Ankara merkez resmi ve özel ortaöğretim okullarında çalışmakta olan beden eğitimi öğretmenlerinin örgüt içindeki çatışma yönetim stratejilerinin incelenmesi.
The analysıs of conflıct management strategıes of the teachers of physıcal teacher who works ın state or prıvate hıgh schols ın Ankara.
  1. Tez No: 242668
  2. Yazar: MUSTAFA SAVRAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmenleri, Çatışma Yönetimi Stratejileri, Çatışma Yönetimi, Spor yönetimi, Conflıct Management, Physical education teachers, Sports management, Conflict ManagementStrategies
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma Ankara'daki devler ve özel ortaöğretim okullarındaki beden eğitimi öğretmenlerinin çatışma yönetimi stratejilerini belirlemeyi ve incelemeyi amaçlamıştır.Beden eğitimi öğretmenlerinin kullandıkları çatışmalar kişisel değişkenlerle incelenmiştir. Bunlar yaş, cinsiyet, kıdem, eğitim, kurs, okullarındaki öğretmen sayısı ve okul türüdür.Araştırmanın evreni, Ankara merkez özel liselerde 114 ve resmi liselerinde çalışan 298 öğretmen olmak üzere toplam 412 beden eğitimi öğretmenidir. Bunlardan 280 beden eğitimi öğretmeni (özel 55, resmi 220) araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Ankete katılan öğretmenler uygun/elverişli örnekleme (convenient) yöntemi ile seçilmiştir.Veri toplama araçları olarak; beden eğitimi öğretmenlerinin çatışma stratejilerini belirleme amaçlı ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği? kullanılmıştır. Bu envanterler ?ilköğretim okulu öğretmenlerinin çatışma yönetimi stratejilerinin incelenmesi ( Gaziantep örneği)? (Özgan, 2006) adlı doktora tezinden kendisinden izin alınarak alınmıştır.Araştırma verilerinin analizi sonucunda; beden eğitimi öğretmenlerinin okul türü ve cinsiyeti dışında kıdem durumu, eğitim durumu, yaşı,çalıştıkları okullardaki görev süreleri, çalıştıkları okullardaki öğretmen sayıları ile çatışma yönetimi stratejileri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. . Bulgular literatür çerçevesinde yorumlanmıştır. Elde edilen veriler ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to identify to the analysis of conflıct management strategies of the teachers of physical teacher who works in state or private high schols in Ankara.The conflicts physical education teachers experience were analyzed within the frameworks of their personal variables. These were kind of shool,age, sex, education, length of service number of teachers at the same school, length of service at his/her school,, whether he/she attended a conflict management course or not).In this research, totally 412 physical education teachers who were 114 private school and 298 goverment school teachers, were targetted. Totally 275 Subjects were identified through convenient In this study, the ?Personal Information Form? and the ?Scale of Conflict Management Strategies? which were developed by (Özgan) ` analysıs of prımary school teachers? conflıct management strategıes (A case study in Gaziantep)? were used as data collection tools.Analyses of data confirmed that there are no significant variance between personal variables (age, , education, length of service number of teachers at the same school, length of service at his/her school, whether he/she attended a conflict management course or not) apart from sex and shool type.The findings were analyzed within the context of literature. Some suggestions were drawn from the findings.