Serum Amyloid A değerinin preeklamptik ve normal gebeler arasında karşılaştırılması
Assesment of Serum Amyloid A levels between normal pregnant and pre-eclamptic women
  1. Tez No: 242821
  2. Yazar: ÖZGÜR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR TAYFUN ALPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeclampsia, Serum amyloid A
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giris ve Amaç:Bu çalısmanın amacı, preeklampsi tanısı alan hastalarda, akut faz reaktanlarındanbiri olan Serum Amyloid A (SAA) değerinin preeklamptik gebeler ile normal sağlıklıgebeler arasında farklı olup olmadığını tespit etmektir. Eğer varsa bu farklılığınpreeklampsinin siddetini belirlemedeki (Hafif- Ağır Preeklampsi) önemini ortayakoymaktır.Gereç ve Yöntem:Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve DoğumBölümü'ne 1.08.2009-15.10.2009 tarihleri arasında basvuran, gebelik yası 35-41 haftaarasında 20 preeklamptik gebe ile herhangi bir medikal problemi olmayan 18 normal gebeçalısmaya dahil edildi. Her 2 grupta doğumdan en fazla 2 saat önce gebelerden ve doğumsırasında göbek kordonundan kan örnekleri alındı ve ELISA yöntemiyle SAA proteinidüzeyi ölçüldü. Anneye ait demografik verilerin yanısıra doğuma ait detaylı tanımlayıcıbilgiler APGAR skorları, kord kanı ph düzeyleri, fizik bakı ve labratuar bulgularıkaydedildi.Bulgular :Preeklamptik gebeler ile normal gebelerdeki SAA düzeyi arasında fark yoktu(P>0,05). Benzer sekilde preeklamptik annelerden doğan bebeklerin kord kanlarındaölçülen Serum amiloid A proteini değerleri ile normal gebelerden doğan bebeklerin kordkanlarında ölçülen Serum amiloid A değeri arasında farklılık saptanmadı (P>0,05).Ayrıca her iki gurupta Anne değerleri ile bebek kord kanı değerleri arasında korelasyonsaptanmadı (P>0,05).Sonuç:Preeklamsi tanısında Serum amiloid A proteini değerleri uygun bir biomarker olarakgözükmemektedir. Dolayısıyla preeklampsiyi ve komplikasyonlarını öngörmede SAA proteinikullanılmamalıdır. Ancak bu konuda daha genis çalısmalara ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler :Preeklampsi, Serum amiloid A
Özet (Çeviri)
Objective:The purpose of this study was to examine serum amyloid A (SAA) levels in normalpregnant and pre-eclamptic women and to evaluate whether the SAA levels were releatedwith disease severity.Study Design:This study was performed with 20 preeclamptic pregnant women and 18 pregnantWomen at 35-41 weeks gestational age, having no medical problems who has admitted tothe Obstetrics and Gynecology Clinic of Ondokuz Mayıs University Medical Facultybetween 1 August 2009 and 15 October 2009. Blood samples are collected from mothersat maximum of 2 hours ago from labor and from umblicial cord at labor. Serum amyloid Alevels are obtained using EL?SA method.Results:The SAA levels were not significantly different between women with preeclampsiaand women with normal pregnancy (p>0,05). Similarly, umblical cords blood levels ofSAA were not found different between these two groups (P>0,05). The levels of SAAbetween mothers and umblicial cord did not show any significant corelation (P>0,05).Conclusion:Values of serum amyloid A protein does not seem to be appropriate as a biomarkerin diagnosis of preeclampsia . Therefore, SAA should not be used for predictingpreeclampsia and its complications.