Çankırı ilinin Agresif Periodontitis sıklığının araştırılması
Investigating the frequency of Aggressive Periodontitis in Cankırı populatıons
- Tez No: 242667
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AYKAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Epidemiyolojik araştırma, en yüksek CPITN, Agresif Periodontitis, Periodontal tedavi gereksinimi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
AgP'in hızlı ilerleyen bir hastalık olması ve genç yetişkinleri erken yaşta dişsiz bırakacak boyutta harabiyet oluşturması nedeniyle bu konudaki çalışmalar her zaman araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Bu derece yıkıcı bir hastalığın, toplumun ne kadarını hangi boyutta etkilediğini veya etkileyeceğini saptayabilmek ve buna bağlı olarak da hastalığı taşıyan bireylere ve devlete getireceği yükleri önceden belirleyebilmek, gerekli önlemleri almak, tedavi ihtiyacını, tedavi için gerekli zamanı, iş gücünü ve tüm bunların maddi bedelini tespit edebilmek oldukça önemlidir. Bu amaçla hastalığın dağılımını ve etyolojisini ortaya koyan epidemiyolojik araştırmalar sağlık hizmetlerinin planlanması ve değerlendirilmesinde önemli rol oynarlar.Epidemiyolojik bir çalışma olan araştırmamızın amacı, AgP'in Çankırı ilindeki 13-30 yaş arasındaki bireyleri hangi boyutta etkilediği, hastalığın görülme sıklığı, cinsiyetler arasındaki dağılım oranının ne olduğu konusunun araştırılmasıdır.Araştırmamıza 12-30 yaş arası 1097'si erkek 903'ü kadın olmak üzere toplam 2000 birey katılmıştır. Yaş ve cinsiyetlere göre 12-18 yaş aralığında 548 E, 431 K; 19-24 yaş aralığında 303 E, 224 K; 25-30 yaş aralığında ise 246 E, 248 K birey muayene edilmiştir.Bireylere anket formu doldurtulmuş, muayeneleri CPITN indeks kriterlerine göre WHO periodontal sondu kullanılarak kapalı ortamda gün ışığından faydalanılarak yapılmıştır. Ayrıca bireylerden bir toplumda diş çürüklerinin şiddet derecesinin ölçülmesini amaçlayan, toplumda kişi başına düşen diş çürüğü, eksik diş ve dolgulu diş sayılarını gösteren DMFT indeksi alınmıştır.Araştırmamıza katılan bireylerde her ağız için saptanan en yüksek CPITN değeri 12-18 yaş aralığında hem erkek hem kadınlar için Kod1; 19-24 yaş aralığında Kod2; 25-30 yaş aralığında ise erkekler için Kod3, kadınlar için ise Kod2'dir.Araştırmamıza katılan ve muayenesi yapılan bireylerden 83'ünün 2 veya daha fazla sekstant veya dişinde Kod 3 ve/veya en az 1 sekstantında Kod 4 skoru belirlenmiştir. Bu bireyler agresif periodontitis açısından detaylı klinik ve radyografik muayeneye alınmışlardır.Bu 83 bireyin radyografik ve detaylı klinik muayenesi sonucunda 7K, 5E olmak üzere toplam 12 bireyde agresif periodontitis tanısı doğrulanmıştır. Bu sonuca göre, hastalığın görülme sıklığının % 0,6 ve cinsiyetler arasında yüzde dağılımının da K:E= 1.7:1 olduğu belirlenmiştir.Araştırmamıza katılan 2000 bireyin tedavi gereksinimleri planlandığında; 226'sının sadece OHE' ne, 795'inin diş yüzeyi temizliğine ve 962'sinin ise bunlara ilaveten kök yüzeyi düzleştirmesi işlemlerine ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir. 17 bireyin ise tüm bu işlemlere ek olarak periodontal cerrahiye gereksinim duydukları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Agresif periodontitis (AgP) is always attarcting researchers because this disease has a fast progress and may cause in young adults to lose their teeth in early ages. For this aim, epidemiologic studies which introduces the distribution and etiology of the disease have important roles in the planning and assessing the health care services.The aim of the current study, which is an epidemiologic study by itself, is to investigate how AgP effects the individuals between the ages 13-30 in Cankiri; the frequency of the disease, the distribution between gender and the outline of the oral health of Çankırı.Between the ages 12-30; 1097 male- and 903 female-participants; in total 2000 participants have taken part in our study. According to the ages and gender distribution; between the ages 12-18 548 males, 431 females; between the ages 19-24 303 males, 224 females; between the ages 25-30 246 males and 248 females are examined during the study. Participants have filled questionnaires first and then their examinations are made according to the CPITN index criteria using WHO probe in a closed area utilizing sunshine. Also, a DMFT index were taken from participants which aims to show the intensity of tooth decays in a society and the overall number of tooth decay, missing tooth and filling tooth for a person in the society.The highest CPITN value was found as follows: Between the ages 12-18, for females and males Code 1; between the ages 19-24 Code 2; between the ages 25-30 for males Code 3 and for females Code 2.Among the participants, only 83 participants had in 2 or more tooth or sextant Code 3 score and/or in at least one sextant Code 4 score. These participants are taken for a detailed clicival and radyographic examaination in order to check whether or not they have AgP. İn the examinations, only 12 participants (7 females and 5 males) had taken the diagnosis of AgP. İt can be concluded that, the frequency of this disease is % 0,6 and the percantage distribution between gender is F:M=1.7:1.When the treatments needs of these 2000 participants are further investigated; it can be seen that only 226 participants need oral hygiene education; 795 participants need tooth surface cleaning; and 962 participants need in addition to these root surface cleaning. Finally, 17 participants need in addition to all of these periodontal surgery.