Açık kalp cerrahisinde 72 saatlik Trimetazidin uygulamasının miyokard iskemisi üzerine etkisi.
Application in open heart surgery 72 hour Trimetazidine the effect on myocardial ischemia
  1. Tez No: 242799
  2. Yazar: HÜSEYİN GEMALMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL KURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: CABG, iskemi-reperfüzyon, trimetazidin, CABG, ischemia-reperfusion, trimetazidine
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Cerrahi teknikler ve operasyonda yapılacak işlemlerin yanında, operasyon öncesi miyokardı iskemiye daha dayanıklı hale nasıl getirebiliriz sorusu beraberinde antiiskemik ajanların ve antioksidanların açık kalp cerrahisinde kullanılma amacını oluşturmuştur. Negatif inotropik yada vazodilatatör özelliği olmayan anti iskemik bir ajan olan trimetazidinle yapılan araştırmalar sonucunda preoperatif uzun süreli(60-10 gün) verilen trimetazidinin, CABG operasyonu uygulanan hastalarda miyokardı koruma üzerine olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda operasyondan 3 gün önce başlanan trimetazidin tedavisinin iskemi reperfüzyon sırasında miyokardı koruma üzerine olan etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmayı elektif koroner arter by-pass grefti planlanan;43-76 yaş arası,12 erkek,8 kadın olmak üzere toplam 20 hasta üzerinde planladık. Son 6 hafta içinde miyokard enfarktüsü geçirmiş olan, koroner arter bypass cerrahisine ek olarak kapak cerrahisi uygulanan hastalar, önceden böbrek hastalığı olan hastalar, cerrahiden 24 saat önce yüksek enzim düzeyleri olan hastalar, hemodinamik açıdan stabil olmayan hastalar(cerrahi öncesi inotropik ajan yada intraaortik balon pompası ihtiyacı olan hastalar) çalışma dışı bırakıldı. Gruplar arasında demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. İlaç grubuna operasyondan 72 saat önce 3*20mg trimetazidin tedavisi başlandı. Operasyondan önce, operasyon esnasında ve operasyon sonrasında troponin için kan örnekleri alındı.72 saatlik trimetazidin uygulaması sonucunda kardiyak enzimlere olumlu bir etkisinin yansımadığı tespit edildi. İstatistiksel olarak analamlı olmasada 12. ve 24. saatlerdeki troponin değerleri kontrol grubuna göre daha düşük seyretti. Sonuç olarak kısa süreli trimetazidin tedavisinin miyokard korunması üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edildi. Ancak daha geniş hasta serileriyle tekrar değerlendirilmesi diabetik ve nondiabetik serilerin ayrı ayrı ele alınmasının yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Surgical techniques and operation of the action as well as preoperative myocardial ischemia is how to become more resistant we can bring along the question of anti-ischemic agent and anti-oxidants in open heart surgery to be a purpose. Negative inotropic vazodilatatör feature or not an anti-ischemic agent trimetazidine the research as a result of long-term (60-10 days) the operation trimetazidine CABG applied myocardial protection in patients with positive impact on the operations. At our work determined 3 days before the beginning of the treatment of trimetazidine during ischemia reperfusion to investigate the effects on myocardial protection aimed. Elective coronary artery by-pass graft operation is planned; 43-76 years, 12 males, 8 females to have planned on a total of 20 patients. Within the last 6 weeks myokart infarction who have suffered coronary artery bypass surgery in addition to valve surgery patients, pre-renal disease patients, surgery 24 hours before a high enzyme levels in patients with hemodynamic terms unstable patients (preoperative inotropic agents or intraaortic who need balloon pump patients) were excluded from the study. There is no difference between that is Demographic characteristics groups in terms of statistically. Drug group 72 hours before surgery treatment was started 3 * 20mg trimetazidin. Operations before, during and after the operation in the operation blood samples were obtained for troponin. 72 hours of cardiac enzymes as a result of trimetazidine application were not reflected a positive impact determined Although statistically incorrect 12 and 24 hours in the control group according to the troponin value was lower than as a result the short-term treatment trimetazidine protection myokart that there is no significant effect on the observed. However with larger patient series re-evaluation of diabetic and nondiabetic series of separately considered to be beneficial to believe.