Kistik ekinokokkozisli hastalarda oksidatif stres: Oksidan ve antioksidan parametreler arasındaki ilişki
Oxidative stres in patients with cystic echinococcosis: Relationship between oxidant and antioxidant parameters
  1. Tez No: 242470
  2. Yazar: DİLARA ERSAYİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESER KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kistik ekinokokkozis, malodialdehid, ksantin oksidaz, katalaz, Cystic echinococcosis, malondialdehyde, xantine oxidase, catalase
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Parazit hastalıkları gelişmekte olan ülkelerde çok ciddi sağlık sorunu yaratmaya devam etmektedir. Kistik ekinokokkozis, dünyada ve Türkiye'de insan sağlığını tehdit eden bir paraziter zoonozdur. Oksidatif stres oksidan üretimi ile antioksidan korunma arasındaki imbalans nedeniyle ortaya çıkar ve protein, lipid ve nükleik asitlerin oksidatif modifikasyonu nedeniyle yapısal hasarla sonuçlanabilir.Bu çalışmada, kistik ekinokokkozisli bireylerde serbest radikal oluşumu ile antioksidan savunma mekanizma arasındaki ilişki ve sonuçta doku hasarının derecesini incelemeyi amaçladık. 23 hasta ve 25 kontrol birey çalışmaya dahil edildi. MDA düzeyi, XO ve CAT aktiviteleri spektrofotometrik yöntemlerle ölçüldü.. Echinococcus granulosus enfekte grupta kontrol grubuna göre MDA düzeyi ve CAT aktivitesi rakamsal olarak oldukça yüksek bulunurken bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı, (p = 0,32, p = 0, 11). Buna karşılık XO aktivitesi hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. (p = 0,0023). Yapılan korelasyon analizleri ve istatistiksel değerlendirme sonucunda XO aktivitesi ile MDA arasında anlamlı bir negatif korelasyon görüldü (p < 0,0001), CAT aktivitesi ile MDA arasında aynı şekilde anlamlı negatif korelasyon görülürken (p = 0,0014), buna karşılık CAT ve XO aktiviteleri arasında ise anlamlı pozitif korelasyon tespit edildi (p = 0,0014).Elde edilen bu sonuçlar özellikle parazit kaynaklı patolojilerin neticesinde organizmada oluşabilecek doku harabiyetinin derecesi hakkında bilgi verip, verilecek tedavinin nitel ve nicelik olarak yönlendirilmesi aşamasında faydalı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Parasitic diseases are continuing to create very serious health problems in developing countries. Cystic echinococcosis, which is a parasitic zoonose, is to threaten human health in the world and Turkey. Oxidative stress occurs due to imbalance between oxidant production and antioxidant protection and may result in structural tissue damage due to oxidative modification of protein, lipid and nucleic acids.In this study, we aimed to investigate free radical formation and its relationship between antioxidant mechanisms and as a result tissue damage degree in Echinococcus granulosus infected patients. 23 patients and 25 control individuals were included in the study. MDA levels, XO and CAT activities were measured using spectrophotometric method. MDA and CAT levels were found to be numerically higher in Echinococcus granulosus infected group compared to controls, but this differences was not statistically significant (p = 0,32, p=0,11). However, XO activity was found to be statistically significant in patients compared to the controls (p = 0,0023). Correlation analysis and statistical evaluation together showed that there was a significant negative correlation between XO activity and MDA level (p < 0,0001) and also significant negative correlation between CAT activity and MDA level (p = 0,0014), however, there was a significant positive correlation between CAT and XO activities. (p = 0,0014).In conclusion, these results will provide some more information relating to the degree of tissue pathology as a result of parasite infection, and accordingly it would be also useful to give direction to the treatment in qualitative and quantitative degrees.