Broyler yemlerine katılan bazı verim artırıcı ürünlerin performansa yönelik etkilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effect of performance of some growth promoting products in broiler feed
  1. Tez No: 242603
  2. Yazar: MEHMET ARMUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN FİLAZİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Verim arttırıcı, Etlik piliç, Antibiyotik, Probiyotik, Oligosakkarit, Organik asit, Growth promoters, Broiler, Antibiotic, Probiotic, Oligosaccharides, Organic acid
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Araştırmada verim arttırmak amacıyla etlik piliç yemlerine katılarak kullanılan bazı ürünlerin (probiyotik, oligosakkarit, organik asit ve avilamisin), yalnız başlarına ve kombine halde kullanıldıklarında canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma gücü, ölüm oranı ve bir örneklilik yönlerinden etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için 900 adet günlük etlik civciv (Ross 308) rastgele her grupta 100 adet olacak şekilde 9 gruba ayrılmıştır. Birinci grup kontrol olarak ayrılmış ve denemenin sonuna kadar mısır soya esasına dayanan yem verilmiştir. Diğer gruplara kontrol grubuna verilen yemle beraber sırasıyla probiyotik (% 0.05), oligosakkarit (mannanoligosakkarit=MOS) (% 0.1), organik asit%0.15, probiyotik (% 0.05) + oligosakkarit (% 0.1), probiyotik (%0.05) + organik asit (% 0.15), oligosakkarit (% 0.1) + organik asit (% 0.15), avilamisin (% 0.1) ve probiyotik (% 0.05) + oligosakkarit (% 0.1) + organik asit (% 0.15) kullanım talimatlarına uygun olarak yemlerine karıştırılarak uygulanmıştır. Canlı ağırlık ve yem tüketimlerinin haftalık olarak belirlendiği, ölümlerin günlük olarak tespit edildiği araştırmada etlik piliçler 44. güne kadar beslenmiştir. Araştırmanın sonunda gruplar arasında ölüm oranında herhangi bir değişiklik gözlenmezken, canlı ağırlık kazancı ve yemin ete dönüşüm oranında en iyi grubun probiyotik + oligosakkarit + organik asit verilen tavuklar olduğu belirlenmiştir. Ayrıca tek başlarına kullanılan probiyotik ve oligosakkaritlerin, canlı ağırlık, yem tüketimi ve yemden yararlanmada önemli bir etkilerinin olmadığı, bu iki ürünün 21. güne kadar kontrol grubuna göre daha iyi etkinlik göstermelerine rağmen 28. günden sonra etkilerinin olmadığı, tek başına kullanılan organik asitlerin avilamisine göre daha az etkili olmakla birlikte kontrol grubuna göre canlı ağırlık, yem tüketimi ve yemden yararlanmada önemli derecede farklılık gösterdiği ortaya konulmuştur. Araştırmada uygulanan probiyotik + oligosakkarit, probiyotik + organik asit ve oligosakkarit + organik asit karışımları kontrol grubuna göre daha iyi sonuç verirken, antibiyotik ve üçlü karışımdan daha düşük sonuç vermişlerdir. Sonuç olarak bu ürünlerin birbirlerinin etkilerini arttırdıkları, büyümeyi ve yemden yararlanmayı olumlu yönde etkiledikleri görülmüştür. Bu durum antibiyotik kullanımının yasak olduğu ülkelerde probiyotik, oligosakkarit ve organik asitlerin kombine halde kullanılmasının iyi bir alternatif olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of feed additives for broilers which are used alone or in combination to induce productivity (Probiotic, oligosaccharides, organic acid and avilamycin) on body weight, feed intake, feed conversion ratio, mortality rate and uniformity. Daily chicken (n=900) were randomly divided into nine groups. Group I was seperated from the others as a control group. The chickens in this group was fed with corn soya bean till end of study. The other groups had fed with corn soya bean and food additives described below; probiotic (% 0.05), oligosaccharides (mannanoligosachcaride=MOS) (% 0.01), organic acid (% 0.15), probiotic (% 0.05) + oligosaccharides (% 0.1), probiotic (% 0.05) + organic acid (% 0.15), oligosaccharides (% 0.1) + organic acid (% 0.15), avilamycin (% 0.1), probiotic (% 0.05) + oligosaccharides (% 0.1) + organic acid (% 0.15), respectively. Body weight and feed intake parametres were controlled weekly and mortality rate was followed up daily. Broilers had been fed till 44 days of age. At the end of the study, there was no significant mortality rate differences among the groups, body weight and feed conversion ratio was higher in probiotic + oligosaccharides + organic acid group. On the other hand, using probiotic and oligosaccharides alone has no important effect on feed intake and feed conversion, although they were more effective than control group till day 21, however they had no effect after day 28. When organic acids were used alone they were less efective then avilamycin; however, using of organic acid was more efective than control group on body weight, feed conversion and feed intake parametres. Probiotic + oligosaccharides, probiotic + organic acid and oligosaccharides + organic acid mixtures provided better results than control group, however they were less effective than the antibiotic and triple mixture. It can be concluded that, these products have positive effects to increase the effect of the each others, growing performance and feed conversion. This result shows using of probiotics, oligosaccharides and organic acid mixture can be a good alternative in the countries antibiotic-banned.