Deneysel miyoglobinürik akut böbrek yetmezliğinde rosiglitazonun etkileri
The effects of rosiglitazone at experimental myoglobinuric acute renal failure
- Tez No: 242743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Rosiglitazon, Miyoglobinürik Akut Böbrek Yetmezliği, Serbest Radikaller, Nitrik Oksit, Antioksidan Enzimler, Rosiglitazone, Myoglobinuric Acute renal failure, Free radicals, Nitric oxide, Antioxidant enzyme
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Miyoglobinürik akut böbrek yetmezliği, travmaya bağlı ya da travma dışı nedenlerle iskelet kaslarının hasara uğraması sonucu meydana gelen üremik bir sendromdur. Serbest radikallerin ve nitrik oksidin miyoglobinürik akut böbrek yetmezliği patogenezinde önemli rol oynadığı belirtilmiştir. Rosiglitazonun antioksidan etkiye sahip olduğu ve nitrik oksit düzeyini arttırdığı rapor edilmektedir. Çalışmamızda rosiglitazonun deneysel miyoglobinürik akut böbrek yetmezliğinde etkilerini araştırmayı amaçladık.Çalışmamızda; 250-300 g ağırlığında, 4 grupta 10'ar adet olmak üzere 40 adet Wistar Albino erkek sıçan kullanıldı. 1. ve 2. grup sıçanlara fizyolojik serum (FS) enjeksiyonu, diğer gruplara im gliserol enjeksiyonu yapılmadan 24 saat önce susuz bırakıldı. İlk enjeksiyondan sonra serbest diyet ve su alımı sağlandı. 1. ve 2. grup sıçanlara FS; 3. ve 4. gruplardaki sıçanlara %50'lik gliserol solüsyonundan 10 ml/kg'a göre bulunan toplam hacim eşit miktarlarda her iki arka bacak kaslarına enjekte edildi. 2.ve 4. gruba ise 4 mg/kg dozunda rosiglitazon; 1. ve 3. gruba ise 4 mg/kg dozunda rosiglitazona göre bulunan hacim oral yolla verilmiştir. Gliserol enjeksiyonundan 48 saat sonra sıçanların rompun-ketamin anestezisialtında kan ve böbrekleri alındı. Böbrek dokusunda süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz enzim aktiviteleri, glutatyon, nitrik oksit, malondialdehit, plazmada üre, kreatinin düzeyleri ile böbrekte histopatolojik değişiklikler incelendi.Çalışmamızın bulguları sonucunda 3. ve 4. grup arasında plazma üre düzeyinde azalma sağlanmış ancak süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz enzim aktivitelerinde; glutatyon, nitrik oksit, malondialdehit, plazmada kreatinin düzeylerinde; nekroz ve kast oranlarında fark görülmemiştir. 4. grupta görülen ölüm sayısı 3. gruba göre daha yüksekti. Bu sonuçlar göz önüne alındığında rosiglitazonun mABY patogenezi üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Myoglobinuric acute renal failure is a uremic syndrome which occurs when muscle sceleton is damaged due to traumatic or nontraumatic reasons. It is demonstrated that free radicals and nitric oxide play an important role in pathogenesis of myoglobinuric acute renal falilure. It is reported that rosiglitazone has antioxidant effects and increases the level of nitric oxide. We aimed to study the effects of rosiglitazone in experimental myoglobinurik acute renal failure.In our study, 4 groups of Wistar Albione male rats (n=10), 250-300 g, were used. 1st and 2nd groups were kept waterless for 24 hours before the injection of saline as well as glycerol injected groups. After the first injection, free diet and drinking water were provided. 10 ml/kg (50%) glycerol solution were injected to both back legs muscles in equal quantity for 3rd and 4th groups. Rosiglitazone was given to 2nd and 4th groups in 4 mg/kg doses. After 48 hours later from the injection of glycerol, blood samples and kidney tissues of rats were taken under the anesthesia with rompun/ketamine. Superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase enzyme activities; nitric oxide, glutathione, malondialdehide levels at kidney tissue and plasma urea, creatinine levels and the renal histopatological changes are examined.As a result, there was a decrease in the plasma urea levels between 3rd and 4th groups. However, we could not find any significant difference in superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase enzyme activities; nitric oxide, glutathione and malondialdehit, plasma urea and creatinine levels; renal tissue necrosis and cast percentage. In 4th group, observed death number was more than 3rd group. In the light of these findings, we can conclude that rosiglitazone may have some negative effects on myoglobinuric acute renal failure.