfusion model
- Tez No: 242434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÖZZEYBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Deneysel, deksmedetomidin, reperfüzyon hasarı, akut akciğerhasarı, Experimental, dexmedetomidine, reperfusion injury, acute lung injury
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Deksmedetomidin; yoğun bakım ünitelerinde izlenen, entübe ve mekanikolarak ventile edilen hastaların sedasyonunda uygulanması önerilen bir ?2-agonisttir.Az sayıdaki çalışmada deksmedetomidinin antiinflamatuvar etkinliğine ilişkin verilerelde edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda alt ekstremiteye turnike uygulayarakoluşturulan iskemi-reperfüzyon modelinde farklı dozlarda uygulanandeksmedetomidinin akut akciğer hasarı üzerindeki etkinliğinin araştırılmasıdır.Yöntem: Anestezi altındaki dişi Wistar sıçanların sol alt ekstremitelerine turnike ile üçsaat iskemi ve üç saat reperfüzyon uygulandı. Çalışmaya 7'şer denekten oluşan 4grup dahil edildi. Denekler, Grup 1 (SHAM, n=7), Grup 2 (İ-R, n=7), Grup 3 (İ-R, 50?g/kg Deksmedetomidin, n=7), Grup 4 (İ-R, 100 ?g/kg Deksmedetomidin, n=7)şeklinde gruplandı. İskeminin 2. saatinde, Grup 3'de 50 ?g/kg ve Grup 4'de 100?g/kg deksmedetomidin intraperitoneal olarak uygulandı. Tüm gruplardakideneklerden reperfüzyonun 1. saatinin sonunda kan örneği alındı. Üç saatlikreperfüzyonun sonunda, tüm sıçanlardan anestezi altındayken torakotomi sonrasındakan ve akciğer dokusu örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinde TNF-? ve IL-6değerleri ELISA yöntemiyle belirlendi. Histopatolojik değerlendirme ışık mikroskopisiile yapıldı. Akciğer hasarını tanımlayan histopatolojik kriterler dikkate alınarak dokular0-4 arasında skorlandı.Skorlama sistemi:0: Hasar yok1: Alanın %25'ine kadar hasarlı2: Alanın %25-50'si hasarlı3: Alanın %50-75'i hasarlı4: Diffüz hasarlıBulgular: Serum TNF-? ve IL-6 düzeyleri yönünden gruplar arasında anlamlı farksaptanmadı. Akciğer hasar skorları yönünden gruplar arasında istatistiksel olarakanlamlı fark saptandı (p=0,000). Sadece İ-R oluşturulan gruptan elde edilen histolojikskorların Grup 1 (p=0,001), Grup 3 (p=0,001) ve Grup 4'den (p=0,001) anlamlıderecede farklı olduğu belirlendi. Ayrıca Grup 1'e ait skorların da Grup 3 (p=0,001) veGrup 4'den (p=0,011) anlamlı olarak farklı olduğu saptandı. Deksmedetomidinin farklıdozlarının uygulandığı iki grup arasında akciğer skorları yönünden istatistiksel olarakanlamlı bir fark saptanmadı.Sonuç: Deneysel alt ekstremite turnike modeliyle gerçekleştirilen bu çalışmadadeksmedetomidinin, bu modeldeki iskemi-reperfüzyona bağlı akciğer hasarınıazaltmada etkili olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Dexmedetomidine is an ?2-agonist which is suggested for the short-term sedation in intubated and mechanically ventilated patients monitored in intensive care units. The anti-inflammatory effects of dexmedetomidine have been showed in limited number of studies. The aim of this study is to investigate the efficacy of different doses of dexmedetomidine on acute lung injury in rat lower limb tourniquet-induced ischemia-reperfusion model.Method: Three hours of ischemia and three hours of reperfusion were applied by tourniquet to left lower limb of anesthetized female Wistar rats. Four groups, each consisting of 7 rats were included in the study. Subjects were grouped as, Group 1 (SHAM, n=7), Group 2 (I-R, n=7), Group 3 (I-R, 50 µg/kg Dexmedetomidine, n=7), Group 4 (I-R, 100 µg/kg Dexmedetomidine, n=7). Fifty µg/kg of dexmedetomidine in Group 3 and 100 µg/kg of dexmedetomidine in Group 4 were administered via intraperitoneal route at the 2nd hour of ischemia. At the end of the 1st hour of reperfusion, blood samples were collected from the subjects of all groups. At the end of the three hour reperfusion time blood and tissue samples were collected following thoracotomy from all anesthetized rats. TNF-? and IL-6 concentrations were assessed by ELISA method. Histopathological examination was assessed by light microscopy. Lung injury identifying criteria were scored between 0-4.Scoring system:0: no injury1: Injury up to 25 % of the area2: Injury of 25-50 % of the area3: Injury of 50-75 % of the area4: Diffuse injuryResults: There were no significant differences in serum TNF-? and IL-6 levels among groups. Lung injury scores were significantly different among groups (p=0,000). Histopathological scores of only ischemia-reperfusion generated group were significantly different than Group 1 (p=0,001), Group 3 (p=0,001) and Group 4 ( p=0,001). Furthermore, the scores of Group 1 were significantly different than Group 3 (p=0,001) and Group 4 (p=0,011). There were no significant difference in lung scores between different dose groups of dexmedetomidine.Conclusion: In this experimental lower limb tourniquet study, we concluded that dexmedetomidine is effective to decrease acute lung injury due to ischemia-reperfusion in this model.