Kahramanmaraş yöresinde keçilerde görülen babesia ve theileria türlerinin reverse lıne blottıng (RLB) yöntemiyle araştırılması
Investigation of babesia and theileria species in goats by reverse line blotting method around kahramanmaraş
- Tez No: 242462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ANIL İÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Babesia, keçi, prevalans, RLB, Theileria, Babesia, Goat, Prevalance, RLB, Theileria
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma Kahramanmaraş yöresinde Reverse Line Blotting (RLB) testi ve mikroskobik bakı ile keçilerdeki Babesia ve Theileria türlerinin prevelansını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Kahramanmaraş merkez ilçe, belde ve köylerine gidilerek klinik belirti göstermeyen sağlıklı hayvanlardan rasgele 300 keçi seçilmiştir. Bu keçilerden RLB için EDTA'lı tüplere vena jugularis' den, tekniğe uygun olarak kan alınmıştır. Kanlar RLB testi ile Babesia ovis, Babesia motasi, Babesia crassa, Theileria ovis, Theileria lestoquardi yönünden incelenmiştir. Aynı zamanda hayvanların kulak uçlarından hazırlanan 300 perifer kan frotisinin mikroskobik muayenesi yapılmıştır.Mikroskobik muayene sonucunda 1 (% 0,33) örnekte Babesia spp. saptanmış buna karşın Theileria spp. tespit edilememiştir.RLB ile toplam 300 keçi kan numunesinin 4 tanesinde (% 1,33) Babesia ovis tespit edilirken, 1 tanesinde (% 0,33) Theileria ovis tespit edilmiştir. 0-1 yaş aralığındaki 79 adet keçide etkenlere rastlanmazken, 1-3 yaş aralığındaki 131 adet keçinin 2'sinde (%1,52) Babesia ovis, 3 yaş üstü 90 adet keçinin 3'ünde (% 1,66) Babesia ovis ve Theileria ovis tespit edilmiştir. Babesia motasi, Babesia crassa ve Theileria lestoquardi'ye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on goats to detect Babesia and Theileria prevalence by Reverse Line Blotting (RLB) test and microscopic examination around Kahramanmaraş. In this purpose, by visiting centre district, city and vicinity of Kahramanmaraş, 300 healthy goats that did not show any clinical symptoms have been randomly chosen. Blood samples were collected from the vena jugularis of these goats into the tubes with EDTA due to its technique. These blood samples were investigated against Babesia ovis, Babesia motasi, Babesia crassa, Theileria ovis and Theileria lestoquardi using RLB test. In addition, 300 peripheral blood smears were prepared from the animal?s ear tips and examined under a microscope.In conclusion of the microscopical examination, Babesia spp. was determined in 1 (0, 33 %) sample. However, Theileria spp. was not detected.Using RLB, Babesia ovis was determined in 4 (1, 33 %) of 300 goats? blood samples totally, while Theileria ovis was observed in 1 (0, 33 %) sample. While no agent was found in 79 goats at the age of 1-3, 2 (1, 52%) of 131 goats at the age of 1-3 were infected with Babesia ovis and 3 (1, 66%) of 90 goats over the age of 3 were infected with Babesia ovis and Theileria ovis. Babesia motasi, Babesia crassa and Theileria lestoquardi were not detected.