Köpeklerde alt üriner sistemin cerrahi hastalıklarının radyografik, ultrasonografik tanısı ve cerrahi sağaltımı
Radiographic, ultrasonographic diagnosis and surgical treatment of surgical lower urinary tract diseases in dogs
- Tez No: 242658
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BUMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alt üriner sistem, cerrahi, köpek, radyografi, ultrasonografi, Dog, lower urinary tract, radiography, surgery, ultrasonography
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Köpeklerde Alt Üriner Sistemin Cerrahi Hastalıklarının Radyografik, Ultrasonografik Tanısı ve Cerrahi SağaltımıBu çalışmada köpeklerde alt üriner sistemin cerrahi hastalıklarının tanısı için sistematik bir tanı protokolünün oluşturulması ve buna göre cerrahi sağaltım planı yapılarak elde edilen bulguların pratiğe aktarılması amaçlandı.Çalışma materyalini; Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Radyodiagnostik Ünitesi'ne İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve özel kliniklerden alt üriner sistem hastalığı şüphesi ile sevk edilen çeşitli yaş, ırk ve cinsiyette 15 köpek oluşturdu.Tüm olgularda yapılan klinik muayenelerin ardından direkt radyografik muayene için L/L ve V/D pozisyonlarda radyogramlar alındı. Bunun ardından gerek görülen 4 olguda indirekt radyografi uygulandı. Daha sonra, tez çalışmasına dahil edilen tüm olgularda idrar kesesi ve üretranın ultrasonografik muayenesi yapıldı.Yapılan muayeneler sonucunda tespit edilen alt üriner sistem cerrahi hastalıklarının dağılımı 8 olguda sadece ürolitiyazis (%53.3), 2 olguda sadece idrar kesesi neoplazisi (%13.3), 2 olguda ürolitiazis ile birlikte idrar kesesi neoplazisi (%13.3), 2 olguda hipospadiazis (%13.3) ve 1 olguda ektopik üreter (%6.7) şeklinde oldu. Ürolitiyazis gözlenen olguların 6'sında sadece idrar kesesinde, 2'sinde sadece üretrada, 2'sinde ise hem idrar kesesi hem üretrada ürolit tespit edildi.Tez çalışmasına dahil edilen 15 olgudan 13'ünde cerrahi sağaltımın endike olduğuna karar verildi fakat bazı hasta sahiplerinin hastaları operasyon için getirmemeleri sonucunda sadece 10 olguda cerrahi sağaltım uygulandı.Bu çalışmada elde edilen veriler ışığında köpeklerde alt üriner sistemin cerrahi hastalıklarının kesin tanısı için klinik ve laboratuvar tanı yöntemlerinin yanında mutlaka radyografik ve ultrasonografik tanı yöntemlerinin kullanılması gerektiği, bu hastalıkların cerrahi sağaltımında başarı şansının yüksek olduğu ve kullanılan tekniklerin rutinde uygulanması çok zor olmayan teknikler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Radiographic, Ultrasonographic Diagnosis and Surgical Treatment of Surgical Lower Urinary Tract Diseases in DogsIn this study; constitution of a systematic diagnosis protocol for surgical diseases of the lower urinary tract in dogs together with a surgical treatment plan and making use of the obtained findings in practice was aimed.The material of this study has been obtained from 15 dogs in various breed, sex and age groups that has been reported to Ankara University Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery, Unit of Radiodiagnostics with the suspicion of lower uriner tract system diseases.After the clinical examinations direct radiographies of all patients in L/L and V/D positions were taken. Indirect radiography was performed in 4 patients that were necessary. Then ultrasonographic examinations of urinary bladder and urethra were performed in all 15 patients.The distrubution of the lower urinary tract surgical diseases that were diagnosed as a result of the examinations was like this; just urolithiasis in 8 patients (53.3%), just urinary bladder neoplasia in 2 patients (13.3%), urolithiasis together with urinary bladder neoplasia in 2 patients (13.3%), hipospadias in 2 patients (13.3%) and ectopic urether in 1 patient (6.7%).Thirteen patients out of 15 were decided to be surgically treated however only 10 of them had undergone surgery because some owners didn?t bring their pets for the operation.As a result; in the presence of the data that was obtained from this study we found out that; radiographic and ultrasonographic methods besides the clinical and laboratory diagnostic methods should absolutely be used for the exact diagnosis of the surgical diseases of the lower urinary tract, the probability of success in the surgical treatment of these diseases is high and the techniques that were used for treatment are not difficult to perform in casual practice.