Self adeziv rezin modifiye dental siman ile konvansiyonel rezin bazlı simanların karşılaştırılması
Comparison of a self-adhesive, modified-resin dental cement to conventional resin- based cement
- Tez No: 242626
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TÜRKÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konvansiyonel rezin siman, self adeziv modifiye rezin siman, seramik kron, mine adezyonu, dentin adezyonu, Self- adhesive resin cement, conventional resin-based cement, ceramic veneers, dentin adhesion, enamel adhesion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Konvansiyonel adeziv simantasyon tekniği, protetik restorasyonların başarısını belirlemede bir anahtar görevi görmesine rağmen hassasiyet ve zaman gerektiren bir yöntemdir. Porselen yapıştırma simanı ve mine-dentin arayüzü arasındaki bağlantının direnci ve sürekliliği özellikle dentini içine alan seramik veneerlerin başarısında önemli rol oynar. Veener diş preparasyonunun özellikle gingival 1/3' ünde, mine tabakasının ince olmasına bağlı olarak dentinin açığa çıkması kaçınılmazdır. Bu durumda simantasyon işlemi önemli bir hal alır. Bunun için çok çeşitli adezyon sistemleri ve işlemleri geliştirilmiştir. Bu işlemlerin çok detaylı olması ve birçok klinik aşamayı içermesi dezavantajlarıdır. İşte bu nedenlerden dolayı son zamanlarda self adeziv modifiye rezin simanlar geliştirilmiştir. Fakat bu simanların konvansiyonel rezin bazlı simanlarla olan uzun dönem karşılaştırılmaları henüz literatürde yeterince yer almamaktadırBu çalışmanın amacı, konvansiyonel simanlar gibi kolay maniplasyon, rezin simanlar kadar üstün mekanik, estetik ve retantif özelliklere sahip olduğu söylenen, simantasyon öncesi herhangi bir işlem gerektirmeyen ve böylece çalışma zamanı ve işlemlerini kısaltan self adeziv modifiye rezin simanların klinik başarısının kabul edilebilir düzeylerde olup olmadığının araştırılmasıdır.Çalışmamızda 140 adet, yeni çekilmiş, çürük,kırık ve çatlak içermeyen molar dişler, akrilik bloklara sabitlendikten sonra, bukkal yüzeylerinde mine-sement sınırının üzerinden, 1,5 mm derinliğinde prepare edilerek düz bir yüzey hazırlanmıştır. Yine 140 adet, 8 mm çapında ve 1mm kalınlığında IPS Empress seramik örnekler hazırlanmıştır. Hazırlanan diş ve örnekler 5 gruba ayrılarak, Rely-X ARC, Rely-X Unicem, Rely-X Unicem+Adper-Prompt L-Pop, Rely-X Unicem+Total-etch ve Clearfil Estetik simanlar yardımıyla hazırlanan diskler dişlere yapıştırılmıştır. Simantasyondan sonra her grubtan 14 örnek termal siklus işlemine alınmıştır. Termal siklus uygulanmış ve uygulanmamış her grubtan bir adet, toplam 10 örnek SEM incelemesi için ayrılmıştır. Geriye kalan 130 adet örnek universal test cihazıyla makaslama deneyine alınmıştır. Makaslama deneyinden sonra her grubtan bir adet (toplam 10 adet) örnek daha yüzey faklılıklarının incelenmesi için ayrılmıştır.Yapıştırma simanları tek tek ele alındığında, en yüksek makaslama kuvvetlerine karşı bağlantı değerlerini termal siklus uygulanmadığında ARC grubu vermiş sırasıyla Clearfil, Total Etch, Unicem ve L-Pop izlemiştir. Termal siklus uygulandıktan sonra ise yine en yüksek değerleri ARC ve sırasıyla Clearfil, Unicem, Total-Etch ve L-Pop grubu örnekleri vermiştir.SEM bulgularında da termal siklus uygulamasının mekanik özellikleri olumsuz yönde etkilediği dikkati çekmiştir.Sonuç olarak, self adeziv modifiye rezin simanların bağlanma dayanımlarının konvansiyonel rezin simanlara göre daha az olduğu ancak klinik olarak kabul edilebilir düzeyde olduğunu ifade edebiliriz. Çalışmamız sonucunda self adeziv rezin simanların kullanım kolaylığı nedeniyle klinikte tercih edebiliriz.
Özet (Çeviri)
The conventional adhesive cementation technique is although key to the long term success of prosthetic restorations, it is a technique-sensitive and time-consuming procedure. The strength and the durability of bond between the porcelain, the luting cement and the enamel-dentin interface play an important role in the success of ceramic veneers, particularly when dentin is involved. It is inevitable that, particularly in the gingival third of a veneer preparation, dentin is exposed due to the thin layer of enamel at this area.. In this case, the cementation procedure becomes more important. Thus, several adhesion techniques and procedures are developed. The disadvantage of these procedures are that they are much detailed and include a number of clinical steps. For this reason, self adhesive modified resin cements are developed recently. However, the literature does not include sufficient long-term comparisons between these cements and conventional resin based cements.Aim of this study is to test whether the clinical success of self adhesive modified resin cements, which are called as easy-manipulative as conventional cements and has excellent mechanical, esthetical, and retentive characteristics like resin cements; and which do not require any procedures, that increases working time, before cementation, is in acceptable limits or not.In our study, 140 freshly extracted, caries and fracture-free molars were embedded in acrylic resin blocks and then flat surfaces in 1,5 mm depth were prepared over enamel-cement junction in buccal regions.140 IPS Empress discs in 1 mm thickness and in 8 mm diameter were prepared. The teeth and the discs were divided into 5 groups equally and the discs were cemented to the teeth using Rely-X ARC, Rely-X Unicem, Rely-X Unicem+Adper-Prompt L-Pop, Rely-X Unicem+Total-etch ve Clearfil Esthetic Cement. After cementation procedure, 14 of each group were thermo-cycled. One sample of each group ( thermo-cycled and non-thermocycled), -totally 10 samples- were used for SEM analysis. Remaining 130 samples were used for shear-bond test with universal test machine. After shear-bond test, 1 sample from each group ( thermo-cycled and non-thermocycled), -totally 10 samples- were picked for evaluation of surface alterations. ARC exhibited the highest bond strength values between subgroups which are not thermocycled,.and followed by Clearfil, Total Etch, Unicem ve L-Pop, respectively. Again ARC exhibited the highest bond strength values between subgroups which are thermocycled.and, followed by Clearfil, Unicem, Total-Etch ve L-Pop, respectively.In SEM analysis, negative effect of thermo-cycling on mechanical properties were appointed.Consequently, the bond strength values of self adhesive modified resin cements are lower than conventional resin cements, however they are in acceptable limits and they can be used preferably in clinical procedures.