Tip 1 diabetes mellitus tanılı çocuklarda HLA DR/DQ haplotip sıklığının araştırılması
The frequency of HLA DR/DQ haplotypes in children with type 1 diabetes mellitus
  1. Tez No: 242766
  2. Yazar: AYŞE AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 diabetes mellitus, HLA DR-DQ haplotip, Allel, Type 1 diabetes mellitus, HLA DR-DQ haplotype, Allele
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı; Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı veHastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniğinde takip edilen tip1 diabetes mellitus (DM) tanılı hastalarda HLA DR-DQ haplotip sıklığını araştırmaktır.Tüm hastaların tip 1 DM tanısı aldığı tarihe göre yaş, cinsiyet, takip süresi(diabet yaşı), tanı anındaki HbA1c düzeyi ve C peptid düzeyi kaydedildi.Tip 1 diyabetli hastaların 39'u (%48.8) kız, 41'i (%51.3) erkekti. Kontrol grubun32'si (%40) kız, 48'i (%60) erkekti. Hasta grubun ortalama yaşı 10.7±3.4 iken kontrolgrubunun ortalama yaşı 10.5±2.2 idi. Hastaların ortalama HbA1c düzeyi %11.07±2.7,hastaların ortalama tanı yaşı 8.0±3.5 olarak tesbit edildi.HLA DRB1 allel analizinde HLA DRB1*03 hasta grubunda anlamlı olarakyüksek bulundu. HLA DRB1*11, HLA DRB1*13, HLA DRB1*14 allelleri kontrolgrubunda anlamlı olarak yüksek bulundu. DQB1*02 alleli hasta grubunda, HLADQB1*03 alleli ise kontrol grubunda anlamlı olarak daha fazla bulundu. HLADRB1*03-DQB1*02 haplotipi hasta grubunda anlamlı olarak yüksek saptandı.Ülke ve ırklara göre değişen etkili genlerin tespiti ile tip 1 DM taramasının veerken tedavisinin sağlanabileceğini ve ileri dönemlerde gen tedavisi ile küratif sonuçlarelde edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to determine the frequency of HLA DR-DQhaplotypes in children with type 1 diabetes mellitus (DM) in Endocrinology andMetabolism Policlinic in Gaziantep University Medical Faculty Department ofPediatrics.In children with type 1 diabetes mellitus (DM) sex, age, the date and the age atthe diagnosis of type 1 DM, HbA1c and C peptide levels were reported.Eighty patients are studied; 41 (51.3%) boys, 39 (48.8%) girls. The median ageat diagnosis was 8.0±3.5 years.In the kontrol subjects there were 48 (60%) boys and 32(40%) girls. The mean age was 10.7±3.4 in patients and 10.5±2.2 in kontrol subjects.Mean HbA1c level was 11.07±2.7 %.HLA DRB1*03 allele was significantly higher in the patients than in the controlsubjects. HLA DRB1*11, HLA DRB1*13 and HLA DRB1*14 alleles weresignificantly lower in the patients than in the controls. DQB1*02 allele was higher inpatients and DQB1*03 allele in the kontrol subjects. HLA DRB1*03-DQB1*02haplotype was higher among patients.We think that by determination of type 1 DM associated HLA haplotypes earlydiagnosis of the illness and in future gene treatment will be done.