Buzağılarda artritislerin tanısında klinik, radyolojik, ultrasonografik ve histopatolojik bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical, radiological, ultrasonographical and histopathological findings in diagnosis of Arthritis in calves
- Tez No: 242638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Buzağı, artritis, artrografi, ultrasonografi, Calf, arthritis, arthrography, ultrasonography
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, buzağılarda şekillenen eklem hastalıklarının tanısında klinik, radyolojik ve sinovyal sıvı analizi gibi alışılmış yöntemlerin yanı sıra indirekt radyografik, ultrasonografik ve histopatolojik muayene bulgularının birlikte değerlendirilmesi ve klinik pratiğe aktarılması amaçlandı. Çalışma materyalini, KAÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniği?ne topallık nedeni ile getirilen 40 olgunun 36 karpal, 9 tarsal, 4 skapulohumeral, 8 genu, 2 metakarpofalangeal, 1 interfalangeal, 1 metatarsofalangeal ve 1 kubiti eklemi oluşturdu. Olguların önce klinik muayeneleri yapıldı, daha sonra direkt ve indirekt radyografik bulguları değerlendirildi. Eklemlerden sinovyal sıvı aspire edildikten sonra, eklemin volümü dikkate alınarak, artrografi için kontrast madde serum fizyolojik ile yarı yarıya sulandırılarak kullanıldı. Araştırmada eklem hastalıklarının tanısında kullanılan direkt radyografik muayene ile eklem kapsulası ve eklem içerisindeki osteofit oluşumu, eroziv lezyonlar ve kırıkların belirlenebildiği ancak, kıkırdak lezyonları hakkında yeterli bilgi elde edilemediği, daha ileri bir teknik olan artrografi ile eklem kapsulasının ve kıkırdak lezyonlarının daha net görüntülendiği belirlendi. Son yıllarda veteriner pratiğinde yaygın olarak kullanılmaya başlanan ultrasonografik muayene ile eklem kapsulası, sinovyal sıvı, sinovyal membran ve kıkırdak yüzeyleri hakkında daha detaylı bilgi sağlandığı tespit edildi. Sinovyal sıvının makroskopik (renk, koku, berraklık, viskozite ve spontan pıhtı oluşumu) ve sinovyal membranın histopatolojik muayenesinin hastalığın durumu hakkında ek bilgiler sağladığı ve bu bulgular doğrultusunda hastalığın hangi aşamada olduğunun belirlenebildiği tespit edildi. Sonuç olarak, bu çalışma ile buzağılarda artritislerin tanısında klinik, radyolojik, ultrasonografik ve histopatolojik bulguların birbirini desteklediği, özellikle hastalığın erken tanısında artrografik ve ultrasonografik muayene bulgularının önemli bilgiler sağladığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the present study, it was aimed to investigate the arthritis cases occuring in calves not only with known methods including clinical findings, radiology and sinovial liquid analysis but also other methods including indirect radiography, ultrasonography and histopathological analysis and application of the findings to the clinical practice was discussed. The material was obtained from the 40 cases admitted to the Veterinary Surgery Clinics of Faculty of Veterinary Medicine, University of Kafkas including 36 carpal, 9 tarsal, 4 scapulohumeral, 8 genu, 2 metacarpophalangeal, 1 interphalangeal, 1 metatarsophalangeal and 1 articulatio cubiti. After clinical examination, the cases were evaluated for the direct and indirect radiographic findings. Following synovial fluid aspiration from the joints contrast solution diluted with saline in equal amount was applied with a special attention to the approximate volume of the joints. Direct radiographical examination was helpful for the determination of osteophyte formations occuring in the joint capsule and within the joint, erosive lesions and fractures. However, it was not satisfactory for the determination of the cartilage lesions. Artrography which is a more advanced technique provided clearer and more detailed information about the status of the joint capsule and cartilage lesions. These findings showed that ultrasonographic examination which is, in recent years, more commonly used in veterinary practice could provide detailed information about status of the joint capsule, synovial fluid, synovial membrane and cartilage surface. Macroscopical (color, odour, limpidity, viscosity, and spontaneous coagulation formation) examination of the synovial fluid and histopathological evaluation of the synovial membran revealed valuable extra information about the status of the disease and these findings contributed to determine prognosis of the disease. In conclusion, present study showed that clinical findings, radiological, ultrasonographical and histopathological findings were supported each other for the diagnosis of the arthritis in calves. In particular, ultrasonographic and arthrographic examination findings provide important information for the early diagnosis of arthritis cases.