Kronik C hepatitli hastalarda erken ve kalıcı virolojik yanıtı öngörmede tedavi öncesi serum IP?10 düzeyinin önemi
The importance of pretreatment serum IP-10 level for predicting early and sustained virological response in patients with chronic hepatitis C
  1. Tez No: 242530
  2. Yazar: MEHMET BÜYÜKBAKKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZBAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CXCL-10, genotip 1, HCV, P-10, CXCL-10, genotype 1, HCV, IP-10
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: HCV enfeksiyonu tüm dünyada yaygın olarak görülen oldukça ciddi bir sağlıkproblemidir ve bu virus enfeksiyonu, artmıs hepatoselüler karsinom riski ve sirozaneden olabilecek akut ve kronik hepatite yol açar. Kronik C Hepatit (KHC)'indestandart tedavi olarak Peg-?FN ?2a veya ?2b ile ribavirin kombinasyonukullanılmaktadır. KHC'nin olusturduğu biyolojik zararın dısında, tedavinin hastadaolusturduğu yan etkiler ve ülke ekonomisine getirdiği yük fazladır. Yan etkisi çok olanve yasam kalitesini bozan bu tedavinin hastaya uygulanmadan önce hekimin elindetedaviye olumlu yanıt alınabileceğini telkin eden parametrelerin bulunması oldukçaönemlidir. Proinflamatuar bir kemokin olan ?P-10'un intrahepatik ve periferik kandakidüzeyleri KHC'li hastalarda nekroinflamatuar aktivite ile iliskilidir. KHC'li hastalarınserumunda ?P?10 artısı bildirilmistir. Bu çalısmada ?P?10 tayininin erken viral yanıt vekalıcı viral yanıtı kestirmede ne kadar faydalı olabileceğinin arastırılması amaçlanmıstır.Gereç (Hastalar) ve Yöntem: Çalısmaya KHC tanısı konulan 55 hasta ve kontrolgrubu olarak 25 sağlıklı birey alındı. 6 hasta genotip 1 dısı genotipe sahipti. Hastalardan6'sında tedavi yan etki nedeniyle kesildi. 8 hasta tedavide doz veya süre azaltıldığı, 5hasta takiplere gelmediği için çalısmadan çıkarıldı. Takipleri yapılan hastaların tedaviöncesi ve tedavinin 1., 3., 12., 18. ayında ?P-10, AST, ALT, HCV-RNA düzeyleriçalısıldı.Bulgular: Hasta grubunda hızlı viral yanıt oranı %56.7, erken viral yanıt oranı %80,tedavi sonu yanıt %70, kalıcı virolojik yanıt %53.3 idi. Tedavi öncesi ?P?10 ile erkenviral yanıt ve kalıcı virolojik yanıt arasında anlamlı iliski bulundu (sırasıyla p=0.045,p=0.023). Hasta grubunda tedavi öncesi ?P?10 değeri ortalamasına göre hastalar ikigruba ayrıldığında tedavi öncesi ?P?10 değeri ortalamadan küçük olan hastalarda kalıcıvirolojik yanıt %78.6 iken ?P?10 değeri büyük olan hastalarda %31.3 idi ve bu oranlararasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p=0.008).Sonuç: HCV genotip 1 ile enfekte KHC'li hastalarda serum ?P-10 kalıcı viral yanıtıtahmin etmede bir belirteç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: HCV infection is a very serious health problem which is widespread worldwideand this virus infection causes acute or chronic hepatitis which result in cirrhosis andincreased hepatocellular carcinoma risk. The combination of Pegylatedinterferon ?-2aor 2b and ribavirin are used as a standart treatment in Chronic Hepatitis C (CHC). Inaddition to biological detriment of CHC, the side effects and cost of the treatment aretoo much. Because of this it is very important for the physician to know parameterswhich predict good response to the treatment before adjusting therapy. Level ofproinflammatory chemokine IP-10 in intrahepatic and peripheric blood is associatedwith necroinflammatory activity in CHC patients. Increased IP-10 is reported in CHCpatients? sera. In this study, we aimed detect the use of IP-10 to predict early andsustained virological response in CHC.Materials (Patients) and Methods: Fiftyfive CHC patients and 25 healthy controlsenrolled in this study. Six patients had non-genotype1 virus. Six patients because of theside effects, eight patients because of dose reduction and five patients because ofinadequate control are excluded from the study. The IP-10, AST, ALT, HCV-RNAlevels of patients are studied before the beginning and on 1., 3., 12., 18. months of thetreatment.Results: Rapid virological response rate was 56.7%, early virological response rate was80%, end of treatment response rate 70% and sustained virological response rate was53.3% in the patient group. Statistical significant association between pretreatment IP-10 and early and sustained virological response are found (respectively, p=0.045,p=0.023). According to mean IP-10 levels in the patients who had lower IP-10 levelssustained virological response was 78.6%, while who had higher IP-10 levels sustainedvirological response was 31.3% and there was statistically significant differencebetween these rates. (p=0.008).Conclusion: Serum IP-10 can be used as a determinant for predicting sustainedvirological response for the patients who are infected with HCV genotype 1.