Kadınlardaki diffüz saç kaybının sınıflandırılmasında etyolojik faktörlerin rolü
The role of etiological factors in classification of diffuse hair loss in women
  1. Tez No: 242800
  2. Yazar: BELMA ARABACI ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN SARAÇOĞLU, PROF. DR. İLHAM SABUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın tipi saç dökülmesi, telogen efluvium
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Diffüz alopesi kadınlarda sık görülen bir klinik tablodur. Akut telogen saç kaybı (Akut TE),Kronik telogen saç kaybı (Kr. TE), kadın tipi Androgenetik Alopesi olgularınçoğunluğunu oluşturur. Sık görülmesi, oluşturduğu psikososyal sıkıntılar nedeniylenedenlerinin araştırılıp bulunması ve tedavi edilmesi önemlidir.Çalışmamızda, yaşları18-65 arasında değişen 50 kadın hastada ( hiperandrojenizasyon bulgusu olmayan)diffüz alopesi nedenlerini anamnez, hematolojik, biyokimyasal ve endokrinolojiktetkiklerle araştırdık ve 25 sağlıklı kadın kontrol grubuyla karşılaştırdık.Buçalışmada, hasta ve kontrol grubunun Hb, st4, TSH, serbest testosteron, totaltestosteron DHEA-S, SHBG, folik asit, vitamin B12 serum konsantrasyonlarıarasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Hasta grubunu serum ferrritindüzeyi, kontrol grubuna göre düşük bulundu ve iki grup arasındaki fark istatistikselolarak anlamlı bulundu (P>0,05) . Serum ferritin düzeyinin en düşük olduğu yaşgrubu 18-29 yaş arasıydı. Bu, diffüz alopesinin en çok görüldüğü yaş grubuydu.Anamnez ile postpartum, diyet, ilaçlar, stres ve operasyonun etyolojik faktörolabileceği saptandı. 23 (%46)'sı AGA, 15 (%30)'u Kronik telogen saç kaybı, 12(%24)'ü Akut telogen saç kaybı olarak değerlendirildi.Elde edilen sonuçlar,hiperandrojenizasyon bulgusu olmayan diffüz alopesili kadınlarda, sekshormonlarının araştırılmasının gerekli olmadığını göstermektedir. Nonanemik diffüzalopesililerde, serum ferritin konsantrasyon düşüklüğünün bir etyolojik faktörolabileceği ve değerlendirilmesi gerekmektedir. İyi bir anamnez ve muayene ilealopesi özelliğine uygun etyolojik değerlendirme yapılması, gereksiz tetkiklerinistenmesini engelleyeceği, ülke ekonomisine olumlu katkıda bulunacağı sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Women presenting diffuse hair loss is a quite common clinical condition. Acute telogeneffluvium, chronic telogen effluvium and female pattern hair loss (Androgenicalopecia) account for the majority of diffuse alopecia cases in females . Thetreatment and determination of etiology of this condition is very important becauseof its high incidence and associating psychosocial problems. 50 women diffusealopecia patients with age range from 18 to 65 years (without signs of androjenexcess) and 25 healty women as a control group were included in this study. Weinvestigated the reasons of diffuse alopecia with taking medical history, physicalexamination and labarotory tests such as hematolological, biochemical andendocrinological. There is no statistical difference between patient and controlgroups regarding level of hemoglobin, Thyroid stimulan hormon, free and totaltestosteron, DHEA-S, serum folic acid and vitamin B12.