Tip 1 diabetes mellitus tanılı çocuklarda hashimoto tiroiditi ve gluten duyarlı enteropati sıklığı
The frequency of hashimoto thyroiditis and celiac disease in children with type 1 diabetes mellitus
  1. Tez No: 224743
  2. Yazar: LEVENT TEMEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER DAİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 diabetes mellitus, Hashimoto tiroiditi, Gluten duyarlı enteropati, Antitiroid peroksidaz antikor, Antidoku transglutaminaz antikor, Type 1 diabetes mellitus, Hashimoto thyroiditis, Celiac disease, Antithyroid peroxidase, Antitissue transglutaminase
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı; Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniğinde takip edilen tip 1 diabetes mellitus (DM) tanılı hastalarda Hashimoto tiroiditi (HT) ve gluten duyarlı enteropati (GDE) sıklığını saptayarak bu hastalarda tarama testlerinin önemini vurgulamaktır.1 Ocak 2003-1 Ocak 2008 tarihleri arasında tip 1 DM tanısıyla takip edilen hastaların dosyaları 1-30 Ocak 2008 tarihleri arasında retrospektif olarak incelendi. Hastaların cinsiyet, yaş, ağırlık, ağırlık persentili, boy, boy persentili, ağırlık ve boy için SDS değerleri, vücut kitle indeksi, tip 1 DM tanı yaşı, tanı tarihi, aile öyküsü ve başvurudaki klinik durumlar ile HbA1c, sT3, sT4, TSH, antitiroid peroksidaz (ATPO), antitiroglobulin (ATGB) ve antidoku transglutaminaz (ATTG) antikor düzeyleri kaydedildi.Çalışmaya alınan 134 hastanın 74'ü (%55.2) erkek, 60'ı (%44.8) kızlardan oluşmaktaydı. Diabet tanı yaşı ortalaması 8.1±4.0 yıl olarak bulundu. Hastaların en sık sonbahar ve kış aylarında tanı aldığı, %54.4'ünün hiperglisemi, %45.6'sının ise diabetik ketoasidoz kliniği ile başvurduğu saptandı. Hastaların altısında (%4.4) ATGB, 11'inde (%8.2) ATPO, 15'inde (%11.2) ATTG, iki hastada da ATGB, ATPO ve ATTG pozitifliği saptandı. Antikor pozitifliği saptanan hastalar biyopsi yapılmaksızın Hashimoto tiroiditi ve/veya gluten duyarlı enteropati kabul edildi. Hashimoto tiroiditi kabul edilen hastalar ötiroidik olduğundan tedavi verilmedi. Gluten duyarlı enteropati kabul edilen hastalara glutensiz diyet verildi.HT ve GDE'nin erken tanınması, diabetes mellitus hastalarında metabolik kontrolün daha iyi sağlanması ve her iki otoimmün hastalığa bağlı gelişebilecek malignitelerin erken tanınmasına olanak verdiğinden araştırılması önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to determine the frequency of celiac disease (GDE) and Hashimoto thyroiditis (HT) in children with type 1 diabetes mellitus (DM) and to emphasize the importance of the screening tests of these illnessess in Endocrinology and Metabolism Policlinic in Gaziantep University Medical Faculty of Department of Pediatrics.Between 1-30 January 2008 children with type 1 DM whom were succeeding since 2003 are researched retrospectively. Sex, age, weigth, the percentile of weight, height, the percentile of height, the SDS values of height and weight, body mass indexes, the date and the age at the diagnosis of type 1 DM, the clinical findings in the first application, and HbA1c, fT4, fT3, TSH, antithyroid peroxidase (ATPO), antithyroglobuline (ATGB) and antitissue transglutaminase (ATTG) antibody levels are reported.134 patients are studied,74 (55.2%) boys, 60 (44.8%) girls. The median diabetes diagnosis age is 8.1±4 years. The diagnosis are mostly placed in autumn and winter, and clinically we indicated that 54.4% of the patients are coming with hyperglicemi and 45.6% of them with ketoacidosis. And we determined that 6 of the patients (4.4%) are ATGB, 11 of them (8.2%) are ATPO, 15 of them (11.2%) are ATTG and 2 of them are ATGB, ATPO and ATTG serologically positive. These serologically antibody positive patients are accepted Hashimoto thyroiditis and/or celiac disease without taken biopsy. The Hashimoto patients were euthyroid so that given no treatment. The patients with celiac disease were given diet without gluten.The early diagnosis of HT and GDE in diabetic children, provides both better metabolic regulation in diabetes mellitus and early diagnosis of seconder malignities related to these autoimmune diseases.