Değişik temporomandibuler eklem hastalıklarında splint tedavisiyle elde edilen sonuçların karşılaştırılması
A comparison of the treatment results obtained by means of the splint therapy in different temporomandibular disorders
  1. Tez No: 242604
  2. Yazar: HAZEM MELAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibuler eklem, Temporomandibuler eklem bozuklukları, Oklüzal splint, Miyofasial ağrı, Temporomandibular joint, Temporomandibular joint disorders, Occlusal splint, Myofacial pain disorder
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Temporomandibuler eklem rahatsızlıklarının etiyolojisinin multifaktöriyel olduğu düşünülmektedir. Günümüzde eklem rahatsızlığı olan bireyler için birçok tedavi seçeneği mevcuttur. TME rahatsızlıklarının tedavisinde konservatif tedavi yaklaşımının ve irreversibl olan cerrahi yaklaşımın söz konusu olduğu uygulamalardan yararlanılmakta ve bunlardan herbirinin olumlu sonuçları rapor edilmektedir. TME rahatsızlıklarında kullanılan konservatif tedavi yöntemlerinin hedefleri, ağrı ve disfonksiyonun giderilmesinin yanısıra iyileşmenin sağlanmasıdır.Bu çalışmanın amacı; 5 mm kalınlığında sert akrilikten elde edilen oklüzal splint plağının değişik TME rahatsızlıklarına sahip olan hastalara uygulanarak elde edilen sonuçların bu hasta grupları arasındaki etkinliklerinin kıyaslanmasıdır. Bu amaçla Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim dalına değişik TME şikayetleriyle başvuran hastalar arasından seçilen 61 hasta ?MPD, Redüksiyonlu disk deplasmanlı ve Redüksiyonsuz disk deplasmanlı'' olacak şekilde 3 gruba ayrılmış ve bu stabilizasyon splintleri yemek saatleri dışında devamlı surette 24 saat kullandırılarak 6 ay süreyle uygulanmıştır. Hastalar plağın takılmasını takiben 10'uncu, 20'nci günlerde, 3'ncü ve 6'ncı ayda kontrol edildi. Bu kontrollerde hastaların tedavi öncesi doldurulan formlarına ilgili zamanlardaki eklem sesi, eklem ağrısı, maksimum ağız açıklığı ve kas muayenesi sonuçlarındaki değişiklikler kaydedilmiştir. TME ağrısının rapor edilmesinde VAS'tan yararlanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiki olarak karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeye göre bütün hasta gruplarında maksimum ağız açıklığı anlamlı şekilde artmış, miyofasiyal ve TME ağrısı belirgin şekilde azalmış, klik ve krepitusta gerileme yine anlamlı bulunmuştur. Bu bilgilerin ışığı altında çalışmamızda hazırladığımız ve oklüzyonu 5mm yükselttiğimiz splintlerle oklüzal kuvvetleri değiştirerek, parafonksiyonu azaltıp, mastikatör kaslardaki ağrıları minimize ederek ve TME'in yapısal ilişkisini yeniden şekillendirerek oluşturulacak yeni nöromusküler dengeyle tedavi edici etkiye ulaşmak düşünülmüştür. Bu çalışmaya göre elde ettiğimiz tedavinin klinik ve istatistiki sonuçları, 5mm sert akrilik oklüzal splint tedavisinin oldukça başarılı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The etiology of temporomandibular joint disorders is thought to be multifactorial. Presently, there are various types of treatment options for TMJ patients Conservative and surgical treatment modalities are both positively reported in the treatment of TMJ disorders. The aim of the conservative treatment modalities used in TMJ disorders is to relief the pain and dysfunction while obtaining healing.The aim of this study is to compare treatment results obtained by means of the splint therapy in different temporomandibular disorders. 61 patients, who referred to Ankara University Dentistry Faculty Department of Oral and Maxillofacial Surgery with various TMJ disorders, were divided in three groups which are `MPD, disc displacement with or without reduction?. 5mm height stabilization splints made up of hard acrylic are used 24 hours a day except meal times for 6 months. Each patient is controlled in tenth, twentieth days, third and sixth months. In the controls, pain and sound in TMJ, maximal mouth opening and muscle examination data are recorded. VAS scale is used for TMJ pain records. Data are statistically evaluated. In the results, maximal mouth opening is significantly increased; myofacial and TMJ pain is significantly decreased in all patients. Decrease in clicking and crepitus is also significant. By this way, a new neuromuscular balance is gained with occlusal splints. This is obtained by changing occlusal forces, decreasing parafunction, minimizing pain of mastication muscles and reshaping structural relation of TMJ. According to the clinical and statistical results, in this study conservative treatment with 5 mm height occlusal splint which is made up of hard acrylics is found to be fairly successful.