40 yaş üzeri kadınlarda üriner inkontinansın görülme sıklığı ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination in the 40 age above women an urinary incontinence prevalence and affected level their quality of life
- Tez No: 242764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PETEK BALKANLI KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, kadın, prevalans, yaşam kalitesi, woman, urinary incontinence, prevalence, quality of life
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmamız, kadınlarda ileri yaşlarda ortaya çıkan üriner inkontinans görülme sıklığını ve bu sorunu yaşayan kadınların yaşam kalitelerinin hangi düzeyde etkilendiğini belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir.Çalışma, Kırklareli İl Merkezi'ne bağlı 5 sağlık ocağına kayıtlı 40 yaş üstü kadınlar üzerinde 15.10.2007- 18.01.2008 tarihleri arasında yapılmıştır. Kadınların sosyo-demografik özelliklerini, üriner inkontinans risk faktörlerini, üriner inkontinans hakkındaki bilgi düzeylerini ve tedavi durumlarını belirlemek amacı ile araştırmacı tarafından geliştirilen 27 soruluk anket formu ve üriner inkontinanslı kadınların yaşam kalitesi düzeylerini belirlemeye yönelik inkontinans yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır.Araştırmaya alınan 40 yaş üstü kadın populasyonunda üriner inkontinans prevalansı % 48,3 olarak saptandı. Üriner inkontinanslı bireylerin ortalama yaş değerleri, doğum sayısı ve beden kitle indeksi değerleri, HRT kullanımı ve akrabalarda üriner inkontinans varlığı kontinan kadınlara oranla anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi. Üriner inkontinanslı kadınların %52,8'inin 2 ile 7 yıl arasında bu sorunu yaşadıkları, buna rağmen sadece %24,2'sinin üriner inkontinans nedeniyle tedavi oldukları, tedavi olmama nedenlerinin ise çoğunlukla yaşlılığın doğal bir sonucu olarak görmelerinden kaynaklandığı saptandı. Üriner inkontinan kadınların büyük bölümünün üriner inkontinans konusunda bilgi almadıkları, üriner inkontinansa neden olan faktörleri ve bilgi almak için nereye başvurmaları gerektiğini bilmedikleri, ayrıca üriner inkontinans sorununu önlemek için düzenli olarak kegel egzersizi yapmadıkları da belirlendi.Üriner inkontinanslı kadınların yaşam kalitelerinin çok fazla etkilenmediği saptandı. İnkontinan kadınlarda yaş, doğum sayısı, ve beden kitle indeksindeki artışla birlikte hayat kalitesi düzeylerinin anlamlı düzeyde düştüğü belirlenmiştir. Üriner inkontinanslı kadınlarda, yaşam kalitesinin; menopozal süreç, üriner inkontinans semptom sürecinin uzunluğu ve bu konuda sağlık kurumuna başvurma ve tedavi olma ihtiyacı içinde olma gibi belirteçlerden de etkilenmediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our study was designed in order to find out the frequency of urinary incontinence that appears in women in their declining years and to what degree their qualities of life are affected by this problem.This study was conducted with women over 40 years in 5 clinics that serve affiliated to Kırklareli provincial center between the dates 15.10.2007 and 18.01.2008. A 27-question-questionaire developed by the researcher in order to define socio-demographic characteristics, risk factors that cause incontinence, the level of knowledge of the women on their incontinence, and their treatment conditions was applied. Furthermore, Incontinence ? Quality of Life, I-QOL, scale for defining the level of quality of life of the women having urinary incontinence was also applied.Urinary continence was found 48.3% for the women population over 40 years that researched. The mean age, birth number, body mass index, HRT use and having urinary incontinence in first level relatives are considerably high in women having incontinence compared to women that were continent. It was found that 52.82% of the women having urinary incontinence had this problem for 2 to 7 years. Nevertheless, only 24.2% of them received treatment; and the reason of rejecting the treatment is that they perceive the problem as a normal result of their old age. It was also found that most of the women did not get information about incontinence and they did not know the factors that cause incontinence; and also they did not know where to apply for getting information. Besides, it was found out that they did not do their Kegel exercises regularly in order to prevent incontinence. We showed that the quality of life of the women with urinary incontinence did not affected much. It was found out that the rise in age, birth number, and body mass index in incontinence women results in significant decline in quality of life. Quality of life on women with incontinence did not affected by menopausal process, the length of urinary incontinence symptom process, consultancy to a medical centre and being in need of treatment.