Örselenme kuşkusuyla Gazi Üniversitesi Çocuk Koruma Merkezi tarafından bildirimleri yapılan çocukların adli ve sosyal süreçlerinin incelenmesi
An investigation of the legal and social processes of children reported for suspected abuse by the Gazi University Child Protection Center
- Tez No: 242600
- Danışmanlar: PROF. DR. RUNA İDİL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Sosyal Hizmetler, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Forensic Medicine, Social Services, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adli Bildirim, Çocuk İstismarı, Çocuk Koruma Birimi / Merkezi, İstismar Süreci, Sosyal Hizmet Bildirimi, Abuse Process, Child Abuse, Child Protection Unit / Centre, Judicial / Legal Reporting, Social Services Reporting
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Örselenme Kuşkusuyla Gazi Üniversitesi Çocuk Koruma Merkezi Tarafından Bildirimleri Yapılan Çocukların Adli ve Sosyal Süreçlerinin İncelenmesiBu çalışmanın amacı, Gazi Üniversitesi Gazi Çocuk Koruma Merkezine, istismar edilmiş olması şüphesiyle başvurulan veya yönlendirilen çocukların adli ve sosyal hizmet bildirim sürecinin işlevselliğinin araştırılmasıdır. Merkez'de yapılan değerlendirmeden sonra kuşku duyulan olgular adli ve sosyal hizmet yetkililerine bildirilmektedir. Gazi Çocuk Koruma Merkezinde hastane temelli ve çoğul disiplinli bir ekip bulunmaktadır.Çalışma kapsamında, 2001 ? 2008 yılları arasında Merkez'de bildirimi yapılan 100 olgu incelenmiştir. Bazı olguların bildirimi Merkez'deki ekip tarafından yapılmışken, bazı olgular Merkez'e gelmeden önce adli ve sosyal hizmet bildirimleri yapılmıştır.Soru kâğıdı, çocuklar ve aile bireyleri hakkında demografik bilgileri, istismar sürecine ve istismarcının özelliklerine ilişkin bilgileri, çocuğun adli ve sosyal hizmet bildirim sürecinde istismarı yeniden yaşayıp yaşamadığına ve çoğul disiplinli yaklaşımın etkililiğine ilişkin bilgileri toplamak üzere hazırlanmıştır. Soru kâğıdı dört bölümden oluşmaktadır: 1. Çocuğun ve aile bireylerinin özelliklerine ilişkin bilgiler, 2. İstismar süreci hakkındaki bilgiler, 3.İstismar sonrası sürece ilişkin bilgiler, 4. Bildirim sürecine ilişkin bilgiler. Olguların neredeyse yarısında çocuklar ve anneleriyle yüz yüze görüşülmüştür; bazı olgularda baba da dâhil olmuştur, küçük bir grup olguda ise çocuk ve aile bireylerinden birisiyle görüşülmüştür. Kalan diğer olgularda bilgi ilk görüşme raporlarından ve diğer kayıtlarından elde edilmiştir.Çalışmanın bulgularına göre çocuklar birkaç kez istismar öykülerini anlatmak ve fiziksel muayene olmak zorunda kalmışlardır. Merkez'de gerçekleştirilen çoğul disiplinli yaklaşımla gerçekleştirilen müdahale sürecinin çocuklar ve aile bireyleri üzerinde olumlu etkileri olmuştur. Bununla birlikte çocukların ve aile bireylerinin uzun dönemli psikiyatrik danışmanlık ve destek ihtiyaçları yeterince karşılanmamıştır.Adli bildirimde bulunulan olguların çoğunluğu için dava açılmıştır, bazıları hala devam etmektedir. Davalar uzun sürmekte, bu durum ise çocuk ve aile bireylerini olumsuz etkilemektedir. Suçlunun cezalandırılmasıyla sonuçlanan davalar ebeveynleri ve profesyonelleri gelecekteki olguları bildirmeleri için cesaretlendirmektedir, ancak tek başına yeterli değildir. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun- çocukların korunması ve bakımından sorumlu temel devlet kurumu olarak- diğer yetkili kurumlarla işbirliği içinde çocuk istismarı vakalarının sistematik, hızlı ve etkili bir şekilde yönetimi ve izlenmesi için daha fazla uzmanlaşmış birimleri ve profesyonelleri olması gerekmektedir.Çocuk istismarı vakalarına çoğul disiplinli / bütüncül yaklaşımla müdahale edilmesigereği genel olarak kabul görmektedir. Ancak adli, sağlık ve sosyal hizmet kurumları arasında ilgili mevzuatta var olan işbirliği ve eşgüdüm mekanizması oluşturulmalı ve etkin bir şekilde uygulamaya geçirilmelidir
Özet (Çeviri)
An Investigation of the Legal and Social Processes of Children Reported for Suspected Abuse by the Gazi University Child Protection CenterThe purpose of this study is to analyze of the functioning of judicial / legal and social services processes for the children who were applied or referred to Gazi University, Gazi Child Protection Centre with the suspect of being abused. Following the assessments were made in the Centre suspected cases were reported to judicial and social services authorities. There is a hospital based and multi disciplinary child protection team in the Gazi Child Protection Centre.Within the scope of the study 100 cases were analysed which were reported by the Centre between 2001 and 2008. Some of these cases were reported by the team of the Centre while some others were already reported to judicial and social services authorities before referred to the Centre.The questionnaire was prepared to gather demographic information related to children and their family members, abuse process and the profile of abuser, if the child experienced the abuse during the judicial and social services process or not and the effectiveness of multidisciplinary approach. The questionnaire is consisting of four sections: 1. Information Related to Characteristics of Child and His/Her Family Members, 2. Information about Abuse Process, 3. Information about Post Abuse Process, 4. Information about Reporting Process. Almost half of the cases children and their mothers were interviewed face to face; in some cases fathers were also involved; for a small group of cases children and one of family members were interviewed. For rest of the cases information gathered from the first interview reports and other records.According to findings of the study children were obliged to tell abuse story and have physical examination several times. The intervention process implemented within the multi disciplinary approach of the Centre cause positive effects on children and their family members. However it is determined that needs of long term psychiatric counseling and support services of children and their family members were not met adequately.For the majority of judicially reported cases law suit were made, and some of them are still continue. The law suit lasts long time and this negatively affects children and their family members. The cases which resulted as the offenders were penalized, encourage parents and professionals to report future cases, but are not solely enough. The Social Services and Child Protection Agency- as main government Agency which is responsible of protection and care of children- needs to have more specialized units and professionals for systematic, fast and effective management and monitoring of child abuse cases in cooperation with other authorized institutions.The necessity of multidisciplinary/integrated approach to the child abuse cases is generally accepted. But the collaboration and cooperation mechanism - that is mentioned in the related regulations- among judicial, health and social services institutions should be established and implemented efficiently.