Kayseri il merkezindeki adölesan gebelerin yaşam kalitesinin 20-29 yaş grubu gebelerle karşılaştırılması
Comparasion of life qualities of adolescent pregnants with pregnants in 20-29 age group in the provincial center of kayseri
- Tez No: 242502
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, yetişkin, gebelik, yaşam kalitesi, SF-36, Adolescent, adult, pregnant, qaulity of life, SF-36
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırma, 20 yaşın altındaki gebelerin yaşam kalitesini değerlendirmek, çeşitli faktörlerin yaşam kalitesine etkisini incelemek ve 20 yaşın altındaki gebelerin yaşam kalitesini 20 ? 29 yaş grubundaki gebelerle karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır.Çalışma 2007 yılında Kayseri il merkezinde yapıldı. Kayseri il merkezindeki sağlık ocaklarının kayıtlarından yararlanılarak, 20 yaş altındaki ve 20 ? 29 yaş grubundaki gebe kadınlardan 180'er kadın seçildi. Bu kadınlar evlerinde ziyaret edilerek, sosyodemografik ve obstetrik özellikleri ile ilgili bir anket formu ve SF 36 ölçeği uygulandı. Yirmi yaşın altındaki 147 (%82) ve 20 ? 29 yaş grubundaki 156 (%87) gebe kadın araştırma kapsamına alındı. Verilerin istatistiksel analizi için, Pearson ki kare testi, unpaired t testi, tek yönlü ANOVA testi ve post hoc Scheffe testi uygulandı.Ortalama yaşam kalitesi puanları, adölesan grupta 44.2 ? 56.1, yetişkin grupta ise 44.6 ? 59.9 arasında bulundu. Adölesan gebelerin bedensel ağrı dışındaki bütün yaşam kalitesi boyutlarındaki puanları yetişkin gebelerden daha düşük bulundu. Gebelerin yaşam kalitesi puanlarının genel olarak birinci trimesterde düşük olduğu, ikinci trimesterde bir miktar yükseldiği, üçüncü trimesterde ise en düşük düzeye indiği belirlendi.Sonuç olarak araştırma kapsamına alınan adölesan ve yetişkin gebelerin yaşam kalitesi puanları genel olarak düşüktür. Adölesan gebelerin yaşam kalitesi puanları genel olarak yetişkin gebelerden önemli ölçüde düşüktür. Hem adölesan hem de yetişkin gebelerde, ikinci trimesterde birinci trimestere göre yükselmekte, üçüncü trimesterde yeniden düşmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried to evaluate the quality of life and to investigate effect of various factors on the life quality in pregnants who are less then 20 years old and was aimed to compare life quality of pregnants of between 20-29 years with them.This study was carried in the provincial centre of Kayseri in 2007. 180 women were selected from the pregnants who are under 20 years old and in the age range between 20-29 by using the records of primary health centers in the province centre of Kayseri. Those women were visited at their houses, SF-36 and survey form which have socio-demographic and obstetric properties were performed. 147(%82) adolescent pregnant and 156(%87) adult pregnant women were included in this study. For statistical analysis of data, pearson chi square test, unpaired t test, one way ANOVA test and post hoc Scheffe test were used.Mean of life quality scores were determined as 44.2-56.1 in adolescent group and 44.6-59.9 in adult group. All quality of life scores except for bodily pain in adolescent pregnants were found as lower than adult pregnants. It was found that the quality of life scores in the pregnants are lower in the first trimester, somewhat increased in the second trimester and decreased to the lowest level in the third trimester in general.As a result, the quality of life scores in general are low in the adult pregnants and adolescent pregnants which are included in the study. Scores of life quality of adolescent pregnants are significantly lower than adult pregnants. Quality of life scores in both adolescent and adult pregnants are higher in second trimester than first trimester, but decreases again in the third trimester.