Hidradenitis Süpürativa tanılı hastalarda kardiyak tutulumun radyolojik parametreler ile değerlendirilmesi ve Serum Amiloid A düzeyi ile korelasyonunun saptanması
Evaluation of cardiac involvement in patients with Hidradenitis Suppurativa by radiological parameters and its correlation with Serum Amyloid A levels
- Tez No: 845251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH LEVENT ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Hidradenitis süpürativa, serum amiloid A, akım aracılı dilatasyon, epikardiyal yağ kalınlığı, Hidradenitis suppurativa, serum amyloid A, flow-mediated dilatation, epicardial fat thickness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş: Akne inversa olarak da bilinen hidradenitis süpürativa ağrılı, derin yerleşimli nodül ve apselerle karakterize, sinüs traktüsleri ve skarla sonlanabilen, kronik inflamatuar bir hastalıktır. Sıklıkla koltuk altı, inguinal kıvrımlar ve anogenital bölge gibi apokrin bezlerin yoğun olduğu alanlarda ve 2-4. on yıllar arasında ortaya çıkar. Hidradenitis süpürativa patogenezi tam olarak aydınlatılabilmiş olmasa da genetik bir yatkınlık ve sigara, obezite, mekanik stres gibi çevresel faktörlerin etkisiyle gelişen foliküler oklüzyon, foliküler rüptür ve bununla ilişkili inflamatuar yanıt temel olaylar gibi görünmektedir. Amaç: Hidradenitis süpürativanın risk faktörlerinden bağımsız olarak kardiyovasküler hastalık ve mortalite riskinde anlamlı artış ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada hidradenitis süpürativa hastalarında artmış kardiyovasküler hastalık riskinin saptanması amacıyla hastalarda serum amiloid A düzeylerine bakılması, epikardiyal yağ kalınlığı ölçümlerinin ve daha önce hidradenitis süpürativa hastalarında hiç değerlendirilmeyen akım aracılı dilatasyon ölçümlerinin yapılması, bu değerlerin sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılması ve birbirleri ile korelasyonunun incelenmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğine başvuran, hidradenitis süpürativa tanısı almış, 18 yaşından büyük 27 hasta ve kontrol grubu olarak da hastalar ile yaş ve cinsiyet açısından uyumlu 32 sağlıklı gönüllü onamları alınarak dahil edildi. Serum amiloid A düzeyleri sandviç Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi kullanılarak ölçüldü. Epikardiyal yağ kalınlığı gönüllülerin verilerine kör, deneyimli tek bir kardiyolog tarafından transtorasik ekokardiyografi ile ölçüldü. Akım aracılı dilatasyon hesaplaması için brakiyal arter çapının ölçümü gönüllülerin verilerine kör, deneyimli tek bir kardiyolog tarafından yapıldı. Bulgular: Hastaların %14,8'inde serum amiloid A değerlerinin sınır değerinin üzerinde olduğu, hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu ve Hurley evresi arttıkça istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdiği tespit edildi. Hasta grubunda kontrol grubuna göre epikardiyal yağ kalınlığı değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu saptandı. Hasta grubunda kontrol grubuna göre akım aracılı dilatasyon değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı düşük olduğu ve Hurley evresi arttıkça istatistiksel olarak anlamlı düşüş gösterdiği tespit edildi. Serum amiloid A düzeyi ile akım aracılı dilatasyon ve epikardiyal yağ kalınlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edildi. Akım aracılı dilatasyon ile epikardiyal yağ kalınlığı arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edildi. Sonuç: Akım aracılı dilatasyon endotel fonksiyonunun ve disfonksiyonunun, dolaylı olarak da kardiyovasküler hastalık riskinin bir göstergesidir. Benzer şekilde artmış epikardiyal yağ kalınlığının da koroner arter hastalığı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu bilgilerden ve aradaki ilişkiden yola çıkarak serum amiloid A'nın hastalık aktivitesini ve kardiyovasküler hastalık riskini tahmin etmede kullanılabilecek faydalı bir biyobelirteç olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hidradenitis suppurativa, also known as acne inversa, is a chronic inflammatory disease characterised by painful, deeply located nodules and abscesses, which may end with sinus tract formation and scarring. It frequently occurs in areas with dense apocrine glands such as axillae, inguinal folds and anogenital region and between the 2nd-4th decades. Although the pathogenesis of hidradenitis suppurativa has not been fully elucidated, follicular occlusion, follicular rupture and the associated inflammatory response, which develop under the influence of a genetic predisposition and environmental factors such as smoking, obesity and mechanical stress, seem to be the main events. Objective: Hidradenitis suppurativa is known to be associated with a significantly increased risk of cardiovascular disease and mortality independent of confounders. In this study, in order to determine the increased risk of cardiovascular disease in patients with hidradenitis suppurativa, we aimed to investigate serum amyloid A levels, epicardial fat thickness measurements and flow-mediated dilatation measurements, which have not been evaluated in patients with hidradenitis suppurativa, to compare these values with healthy volunteers and to examine their correlation with each other. Patients and Methods: In this study, 27 patients older than 18 years of age with a diagnosis of hidradenitis suppurativa who applied to Erciyes University Faculty of Medicine, Dermatology and Venereology outpatient clinic and 32 healthy volunteers who were age and sex matched with the patients as control group were included after obtaining their consent. Serum amyloid A levels were measured by sandwich Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA). Epicardial fat thickness was measured by transthoracic echocardiography by a single experienced cardiologist blinded to the data of the volunteers. Brachial artery diameter for flow-mediated dilatation calculation was measured by a single experienced cardiologist blinded to the volunteers' data. Results: Serum amyloid A values were found to be above the limit value in 14.8% of the patients, statistically significantly higher in the patient group compared to the control group and statistically significantly increased with increasing Hurley stage. It was found that epicardial fat thickness values were statistically significantly higher in the patient group compared to the control group. Flow-mediated dilatation values were statistically significantly lower in the patient group compared to the control group and showed a statistically significant decrease as the Hurley stage increased. A statistically significant correlation was found between serum amyloid A level and flow-mediated dilatation and epicardial fat thickness. A statistically significant correlation was also found between flow-mediated dilatation and epicardial fat thickness. Conclusion: Flow-mediated dilatation is an indicator of endothelial function and dysfunction and indirectly related to cardiovascular disease risk. Similarly, increased epicardial fat thickness has been shown to be associated with coronary artery disease. Based on this information and the relationship, we suggest that serum amyloid A is a useful biomarker that can be used to predict disease activity and cardiovascular disease risk in hidradenitis suppurativa patients.