Üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı örselenme yaşantıları ile çocukluklarında algıladıkları ebeveyn tutumlarının dark triad kişilik özelliklerine etkisi
The effect of childhood trauma experiences and perceived parental attitudes on dark triad personality traits of university students
- Tez No: 659595
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Örselenme, Ebeveyn Tutumu, Karanlık Üçlü, Trauma, Parental Attitude, The Dark Triad
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırma, üniversite öğrencilerinin çocukluk dönemlerine dair maruz kaldıkları örselenme yaşantıları ile algıladıkları ebeveyn tutumlarının karanlık üçlü kişilik özellikleri ile ilişkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte bu düzeylerin bazı demografik bilgiler ile ilişkili olup olmadığını belirmek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında 18 yaş ve üzeri 371 üniversite öğrencisine“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği”,“Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumu-Çocuk Formu”ve“Kısa Karanlık Üçlü Envanteri”uygulanmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin karanlık üçlü kişilik özellikleri erkeklerde ortalama 2,50±0,20 düzeyinde olup kadınlarda ise 2,50±0,20 düzeyinde olduğu görülmektedir. Araştırmada suç işleyen ya da disiplin cezası almış bireylerde narsisist ve makyavelist özelliklerin daha baskın olduğu tespit edilmiştir. Kadınlarda duygusal kötüye kullanım ve ihmale maruz kalma durumu ile narsisist kişilik özelliği arasında pozitif zayıf ilişki bulunmuştur. Çocukluk çağında cinsel kötüye kullanıma maruz kalma durumu ile psikopati kişilik özelliği ile (diğer özelliklere nazaran) daha güçlü ve pozitif ilişki saptanmıştır. Reddedici ebeveyn tutumuna maruz kalma durumu ile karanlık üçlü kişilik özellikleri doğru orantılı olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte duygusal-sıcak ebeveyn tutumuna maruz kalma durumu ile karanlık üçlü kişilik özellikleri ile ters orantılı olduğu görülmüştür. Çalışmanın bundan sonraki yapılacak olan örselenme yaşantıları, algılanan ebeveyn tutumu ve karanlık üçlü kişilik özellikleri konuları üzerine yapılacak çalışmalara kaynak niteliğinde olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the relationship between the traumatic experiences that university students are exposed to during their childhood and the dark triad personality traits which are perceived from parental attitudes. However, it is proposed to determine whether these grades are related to certain demographic information. For this propose,“Sociodemographic Questionnaire”,“Childhood Trauma Questionnaire”,“s-EMBU-C”,“Short Dark Triad (SD3) Inventory”were applied to 371 students over 18 years of ages. In the study it is seen that the Dark Triad Personality Traits of university students were 2,50±0,20 points in men and 2,50±0,20 points in women on avarage. The research indicated that narcissistic and machiavellian traits were more dominant in individuals who committed crimes or received disciplinary punishment. A weak positive correlation was found between emotional abuse and narcissistic personality trait in women. A stronger and positive relationship was found between psychopathy (compared to other features) and sexual abuse exposure during childhood. In this study, it is determined that there was a direct proportion between negatory parental exposure and dark triad personality traits. In addition to this it is found that there was an inverse proportion between dark triad personality traits and emotional-warm parental attitude. The aim of the study is to be source of abuse experiences, perceived parental attitudes and darK triad personality traits studies.