Küçük hücre dışı akciğer karsinomlarında sentinel lenf nodlarının belirlenmesi ve analizi
Detection and analysis of sentinel lymph nodes in non ? small cell lung cancer.
  1. Tez No: 242791
  2. Yazar: CUMHUR MURAT TULAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR SİVRİKOZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sentinel nod, akciğer kanseri, mediastinal lenf nodları, Sentinel nodes, lung cancer, mediastinal lymph nodes
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada amacımız erken evre küçük hücre dışı akciğer kanserinde mediastinal lenf nodu metastazlarının belirlenmesinde intraoperatif sentinel lenf nodu biyopsisinin kullanılabilirliğini araştırmaktır. Çalışmaya Kasım 2007 - Nisan 2009 arasında erken evre (Evre I - II) küçük hücre dışı akciğer kanseri tanısı alan 23 olgu dahil edildi. Mediastinal değerlendirme her olguda bilgisayarlı pozitron emisyon tomografi ve mediastinoskopi ile yapıldı. Olgulara posterolateral torakotominin ardından peroperatif Teknesyum - 99m nano - kolloid peritümöral dört kadrana eşit dozlarda enjekte edildi. Enjeksiyondan 30 - 45 dakika sonra tümörün komplet rezeksiyonu için anatomik diseksiyon yapıldı. Sentinel lenf nodlarının belirlenmesi için gama- probe ile in - vivo ve ex - vivo lenf nodları radyoaktivitesi ölçüldü. Tüm hastalara sistematik lenf nodu diseksiyonu yapıldı. Sentinel lenf nodlarına immünohistokimyasal inceleme yapıldı. %78 oranında sentinel nod tespit edildi. 23 hastanın 5'inde rutin hemotoksilen- eosin ile hiler lenf nodlarında metastaz saptandı. İmmünohistokimyasal inceleme ile ek metastaz saptanmadı. Hiçbir hastada mediastinal lenf nodu metastazı tespit edilmedi. False - negatif oran %0, sensitivite %100 olarak hesaplandı. Preoperatif PET - BT'nin kullanılması ve her hastaya mediastinoskopi yapılması mediasten değerlendirilmesinde gereklidir. Sentinel lenf nodu immünohistokimyasal boyama ile daha doğru değerlendirilebilir. Sonuç olarak preoperatif PET - BT ve mediastinoskopi yoluyla daha iyi hasta seçimi yapılarak sentinel lenf nodu biyopsisi mediasten diseksiyonunun sınırlandırılması konusunda yeterli olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is usage of sentinel lymph node biopsy in early stage of non ? small cell lung cancer to detect mediastinal lymph node metastasis. In this study, 23 patients who were diagnosed early stage non ? small cell lung cancer between November 2007 and April 2009 were included. Mediastinal evaluation was done by PET ? CT and mediastinoscopy. Four quadrants of the peritumoral tissue were injected with Technetium - 99m nano - colloid suspension after posterolateral thoracotomy procedure. Anatomical dissection was made for complete resection of tumor 30 ? 45 minutes after injection. Radioactivity of lymph nodes were measured by gamma ? probe in - vivo and ex - vivo. Systematic lymph node dissection was done to all patients. Immunohistochemical analysis was performed to sentinel nodes. Sentinel nodes were found %78. Metastasis in hilar lymph nodes was detected in 5 of 23 patients with routine hematoxylen ? eosin staining. There was no additional metastasis with immunohistochemical staning. Mediastinal lymph node involment was not detected in any of patients. False - negative value and sensitivity were calculated %0 and %100 respectively. PET - CT scaning and mediastinoscopy is necessary to all patients for mediastinal lymph node evaluation. Sentinel lymph nodes could be better evaluated by immunohistochemical staining. In conclusion, sentinel lymph node biopsy for limitation of mediastinal dissection could be done by selection of patients by using PET ?CT and mediastinoscopy.