Subaksiyel servikal spondilektomi cerrahisinde anatomik yapıların tespiti ve çevre yapılarla olan ilişkisi
Definition of anatomical structures and their relations with the neighbouring structures during subaxial cervical spondylectomy
- Tez No: 242599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN UZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, servikal vertebra, proc. costalis, spondilektomi, for. transversarium, proc. uncinatus, a. vertebralis, Anatomy, cervical vertebra, costal process, spondylectomy, foramen transversarium, uncinat process, vertebral artery
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, servikal spondilektomi uygulanan tümörlü omurganın en-blok olarak çıkartılması sırasında karşılaşılan kemik yapıların morfometrik özelliklerini, vasküler ve nöral dokulara olan ilişkilerin ortaya çıkarmaktır.Bu amaçla 10 adet kadavra kullanılarak bölgenin anatomisi sağlı solu 21 parametre ile değerlendirilmiştir.Bizim bulgularımıza göre servikal spondilektomi cerrahisinde posterior girişimde, a. vertebralis'in posterior'dan diseksiyonunu sağlamak amacıyla lateralde tuberculum posterius önemli bir referans nokta olarak kullanılmalıdır. Tuberculum posterius, C3 için %50 oranda massa lateralis'in inferiorundan çıkarken C4, C5 ve C6 omurları için sırası ile %60, %80 ve %60 oranında massa lateralis'in ortasından çıkmaktadır. Tuberculum posterius, massa lateralis'den 15,46±2,46 mm aşağısından sagittal plana göre 49,18±11,60 açı ile çıkmaktadır. Spondilektomi ameliyatının ikinci aşamsı a. vertebralis'in anterior'dan tespiti ve diseksiyonudur. A. vertebralis'in güvenli diseksiyonu için proc. costalis'in anatomisi ve morfometrisi iyi bilinmelidir. Çalışmamızda proc. costalis, omur gövdesinin orta noktasının 7,65±2,01mm derininden çıkmaktadır. Proc. costalis 10,07±1,6 mm genişliğinde, 7,07±1,49 mm yüksekliğinde ve 1,5±0,9 mm kalınlığındadır. İki proc. costalis arasında a. vertebralis'in serbest olarak geçtiği 9,34±1,99 mm bir riskli pencere mevcuttur. Spondilketominin anterior aşamasında a. vertebralis diseke edildikten sonra proc. uncinatus'un güvenli olarak çıkarılması için pedikülün omur üst yüzeyine olan mesafesi 4,72±1,29 mm ve omur alt yüzeyine olan mesafesinin 5,52±1,16 bilinmesi gereklidir.Subaksiyel servikal spondilektomi agresif, zor fakat tedavi edici bir tedavi yöntemdir. Bizim sonuçlarımıza göre tuberculum posterius, proc. costalis'in anatomisi ve poc. uncinatus ile pedukül ilişkisinin iyi bilinmesi vertebranin en-blok olarak çıkarılması kolaylaştıracaktır. Böylece morbitide ve mortalite oranı ile lokal nüks oranı azalacaktır.
Özet (Çeviri)
Our objective was to evaluate the relationships between the neurovascular structures and the surrounding bony structures in cervical en-bloc spondylectomy surgery.Using ten cadaveric cervical spine we measured the 21 important anatomical landmarks on both the left and the right side of the vertebra.In cervical spondylectomy surgery at posterior approach the posterior tubercle is an important anatomic landmark for the dissection of the vertebral artery. Posterior tubercle originates from the inferior margin of the lateral mass in 50% in C3 vertebra, in 60%, 80% and 60% from the midline of C4, C5 and C6 lateral mass. The angle of the posterior tubercle according to the sagittal plane was found as 49,18±11,6 0. The distance between the posterior surface of the lateral mass and the posterior tubercle was found as 15,46±2,46 mm.The second stage of the cervical spondylectomy is the anterior approach to the cervical vertebra. After dissection of the longus colli and the longus capitis muscles the cervical vertebra corpus margins are identified. The costal process is an important anatomical landmark for the dissection of the vertebral artery. The lateral dissection of the longus colli should be through the costal process. The width of the costal process was 10,07±1,6mm, the height was 7,07±1,49 mm and the depth was 1,5±0,9 mm. The height between the two neighbouring costal processes was found as 9,34±1,99 mm. The distance between the pedicle and the superior margin of the vertebra corpus was found as 4,72±1,29 mm and the distance between the pedicle and the inferior edge of the corpus was 5,52±1,16 mm which are important morphometrical parameters for the resection of the uncinate process after bilateral dissection of the vertebral arteries.Subaxial cervical spondylectomy is an aggressive but the best treatment option of the vertebra tumors. According to or results understanding the anatomy of the posterior tubercle, costal process and, relations between the pedicle and the uncinate process will improve the en-bloc spondylectomy. Thus, the morbidity, mortality and the recurrance risks of the vertebra tumors will decrease.