Ankara ili huzurevlerinde yaşayan bireylerde halitozis sıklığının ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of frequency and the effecting factors of halitosis among the individuals living in retirement houses in Ankara
- Tez No: 242644
- Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN S. PAKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, Halitozis, Yaşlılar, Halimetre, Epidemiology, Halitosis, Elderly, Halimeter, Organoleptic Tests
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Halitozis toplumun büyük çoğunluğunu etkiler ve ciddi sosyal problemlere neden olabilirBu çalışmanın amacı, Ankara ili Huzurevlerinde yaşayanların halitozis prevalansını ve sosyodemografik faktörlerle ilişkisini değerlendirmektirHuzurevlerinde yaşayan 287 yaşlı birey çalışmaya katıldı. Sosyodemografik veriler yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu sistemik hastalıklar ve ilaç kullanımını içeren bir anket formu ile elde edildi. Her bireyin organoleptik ölçümleri ve halimeter ile VSC ölçümleri yapıldı.Halimeter ile yapılan ölçümlerde VSC seviyeleri 125 ppb ve üstü, organoleptik ölçümleri de 0-5 skalasına göre 2 ve üzeri olan bireyler halitozisli olarak değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirme chi square testi ile yapıldıHalitozisle ilgili faktörlerden diabet hikayesi, antidiabetik kullanımı, cinsiyet ve düşük eğitim seviyesi halitozis ile belirgin korelasyon gösterdi
Özet (Çeviri)
Halitosis affects a large proportion of the population and may be cause of severe social problems.The aim of this study was to assess the prevalence and sociodemografic factors associated with halitosis in retirement house in Ankara.A total of 287 elderly people participated in this study. The questionnaire inquired about sociodemographic data, including age, gender, marital status, education level, medical conditions and medication use. Each person was also VSC levels measurement with a halimeter and organoleptic measurements. Halitosis was diagnosed if the average level of VSC was ? 125 ppb and the organoleptic measurement using 0-5 point scale was ? 2. Statistical analysis was performed using chi-square test.Halitosis to related factors with significant differences included history of diabet and medication use, gender, lower education levels.