Antisosyal kişilik bozukluğu olan ve agresif davranış sergileyen erkek bireylerde Y kromozomu düzensizliklerinin araştırılması
Determination of Y chromosome disorders in male individuals wo have antisocial personality disorder and showing aggressive behavior
  1. Tez No: 242834
  2. Yazar: ZEYNEP KARAKAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Agresyon, Antisosyal kişilik bozukluğu, Kromozomal anomaliler, Sitogenetik analiz, XYY sendromu, Aggression, Antisocial Personality Disorder, Chromosomal Abnormalities, Cytogenetic Analysis, XYY Syndrome
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Cinsiyet kromozom anormalliklerinin psikozlarla ilişkisi olduğu bilinmektedir. XYY kromozomları olan erkek bireyler fenotipik olarak uzun boylu, güçlü kas yapılı ve normal bir zekaya sahiptirler. Bu erkeklerin çoğunluğu fenotipik olarak normal olmasına rağmen değişken derecede klinik özellikler gösterebilir. Fakat bu kimselerin, anormal kromozom bileşimleriyle davranış biçimleri arasındaki bağlantı tam olarak da çözümlenebilmiş değildir.Bu çalışmada; antisosyal kişilik bozukluğu olan ve agresif davranış sergileyen erkek bireylerde Y kromozomu düzensizliklerinin araştırılmasının yanında bu olgular üzerindeki sitogenetik faktörlerin rölü belirlenmeye çalışıldı. Bunun için Dr. Ekrem Tok, Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde ve Çukurova Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Psikiyatri Servisinde tedavi altında olan toplam 132 erkek bireyin ve kontrol amaçlı sağlıklı 60 bireyin kan örnekleri alınarak sitogenetik incelemeleri yapıldı.Bunlara ek olarak; Y kromozomundaki sayısal ve yapısal düzensizlik bulunan olguların genetik danışmanlık sürecini de kapsayan, uygun sosyo-psikolojik bir yol izleyerek klinik takip ve tanı süreci ile topluma kazandırılmasında sağlık personeline yardımcı olunması amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
It is known that sex chromosome abnormalities are related with psychosis. Individuals having XYY chromosome constitution are phenotypically tall, strong muscled and have normal intelligence. Although most of these men are phenotypically normal, they may show variable clinical characteristics. However, relation between the abnormal chromosome constitution and the behavior patterns of these individuals is not fully known.In this study; Y chromosome disorders in male individuals who have antisocial personality disorder and shoving aggressive behavior are researched together with the role of cytogenetic factors on these cases. For this purpose, blood samples of 132 male patients who are under observation in Dr. Ekrem Tok Adana Mental Hospital and Çukurova University, Medical School, Psychiatry Department, and 60 healthy males are taken and cytogenetic analyses are done.In addition to, we aim to help the medical stuff by clinical follow up and diagnosis of the cases that have quantitative and constitutional Y chromosome disorders for bringing them back to society by following an appropriate socio-psychologic approach including their genetic counseling.