Deneysel miyoglobinürik akut böbrek yetmezliğinde losartanın etkileri
Effects of losartan on experimental myoglobinuric acute renal failure
  1. Tez No: 351231
  2. Yazar: OKTAY KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Losartan, Miyoglobinürik Akut Böbrek Yetmezliği, Serbest Radikaller, Nitrik Oksit, Asimetrik Dimetilarginin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Miyoglobinürik akut böbrek yetmezliği iskelet kaslarının hasarlanmasıyla oluşan üremik bir sendromdur. Serbest radikaller ve nitrik oksidin miyoglobinürik akut böbrek yetmezliği patogenezinde önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Losartanın antioksidan etki gösterdiği, nitrik oksit düzeyini artırdığı bildirilmiştir. Çalışmamızda, losartanın deneysel miyoglobinürik akut böbrek yetmezliğindeki etkilerini araştırmayı amaçladık.Çalışmamızda; 370-450 gram ağırlığında 34 adet Spraque-Dawley erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar enjeksiyondan 24 saat önce susuz bırakıldı. 1. ve 2. gruba fizyolojik serum, 3. ve 4. gruba 10 ml/kg dozunda % 50'lik gliserol solüsyonu intramüsküler enjekte edildi. 1 ve 24 saat sonra 1. ve 3. gruba distile su, 2. ve 4. gruba 10 mg/kg losartan oral yolla verildi. Gliserol enjeksiyonundan 48 saat sonra idrarları toplandı ve anestezi altında kan ve böbrekleri alındı. Böbrek dokusunda nitrik oksit, arginin, asimetrik dimetilarginin, simetrik dimetilarginin, glutatyon, malondialdehit düzeyleri, histopatolojik değişiklikler; serumda üre, kreatinin, sodyum, potasyum, arginin, asimetrik dimetilarginin, simetrik dimetilarginin düzeyleri; idrarda nitrik oksit, kreatinin, sodyum düzeyleri incelendi.Çalışmamızda 1. grup ile karşılaştırıldığında 3. grupta serumda üre, kreatinin, potasyum, simetrik dimetilarginin ile böbrek dokusunda malondialdehit ve asimetrik dimetilarginin düzeylerinde artma; serum sodyum, arginin ile böbrek dokusunda simetrik dimetilarginin ve arginin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlendi. 3. grup ile karşılaştırıldığında 4. Grupta serum kreatinin ve böbrek dokusunda simetrik dimetilarginin düzeylerinde artış, böbrek dokusunda asimetrik dimetilarginin düzeylerinde istatistiksel olarakanlamlı azalma tespit edildi. Diğer bulgular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi. 3. grupta 7, 4. grupta 6 sıçan öldü.Bu sonuçlar göz önüne alındığında losartanın miyoglobinürik akut böbrek yetmezliği patogenezi üzerinde olumlu etkilerinin olmadığını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Myoglobinuric acute renal failure is a uremic syndrome which develops due to damage of skeletal muscle. It was demonstrated that free radicals and nitric oxide play an important role in pathogenesis of myoglobinuric acute renal failure. It was reported that losartan has antioxidant effects and increases the level of nitric oxide. In this study, we aimed to investigate the effects of losartan on the experimental myoglobinuric acute renal failure.In our study, 34 male Spraque Dawley rats, 370-450 grams in weight, were used. The rats were deprived of water for 24 hours before injection. 1st and 2nd groups were injected with physiological serum, 3rd and 4th groups were injected with intramuscular 50 % glycerol 10 ml/kg. One and 24 hours later, 1st and 3rd groups received distilled water orally and 2nd and 4th groups have taken 10 mg/kg losartan. 48 hours after the glycerol injection, the blood samples and kidneys of the rats were taken under the anesthesia. The levels of nitric oxide, arginine, asymmetric dimethylarginine, symmetric dimethylarginine, glutathione and malondialdehit were determined in the kidney tissue. The levels of urea, creatinine, sodium, potassium, arginine, asymmetric dimethylarginine and symmetric dimethylarginine were measured in the serum samples and the levels of creatinine, sodium and nitric oxide were examined in the urine specimens. Histopathological changes were also studied in renal tissue.In our study, we found that levels of urea, creatinine, potassium, symmetric dimethylarginine in serum samples and malondialdehit and asymmetric dimethylarginine in renal tissue were increased in 3rd group when it?s compared with the 1st group. Levels of sodium, arginine in serum samples and arginine and symmetric dimethylarginine in renal tissue were statistically significant reduced 3rd group when compared with the 1st Group. Levels of creatinine in serum samples and symmetric dimethylarginine in renal tissue were increased in 4th Group when compared with the 3rd group. Level of asymmetric dimethylarginine in renal tissue were statistically significant reduced 4th group when compared with the 3rd group. There was no statistically significant difference between other findings. Seven rats in 3rd group and six rats in 4th group died. When we consider these results, we think that there is no positive effects of losartan on the pathogenesis of myoglobinuric acute renal failure.