Deneysel miyoglobinürik akut böbrek yetmezliğinde nebivololün etkileri
Effects of nebivolol on experimental myoglobinuric acute renal failure
- Tez No: 248809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Nebivolol, Miyoglobinürik Akut Böbrek Yetmezliği, Serbest Radikaller, Nitrik oksit, Antioksidan Enzimler, Nebivolol, Miyoglobinuric Acute Renal Failure, Free Radicals, Nitric oxide, Antioxidant Enzymes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Miyoglobinürik akut böbrek yetmezliği iskelet kaslarının travmatik ya da travma dışı nedenlerle hasarlanması sonucu ortaya çıkan üremik bir sendromdur. Miyoglobinürik akut böbrek yetmezliği patogenezinde serbest radikallerin ve nitrik oksidin önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Nebivololün antihipertansif, antioksidan etki gösterdiği ve nitrik oksit düzeyini arttırdığı rapor edilmektedir. Bu çalışmada, nebivololün deneysel miyoglobinürik akut böbrek yetmezliğinde etkilerini araştırmayı amaçladık.Çalışmamızda; Trakya Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Laboratuvarı'nda yetiştirilen, 240-300 gram ağırlığında 40 adet Wistar albino erkek sıçan kullanıldı. 1. ve 2. grup sıçanlar fizyolojik serum, diğer gruplar intramüsküler gliserol enjeksiyonundan 24 saat önce susuz bırakıldı. 1. ve 2. grup sıçanlara fizyolojik serum, 3. ve 4. gruptaki sıçanlara %50'lik gliserol solüsyonundan 10 ml/kg'a göre bulunan toplam hacim eşit miktarlarda her iki arka bacak kaslarına enjekte edildi. 1. ve 3. grup sıçanlara 1 ve 24 saat sonra distile su, 2. ve 4. grup sıçanlara 2 mg/kg dozunda nebivolol oral yolla verildi. Gliserol enjeksiyonundan 48 saat sonra sıçanların rompun-ketamin anestezisi altında kan ve böbrekleri alındı.Böbrek dokusunda nitrik oksit, süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz enzim aktiviteleri ile glutatyon, malondialdehit düzeyi; serumda üre, kreatinin, sodyum ve potasyum düzeyleri; idrarda nitrik oksit, kreatinin, sodyum düzeyleri ile böbrekte histopatolojik değişiklikler incelendi. Çalışmamızın bulguları sonucunda 3. ve 4. grup arasında süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve katalaz enzim aktivitelerinde; malondialdehit, nitrik oksit, glutatyon serum üre ve kreatinin düzeylerinde, idrar nitrik oksit ile kreatinin klirensi ve fraksiyonel sodyum atılımında anlamlı düzeyde fark olmadığı görüldü. Ayrıca 4. grupta 2 sıçan öldü. Bu sonuçlar göz önüne alındığında nebivololün mABY patogenezi üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Myoglobinuric acute renal failure is an uremic syndrome which develops due to traumatic or non-traumatic causes to skeletal muscle. Free oxygen radicals and nitric oxide play a crucial role in the pathogenesis of myoglobinuric acute renal failure. Nebivolol has been reported to have some antihypertensive and antioxidant effects and increases nitric oxide levels. In this study, we aimed to investigate the effects of nebivolol on the experimental myoglobinuric acute renal failure.In our study, 40 male Wistar Albino rats, 240-300 grams in weight, were used. The rats were randomly divided into 4 groups. After 24 hours water restriction in the diet, the rats in 1. groups and 2 received saline and those in 3. groups and 4, glycerol solution (50 %) were injected with at a ratio of 10 ml/kg in equal amounts in their hind limbs. One and 24 ofhours later, 1 and 3 groups received distilled water orally and 2. and 4 groups have taken 2 mg/kg nebivolol. 48 hours after the glycerol injection, the blood samples and kidneys of the rats were taken under the anesthesia with xylazine-ketamin. The enzyme activities of superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase and the level of nitric oxide, glutathione and malondialdehit were determined in the kidney tissue. The levels of urea, creatinine, sodium and potassium were measured in the serum samples and the levels of urea, creatinine, sodium and nitric oxide were examined in the urine specimens. Histopathological changes were also studied.As a result of our findings, there was no significant difference between 3rd and 4th group in the activities of superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase; the level of nitric oxide, glutathione and malondialdehit, plasma urea and creatinine levels Beside, two not died in the 4th group When these results are taken into consideration, we think that the nebivolol may have some negative effects over myoglobinuric acute renal failure.