Koroner anjiyografi uygulanacak hastaların yaşam kalitesi ve kaygı düzeylerinin belirlenmesi
Determination of life quality and anxiety levels of the patients to undergo coronary angiography
  1. Tez No: 242746
  2. Yazar: PINAR YEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP ÜNSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Anjiyografi, Yaşam Kalitesi, Kaygı (Anksiyete), Hemşirelik, Coronary Angiography, Quality of life, Anxiety, Nursing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma; koroner anjiyografi uygulanacak hastaların yaşam kalitesi ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek, bunları etkileyen kişisel ve hastalıkla ilgili özellikleri saptamak, uygun hemşirelik bakımını geliştirmede rehber olacak önerileri belirlemek amacıyla planlanmış kesitsel tipte tanımlayıcı bir araştırmadır.Araştırmaya Ekim 2007- Şubat 2008 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniğine başvuran ve koroner anjiyografi planlanan 442 hastadan, araştırmaya katılmayı kabul eden, 32 - 78 yaşları arasında herhangi bir iletişim sorunu olmayan toplam 202 hasta alınmıştır.Veriler, hasta bilgi formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Spielberger Durumluk- Sürekli Kaygı Envanteri ile toplanmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Lilliefors normal dağılım testi ile, iki kategoriden oluşan değişkenlerin yaşam kalitesi ve kaygı puanlarının karşılaştırılmasında Student t testi, ikiden fazla katogoriden oluşan değişkenlerin yaşam kalitesi ve kaygı puanlarının karşılaştırılmasında Tek Yönlü ANOVA testi kullanılmış olup, hasta sayısının 30'dan küçük olduğu durumlarda yukarıdaki testlerin parametrik olmayan türleri (sırasıyla Mann Whitney U ve Kruskal-Wallis ANOVA ) kullanılmış ve sonuçlar anlamlı bulunduğunda farklılığın kaynağını belirlemek için Student Newman Kuels (SNK) Post Hoc testi uygulanmıştır.Araştırmaya katılanların % 58.9'u erkek, % 37.6'si 55 yaşından küçük, % 85.6'sı evli, % 52.5'i ilkokul mezunu, aylık gelir ortalaması 650 TL bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre, kadınların yaşam kalitesi daha düşük ve kaygı düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Yaş, eğitim düzeyi, medeni durumu, gelir düzeyi, meslek, birlikte yaşadığı kişiler, çocuk sayısı gibi kişisel özellikler; klinik tanı, hastanede yatma durumu ve sayısı, egzersiz yapma durumu, ilaç kullanma durumu ve sayısı gibi hastalığa ilişkin özellikler yaşam kalitesini ve kaygı düzeyini etkilemektedir (p< 0.05).Çalışmanın bu sonuçları doğrultusunda;Hemşireler koroner arter hastalığı olup invaziv işlem yapılacak hastaların yaşamkalitesini ve kaygı düzeylerini etkileyen bireysel ( yaş, cinsiyet, medeni durum vb.) ve hastalıkla ( klinik tanı vb) ilgili özellikleri dikkate alarak bakım vermelidirler.
Özet (Çeviri)
This is a cross sectional descriptive study; to investigate the relationship between quality of life and degree of anxiety in the patients coronary angiography is planned, to determine the personal and disease factors that affects this relationship, and information that will guide us to develeop suitable nursing care for these patients.Patients referred to Trakya University Faculty of Medicine Cardiology Clinic between October 2007 and February 2008 and to whom coronary angiograpy planned are enrolled to the study. The 202 of them who admitted to participitate and have no problem in communication, and who are between the ages 32 - 78 were admitted to the study.Data were collected by Patient Information Form, Short Form Health Survey-36 (SF-36) and Spielberger Stait-Trait Anxiety Inventory. The suitability of the data for normal distribution is assesed by Lilliefors normal distribution test, for the comparison of two categories of varitetes on quality of life and anxiety points, Student t test was used, for the comparison of more than two categories of varieties and quality of life and anxiety points, one way ANOVA was used. In the circumstances when the patient number was lower than 30 the nonparametric types of the tests above, were used (Mann Whitney U and Kruskal-Wallis ANOVA), if the results were found significant, to determine the source of difference Student Newman Kuels Post Hoc test was used.The % 58,9 of the patients were male, % 37,6 of them were under 55 years of age, % 85,6 of them were married , % 52 of them were primary school graduates, and the average of monthly income was 650 TL. According to the findings of the study, women have less quality of life and more anxiety level.The personal properties as age, level of education, marital status , amount of income, profession, people that live with,and the number of children; and the conditions related to the disease as the clinical diagnosis, hospitalisation, exercise condition the usage of drug.According to these results;Nurses should give care to the patients that interventional procedure is planned, considering the personal and disease related features that affect the patient?s quality of life and anxiety levels.