Polikliniğe başvuran diabetes mellituslu hastalarda depresyon durumu ve özbakım gücünün değerlendirilmesi
The evaluation of depression status and self-care strength in patients with diabetes mellitus applied to the policlinic
- Tez No: 242466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA TEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Depresyon, Özbakım Gücü, Diabetes Mellitus, Depression, Self-care Strength
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma DM tanısı ile poliklinikten izlenen hastalarda depresyon durumu ve öz-bakım gücü nün değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini endokrin polikliniğine gelen DM tanılı hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise 1 Kasım 2007- 1 Şubat 2008 tarihleri arasında endokrin polikliniğine gelen DM tanılı 331 hasta oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Beck Depresyon Ölçeği? ve ?Özbakım Gücü Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde; Spearman's Korelasyon Analizi, Mann Whitney U Testi, Kruskall Wallis Varyans Analizi testi kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; DM'li hastaların depresyon ölçeğinden aldığı puanların 0-58 arasında ve ortalama= 24.41 + 12.66 olduğu, hastaların %87'sinde farklı düzeyde depresyon belirtisi olduğu, hastaların özbakım gücü puanlarının 36-108 arasında değişitiği ortalama= 81.42 + 11.57 olduğu, %88.5'inin özbakım gücünün orta düzeyde olduğu saptanmıştır. DM'li hastaların depresyon durumunu cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, meslek, gelir düzeyi, aile tipi, yalnız yaşama durumu, başka bir fiziksel hastalığın olması, daha önce ruhsal tedavi alma, şu anda ruhsal hastalığının olması gibi değişkenlerin hastaların özbakım gücünü ise cinsiyet ve medeni durumun etkilediği saptanmıştır.DM'li hastaların depresyon ve özbakım gücünü eğitim durumu, yaşadığı yer, hastalık tipi, hastalık süresi, insülin kullanımı ve kişisel ihtiyaçlarını karşılama düzeyininin etkilemediği saptanmıştır.Hastalarda depresyon ile özbakım gücü, yaş ile depresyon, yaş ile özbakım gücü arasında anlamlı bir ilişki olduğu, depresyon arttıkça öz bakım gücünün azaldığı, yaş arttıkça depresyonun arttığı ve öz bakım gücünün azaldığı saptanmıştır.Elde edilen bulgular doğrultusunda DM'li hastaların poliklinik kontrollerinde fizik muayene ile birlikte rutin olarak ruhsal durum değerlendirilmesi ve hastaların özbakım gücünü destekleyici düzenlemeler yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research has been made as a descriptive element in order to evaluate depression and self-care strength in the patients who have been observed in the outpatient polyclinic with the diagnosis of diabetes mellitus (DM). The sample of the research has been created with 331 patients who applied to the Endocrine Polyclinic between the dates of November 1, 2007 ? February 1, 2008. In the phase of collection data, Personal Information Form, Beck Depression Scale and Self-Care Strength Scale have been used. In evaluating the data statistically, Spearman?s Correlation Analysis, Mann Whitney U-test, Kruskall Wallis Variant Analysis have been utilized.Based on the conclusions obtained from the research, it has been determined that the patients with Diabetes Mellitus (DM) got a score between 0-58 (the average is equal to 24.41 + 12.66), that the 87% of the patients had a symptom of depression at different levels, that the score relating with self-care strength was changeable between 36-108 (the average is equal to 81.42 + 11.57), that the self-care strength in 88.5% of the patients was at a middle level. It has been observed that while such variables as gender, marital status, educational status, profession, income level, family type, the situation of living lonely, having another physical disorder, having taken any mental treatment before, having any mental disorder have all affected the depression status, only two of them ? gender and marital status ? have a remarkable effect on self-care strength.It has been found out that some data such as the patients? educational status, the places they live, the type and the duration of the disorder, the use of insulin and the degree of meeting their personal needs have no effect on depression and self-care strength of the patients with DM.In accordance with the obtained findings, it has been recommended that some supportive regulations for the patients? self-strength, and the routinely evaluation of mental condition together with physical examination be made during the policlinic checks of the patients with DM.